________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/03/2015

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΩΝ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ

Ο Ι. Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Νιχώρι είναι Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων 

Εξήντα χρόνια μετά τα θλιβερά γεγονότα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955, η Κοινότητα Νεοχωρίου στον Βόσπορο θα τελέσει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο για τους Ρωμιούς που έχασαν τη ζωή τους στα Σεπτεμβριανά. Η Θεία Λειτουργία θα γίνει την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015 στο Ιερό Μετόχι του Αγίου Γεωργίου στο Νιχώρι, το οποίο βεβηλώθηκε στα γεγονότα. 
Την Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο θα τελέσει ο Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Κωνσταντινούπολη, Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος.
Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δεξίωση. 
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και ο τουρκικός τύπος κάνει αναφορά στην πρωτοβουλία της Κοινότητος Νεοχωρίου να τελέσει μνημόσυνο για τα θύματα των Σεπτεμβριανών, εξήντα χρόνια μετά... Παραθέτουμε, ενδεικτικά, σχετικό δημοσίευμα. 


1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους.4 Σεπτεμβρίου 2015 στις 9:29 π.μ.

    Όποιος ξεχνά το παρελθόν δεν έχει παρόν και βεβαίως ούτε μέλλον. Τα Σεπτεμβριανά, είναι από τα γεγονότα πού στιγμάτισαν την ιστορία της Ρωμηοσύνης της Πόλεως αλλά και όλου του Ελληνισμού. Τα Σεπτεμβριανά αποτέλεσαν την αρχή για την απομάκρυνση των Ρωμηών από την Βασιλεύουσα. Τα Σεπτεμβριανά και τα γεγονότα του 1964 ήταν η χαριστική βολή για την Ρωμηοσύνη. Ο Μεγάλος Πατριάρχης Αθηναγόρας παρακολουθεί χωρίς να μπορεί να αντιδράσει, αφού και αυτός τις προηγούμενες ημέρες του Σεπτεμβρίου ήταν "φυλακισμένος" εντός του Πατριαρχείου. Τέτοια γεγονότα δεν είναι δυνατόν να ξεχαστούν. Και είναι άξιο επαίνων, ότι η Κοινότης του Νεοχωρίου του Βοσπόρου, θα τελέσει τόσο Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όσο και μνημόσυνο για όλα εκείνα τα θύματα της τραγωδίας. Είναι άξιο λόγου το γεγονός ότι, τόσο για την Λειτουργία όσο και για το Μνημόσυνο κάνει αναφορά και ο τουρκικός τύπος. Η Ρωμηοσύνη της Πόλεως μπορεί να συρρικνώθηκε, δεν χάθηκε. Συνεχίζει να υπάρχει και θα υπάρχει εκεί στην Πόλη της Θεοτόκου, στην Κωνσταντίνου Πόλη, γιατί "η Ρωμηοσύνη θα χαθεί όταν ο κόσμος λείψει". Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων όσοι βρήκαν τραγικό θάνατο τις ημέρες του Σεπτεμβρίου του 1955.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails