________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/07/2018

Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος προσφωνών τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
κατά την πρώτη επίσκεψη του Παναγιωτάτου στην Πάτρα, στις 21 Οκτωβρίου του 2000. 

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Με αφορμή την ευρεία και διεθνή συζήτηση γύρω από την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας – ένα αίτημα της Ουκρανικής Κυβέρνησης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο - θυμόμαστε την περίπτωση της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας. 
Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1991, η Κυβέρνηση της Εσθονίας ζήτησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την επανενεργοποίηση του αυτόνομου καθεστώτος, το οποίο είχε καταργήσει παρανόμως και αντικανονικώς το Πατριαρχείο Μόσχας, στις 9 Μαρτίου 1945, μετά την προσάρτηση της Εσθονίας στην Σοβιετική Ένωση. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δια της υπ’ αριθμ. 201/20.02.1996 Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως επανενεργοποίησε την Αυτονομία της Εκκλησίας της Εσθονίας. 
Λόγω της σφοδρής αντίδρασης της Ρωσικής Εκκλησίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο κοινοποίησε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες της θέσεις του επί του θέματος. 
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος (Βαλληνδράς) έλαβε τα σχετικά γραπτά κείμενα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και με κάλεσε να κάνουμε μια εκπομπή στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Πατρών «Λύχνος», όπου ήμουν τότε υπεύθυνος, προκειμένου να προβληθούν οι θέσεις του Φαναρίου. 
Στο τέλος της εκπομπής μου έδωσε τις ιδιόχειρες σημειώσεις του, τις οποίες και δημοσιεύω στη συνέχεια, 22 χρόνια μετά. Ο ίδιος ο μακαριστός ιεράρχης, κατά τη διάρκεια του λόγου του διάβαζε αποσπάσματα από τα σχετικά ανακοινωθέντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Δυστυχώς, δεν έχω στο αρχείο μου το βίντεο της εκπομπής και αμφιβάλλω αν υπάρχει πια και στο αρχείο του σταθμού…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails