________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/11/2015

Η παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος για τα Σεπτεμβριανά στην Παναγία του Πέραν (φωτό)


Οι εκδόσεις Ιστός της Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησαν εκδήλωση για την παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος με ανέκδοτες φωτογραφίες για τα Σεπτεμβριανά, από το αρχείο του πρώην φωτογράφου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Δημητρίου Καλούμενου. 
Στην εκδήλωση παράλληλα με τη παρουσίαση του βιβλίου-Φωτογραφικού Λευκώματος λειτουργούσε και έκθεση φωτογραφιών από το εν λόγω Λεύκωμα. 
H Α.Θ.Π. o Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τίμησε με την παρουσία Του την εκδήλωση και απηύθυνε χαιρετισμό στο πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε. 
Στην εκδήλωση που έγινε στο Προαύλιο χώρο της Παναγίας του Πέρα, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015, το λόγο έλαβαν οι επιμελητές του λευκώματος, ο Σερντάρ Κορουτζού που φρόντισε τα κείμενα και ο Νίκος Μαγγίνας, ο φωτογράφος σήμερα του Πατριαρχείου. O κ. Μαγγίνας επισήμανε πως το λεύκωμα εκδόθηκε όχι για να ερεθίσει αντιπαλότητες, αλλά ευαισθησίες, καθώς επίσης και για να συμβάλλει στη στερέωση της δημοκρατίας για ένα καλύτερο μέλλον όλων των πολιτών της χώρας. Ευχαρίστησε δε ιδιαίτερα την κυρία Μαρίνα Καλουμένου, κόρη του Δημητρίου Καλουμένου, που έθεσε το αρχείο του πατέρα της στη διάθεση των επιμελητών. 


Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, μ’ ένα λόγο που εξέπεμπε συγκίνηση και συναισθηματική φόρτιση για όσα συνέβησαν, αλλά και αποφασιστικότητα για το μέλλον της Πολίτικης Ρωμιοσύνης, καθώς και της Ίμβρου και της Τενέδου. Κάνοντας αναφορά στις δύσκολες στιγμές που αποτυπώθηκαν στις φωτογραφίες του λευκώματος, ο Πατριάρχης υπενθύμισε πως οι φωτογραφίες δεν μπορούν να συμπυκνώσουν το βάρος της μνήμης όσων βίωσαν τα γεγονότα. 


Την εκδήλωση επίσης τίμησε με την παρουσία του και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ, Ευάγγελος Σέκερης με τη σύζυγό του, Αρχιερείς και κληρικοί του Πατριαρχείου, Πρόξενοι της Ελλάδος στη Πόλη, Άρχοντες και Οφφικίαλοι της Μ.τ.Χ.Ε., Πρόεδροι Κοινοτήτων, Διευθυντές Σχολείων, και άλλοι επιφανείς Ομογενείς και Ελλαδίτες, πλήθος κόσμου και πολλοί νέοι. 
Το φωτογραφικό λεύκωμα εκδόθηκε στην τουρκική από τις εκδόσεις Ιστός και κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία με τον τίτλο «Τα Γεγονότα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955 μέσα από το φακό του Πατριαρχικού Φωτογράφου Δημητρίου Καλούμενου». 
φωτογραφίες, επιμέλεια: Βαγγέλης Οικονομίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails