________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/04/2011

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΗ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Μέσα σε μια νοσταλγική ατμόσφαιρα και με την συγκίνηση να διαγράφεται στα πρόσωπα τους, πέντε συνταξιώτες που αποφοίτησαν από την Θεολογική Σχολή της Χάλκης τέτοιες ημέρες του 1961, επέστρεψαν και συναντήθηκαν στην ίδια αίθουσα τελετών που έλαβαν το πτυχίο τους. Ανάμεσά τους και ο επιφανέστερος των αποφοίτων, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Το πρωί της Κυριακής 3 Ιουλίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος, όπου βρίσκεται και το ιστορικό κτήριο της Θεολογικής Σχολής. Στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος, ο Μητροπολίτης Ιταλίας Γεννάδιος, ο Μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος, ηγουμενεύων της Ιεράς Μονής καθώς και πλήθος πιστών από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και αλλού. Ανάμεσα στους πιστούς και οι συμμαθητές του Πατριάρχη και τα παιδιά της χορωδίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Αμέσως μετά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των Σχολαρχών, Καθηγητών και συμμαθητών του που έφυγαν από την ζωή.




Στη συνέχεια στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής, όπου 50 χρόνια πριν έλαβε το δίπλωμά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για την Σχολή και ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεγάλο ενδιαφέρον τους ώστε «να επαναλειτουργήσει η Σχολή, η οποία χαρακτηρίσθηκε ως η Σιωπηλή Σχολή».

Αναφέρθηκε μάλιστα στην επίσκεψη που πραγματοποίησε το Σάββατο, στην Θεολογική Σχολή, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε και σημείωσε ότι «το γεγονός αυτό είναι μια επιπλέον απόδειξη του γενικότερου ενδιαφέροντος που υπάρχει για την Σχολή μας. Και υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον διότι το κλείσιμο της Σχολής και η ανάγκη επαναλειτουργίας της είναι πράγματα που συνδέονται άμεσα με τις θρησκευτικές ελευθερίες με τα μειονοτικά δικαιώματα, με τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία σήμερα ενδιαφέρεται όλος ο κόσμος και ιδιαιτέρως η Αμερική και η Ε.Ε. Το ότι ήρθε ο εκπρόσωπος μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας όπως είναι η Γερμανία, μίλησε ανοικτά και ξεκάθαρα για την ανάγκη επαναλειτουργίας της Σχολής, είναι για εμάς ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό».





Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε και πάλι «όλους όσοι σ’ αυτά τα 40 χρόνια της υπομονής μας και της αναγκαστικής σιωπής της Σχολής, μας συμπαραστάθηκαν, μας εβοήθησαν και υπεστήριξαν παντοιοτρόπως το δίκαιο αίτημά μας».

Σύντομες ομιλίες έκαναν και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος καθώς και ο Μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος, ηγουμενεύων της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος.
Να σημειωθεί ότι στην συνάντηση της Κυριακής στην Θεολογική Σχολή παρέστησαν πέντε από τους έξι συνταξιώτες που είναι εν ζωή, από τους δεκατρείς που αποφοίτησαν το 1961.



«Εν βαθυτάτη συγκινήσει ανήλθομεν σήμερον μετά των επιζώντων συνταξιωτών ημών τον Λόφον της Ελπίδος, επί τη 50η επετείω της αποφοιτήσεως ημών εκ της Τροφού Σχολής, και ανενεώσαμεν την ελπίδα και την προσευχήν μας διά την επαναλειτουργίαν της – διά την άρσιν της γενομένης μεγάλης εις βάρος αυτής και της Μητρός Εκκλησίας αδικίας, η οποία είναι εν τελευταία αναλύσει αδικία εις βάρος της πεπολιτισμένης ανθρωπότητος» έγραψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «Ο Ίμβριος, ο Χαλκίτης», στο βιβλίο των επισκεπτών της Σχολής εις ανάμνηση αυτής της ξεχωριστής επισκέψεως του.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.6 Ιουλίου 2011 στις 11:32 μ.μ.

    Λόγια απλά, αλλά βγαλμένα μέσα από την καρδιά του Πατριάρχου μας κυρίου Βαρθολομαίου, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως πενήντα χρόνων από την αποφοίτησή του από την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Λόγια βγαλμένα από ένα άνθρωπο πού έζησε την Σχολή μαζί με τους συνταξιώτες του, αλλά και με άλλους Αρχιερείς του Θρόνου,την υπηρέτησε ως βοηθός Σχολάρχου, αλλά και την είδε να κλείνει τόσο άδικα και τόσο σκληρά. Σαράντα χρόνια μετά, η Θεολογική της Χάλκης παραμένει κλειστή περιμένοντας και πάλι την ώρα πού θα δεχτεί τους νέους φοιτητές της. Ως τότε όλοι εμείς, αυτό πού μπορούμε να κάνουνμε είναι, να σταθούμε δίπλα στον Πατριάρχη μας, το Ύπατο του Γένους μας και στις προσπάθειές του για την επαναλειτουργία της, αλλά και να προσευχηθούμε στον Άρχοντά της Ειρήνης, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, ο οποίος με τις πρεσβείες του Αγίου Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως να φωτίσει τους Ισχυρούς και να λάβουν την δίκαιη απόφαση για την Σχολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails