________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/27/2011

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΕΙ


Παλλαϊκή η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, κατά την επίσημη τετραήμερη επίσκεψή του στα Γρεβενά (23-26 Σεπτεμβρίου τ.έ.).
Και δεν είναι ούτε παράξενο, ούτε παράδοξο το γεγονός. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης όπου κι αν πηγαίνει ξεσηκώνει τα πλήθη. Εντυπωσιάζει, συγκινεί, μαγνητίζει.
Εντυπωσιάζει με την απλότητα και συνάμα με την αρχοντιά του.
Συγκινεί με την αγάπη του και την ανθρωπιά του.
Μαγνητίζει με τους τρόπους του, την μελιστάλαχτο συμπεριφορά του.
Γι’ αυτό κι όπου βρεθεί, ο κόσμος τρέχει. Να τον δει, να τον ακούσει, να ασπασθεί το χέρι του και να πάρει την ευλογία του.
Στο πρόσωπό του βλέπει τον ποιμένα τον καλό, τον στοργικό πατέρα.. Ο λόγος του ζεστός και παρηγορητικός, διότι «μετά παρρησίας πάσης λαλείν τον λόγον (Κυρίου)» (Πρ. 4,29).
Το ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης μπορεί να μιλά απ’ ευθείας στις καρδιές του κόσμου οφείλεται στο ότι, ό, τι λέει είναι βγαλμένο μέσα από την καρδιά του. «Εκ γαρ του περισσεύματος της καρδίας το στόμα λαλεί» (Ματθ. 12,34). Καταλαβαίνει το λαό γιατί «και ο Πατριάρχης είναι παιδί του λαού». Το είπε ο ίδιος το Σάββατο το βράδυ (24 Σεπτεμβρίου), στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Γρεβενών. Συγκινήθηκε από την προσπάθεια του ιδιοκτήτη, να συντηρήσει την πολύτεκνη οικογένειά του, με την βοήθεια της συζύγου του και των μεγαλυτέρων από τα επτά παιδιά τους. Θυμήθηκε τη δική του οικογένεια, τα δικά του δύσκολα παιδικά χρόνια.
Καταλαβαίνουμε τώρα, γιατί ο κόσμος τρέχει όπου πηγαίνει ο Πατριάρχης. Γιατί τον αισθάνεται δικό του άνθρωπο. Αντλεί δύναμη από εκείνον ο οποίος καθημερινά σηκώνει το δικό του βαρύ σταυρό υπό συνθήκες πολύ δύσκολες. Από εκείνον που προσπαθεί να κρατά ψηλά τη σημαία της Ορθοδοξίας έχοντας πολλές φορές να αντιμετωπίσει «έξωθεν μάχες και έσωθεν φόβους» (Β΄ Κορινθ. 7,5).
Και τη χρειάζεται αυτή τη δύναμη ο λαός μας αυτή την περίοδο, όσο ποτέ. Τώρα που όλοι αισθάνονται «εκλελυμένοι και ερριμένοι» (Ματθ. 9,36).
Μακάρι γρήγορα να γίνει πραγματικότητα η ευχή του Πατριάρχου μας: «Ευχόμεθα και αυτή τη φορά το ταχύτερον δυνατόν να ξεπεράσει τη δυσκολία της παρούσης συγκυρίας και να πορεύεται στο δρόμο της ευημερίας, της εθνικής ομοψυχίας και της ενότητος με καλή γειτονία προς όλους τους λαούς και με πρόοδο εις πάν έργο αγαθό».

Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Φραγκουλάκης
Αννόβερο-Γερμανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails