________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/16/2020

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Σηλυβρία (ΦΩΤΟ)


φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας
Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2020, στην Ακρόπολη της Σηλυβρίας, στην Ανατολική Θράκη, γενέτειρα πόλη του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 ετών από την κοίμηση του. 
«Με συγκίνησιν, χαράν και κατάνυξιν συνήχθημεν σήμερον εις την γενέτειραν του Αγίου Νεκταρίου, διά να τιμήσωμεν εν λειτουργική συνάξει, την πανίερον μνήμην του και την συμπλήρωσιν εκατονταετίας όλης από της οσιακής κοιμήσεώς του εις το Αρεταίειον Νοσοκομείον Αθηνών», ανέφερε ο Παναγιώτατος στην ομιλία του και επισήμανε ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία «τιμά τους Αγίους της, οι οποίοι είναι σαρξ εκ της σαρκός της. Ανήκουν εις τον πυρήνα της και ενσαρκώνουν την ζωήν, την αποστολήν και την ελπίδα της. Είναι συνοδίται, οικείοι και φίλοι, συγγενείς και συμπολίται, προστάται και στήριγμα των πιστών, υπόδειγμα και κανών διά την ζωήν των.» 
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Νεκταρίου και στην άνευ όρων αφιέρωσή του στον Σωτήρα Χριστό. 
«Με την απόλυτον ταύτισιν του Αγίου Νεκταρίου με τον Χριστόν συνδέεται και η τιμή που αποδίδει προς την Θεοτόκον, την οποίαν εξυμνεί και δοξολογεί ως «φωτός καθαρωτέραν», «ακτίνων λαμπροτέραν», «αγγέλων υπερτέραν», ως «πηγήν αθανασίας» και «χαράς ημών αιτίαν». Η αγάπη του Αγίου προς την Παναγίαν ενσαρκώνει και εκφράζει τον μέγαν σεβασμόν και την αφοσίωσιν όλων των Ορθοδόξων πιστών προς την Θεομήτορα. 

Σήμερα, αντιμέτωποι με την φοβεράν πανδημίαν του κορωνοιού Covid-19, όλοι μας στρεφόμεθα προς την Παναγίαν Δέσποιναν και εκζητούμεν ίασιν, παρηγορίαν και ελπίδα. Εις την ευσέβειαν του λαού μας, η Θεοτόκος, η «ελπίς πάντων των Χριστιανών», είναι η «Γιάτρισσα», η οποία θεραπεύει και διώκει τας νόσους, ιάται την κάκωσιν του σώματος και το άλγος της ψυχής. «Χαλεπαίς αρρωστίαις και νοσεροίς πάθεσιν εξεταζομένω Παρθένε, συ μοι βοήθησον, των ιαμάτων γαρ ανελλιπώς σε γινώσκω, θησαυρόν πανάμωμε τον αδαπάνητον», ψάλλουμε στις Παρακλήσεις προς την Παναγία.» 
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πατριάρχης, επισήμανε ότι «ο Άγιος Νεκτάριος υπήρξε πρότυπον της εν Χριστώ και κατά Χριστόν ζωής «εν Εκκλησία», η οποία είναι ο τόπος και ο τρόπος της ανακαινίσεως των πάντων διά της σωτηριώδους θείας Οικονομίας. Εις την συνείδησιν του λαού του Θεού, η Σηλυβρία, η πατρίς του «ενθέρμου θεράποντος Χριστού» και «γνησίου φίλου της αρετής» Αγίου Νεκταρίου, θα παραμείνη μέχρι της συντελείας του αιώνος τόπος αγιωσύνης και αγιασμού, προσκύνημα πανίερον, πηγή ιαμάτων». 
Ολοκληρώνοντας, εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο για το έργο του και όλα όσα πέτυχε ως Ποιμενάρχης αυτής της Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, στην Ανατολική Θράκη. «Εδώκατε εις αυτήν ζωήν, συνεργασθήκατε ευδοκίμως με τας τοπικάς αρχάς, εκινητοποιήσατε τους απανταχού Σηλυβριανούς, εκτίσατε Μητροπολιτικόν οίκον με το ωραίον ναίδριόν του. Σας συγχαίρομεν και δεόμεθα του δομήτορος της Εκκλησίας, πρεσβείαις του Αγίου Νεκταρίου του Θαυματουργού, να κρατύνη την διακονίαν σας εδώ και εις την Περιφέρειαν Υψωμαθείων, Επόπτης της οποίας είσθε». 
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου του Οικουμενικού Θρόνου στον Αιδεσιμ. κ. Βασίλειο Ιωαννίδη, κληρικό της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος εξυπηρετεί και τις λειτουργικές ανάγκες της Ι. Μητροπόλεως Σηλυβρίας. 
Παρέστησαν εκπρόσωποι του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλεως, του Δήμου Σηλυβρίας και των τοπικών Συλλόγων Ανταλλαγέντων του 1924, και πιστοί από την Σηλυβρία και την Πόλη. 


Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά 
Ο Παναγιώτατος, πληροφορηθείς, μετά την Θ.Λειτουργία, τον θάνατο του Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου, τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιερέως του Θρόνου, περιστοιχούμενος από τον επιχώριο Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο και κληρικούς της Επαρχίας του και της Πατριαρχικής Αυλής. 
Πατριαρχικός εκπρόσωπος κατά την Εξόδιο Ακολουθία του αειμνήστου Μητροπολίτου Ιωάννου, η οποία θα τελεστεί αύριο, Δευτέρα, από τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, ορίστηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails