________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/02/2011

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ


Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

«Είναι για εμένα μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι σε αυτή την Σχολή». Με τα λόγια αυτά και κυρίως με την φυσική παρουσία του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο Υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε έστειλε ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα πως ήρθε η στιγμή, ύστερα από 40 χρόνια σιωπής, να επαναλειτουργήσει το ορθόδοξο πνευματικό και εκπαιδευτικό καθίδρυμα.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών έφτασε στην Χάλκη στις δέκα και μισή το πρωί συνοδευόμενος από περίπου 40 άτομα, συνεργάτες του, διπλωμάτες και στελέχη του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, γερμανούς και τούρκους δημοσιογράφους.
Τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος, ηγουμενεύων της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος και ο γερμανομαθής Πρεσβύτερος π. Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος, καθώς και κληρικοί που διακονούν την Ιερά Μονή που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με την Θεολογική Σχολή.




Ο κ. Βεστερβέλε ξεναγήθηκε στις αίθουσες διδασκαλίας της Σχολής και φάνηκε εντυπωσιασμένος από την μεγάλη αίθουσα τελετών όπου στους τοίχους της είναι ανηρτημένα τα πορτραίτα Σχολαρχών, καθηγητών και ευεργετών της Σχολής καθώς και Οικουμενικών Πατριαρχών. Εκεί όμως που εκδήλωσε τον ενθουσιασμό του ήταν στην βιβλιοθήκη της Σχολής, όπου ο κάθε επισκέπτης διατρέχοντας τα ερμάρια με τα θεολογικά, ιστορικά, γεωγραφικά βιβλία, σπάνιες και σπουδαίες εκδόσεις, διατρέχει κατά κάποιο τρόπο και την ιστορία της Σχολής. «Είναι μοναδικός θησαυρός η βιβλιοθήκη αυτή», είπε ο Γερμανός Υπουργός κρατώντας στα χέρια του παλαιά βιβλία και ξεφυλλίζοντας τα με μεγάλο ενδιαφέρον.




Σε δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την επίσκεψη, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών είπε:
«Η επίσκεψή μου στον χώρο αυτό υπήρξε για μένα πολύ σημαντική. Η Σχολή της Χάλκης είναι χώρος πολιτισμού, αποτελεί αναπόσπαστον τμήμα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Επιθυμώ με την εδώ παρουσία μου να δώσω θάρρος και ελπίδα και να εκφράσω την υποστήριξή μου στην προοπτική της επαναλειτουργίας της Σχολής. Επιθυμώ, ακόμη, να σημειώσω ότι η Σχολή διαθέτει μια υπέροχη βιβλιοθήκη. Εκφράζω την ευχή σύντομα η Βιβλιοθήκη να εξυπηρετή τις επιστημονικές ανάγκες των φοιτητών της Σχολής».
Ο Υπουργός περιηγήθηκε το Καθολικό της Μονής της Αγίας Τριάδος και ανεχώρησε μετά από παραμονή στη Σχολή διάρκειας συνολικώς μιάς ώρας.


Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είχε εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί την Σχολή πριν ένα χρόνο όταν επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Για την συνάντηση εκείνη δείτε τα σχετικά εδώ.
Τότε είχε πει πως την επόμενη φορά που θα ταξιδεύσει στην Τουρκία θα πάει στην Χάλκη και θα ανέβει στην Σχολή. Και σήμερα έκανε την επιθυμία του πράξη.



Να αναφερθεί ότι την ώρα της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Χάλκη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρισκόταν στην Παναγία των Βλαχερνών, όπου τέλεσε τα θυρανοίξια του προσφάτως ανακαινισμένου Ναού της.

Άλλωστε σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την Κατάθεση της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου στο Ναό των Βλαχερνών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails