________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/06/2015

ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ (ΦΩΤΟ)


Στο Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Νιχώρι, ο οποίος βεβηλώθηκε κατά τα θλιβερά γεγονότα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη, τελέστηκε σήμερα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο για τους Ρωμιούς που έχασαν τη ζωή τους στα Σεπτεμβριανά. 
Εξήντα χρόνια μετά και η Κοινότητα Νεοχωρίου στον Βόσπορο τίμησε τα θύματα, διατηρώντας την μνήμη άσβεστη. 
Την Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο τέλεσε ο Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Κωνσταντινούπολη, Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος. 
Τα κόλλυβα ετοίμασαν στο Νιχώρι ενορίτισσες, οι οποίες έζησαν τα Σεπτεμβριανά. 
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δεξίωση. 
Ήταν η πρώτη Θ. Λειτουργία που έγινε στην Πόλη για την θλιβερή επέτειο των Σεπτεμβριανών, μετά από 60 χρόνια. 
Το γεγονός κάλυψε μεγάλο μέρος των Τουρκικών ΜΜΕ και πολλοί Ρωμιοί που συμμετείχαν στο μνημόσυνο έδωσαν μικρές συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά κανάλια. Το κανάλι haberturk μετέδωσε απευθείας την Θ. Λειτουργία!


Για την επέτειο μίλησε στα ελληνικά και τουρκικά ο Πρόεδρος της Κοινότητος Νεοχωρίου Λάκης Βίγκας, Άρχοντας Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε. και η ομιλία του αναρτήθηκε σε διάφορες τουρκικές ιστοσελίδες. 
Στην Θ. Λειτουργία και στο μνημόσυνο παρέστησαν: η αρμένισσα βουλευτής Σελίνα Ντογάν, ο Εκπρόσωπος των Μειονοτήτων στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων Τόρος Αλτζάν, ο Πρόεδρος της Κοινότητος των Συροϊακωβιτών Σάιτ Σουσίν, εκπρόσωπος της Συροκαθολικής Κοινότητας, ο καθηγητής Νίκος Ουζούνογλου, πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας, ο αντιπρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Μορίς Λεβί, οι ακόλουθοι (στο Γενικό Προξενείο) του Γραφείου Τύπου και Παιδείας της Ελλάδος Γ. Αγγελετόπουλος και Σταύρος Γιωλτζόγλου, η ζωγράφος Λολίτα Ασίλ κ.α.

Ο μακαριστός Πατριάρχης Αθηναγόρας σε ναό της Πόλης μετά τα Σεπτεμβριανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails