________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/29/2015

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ (ΦΩΤΟ)


Ένα όνειρο δεκαετιών έγινε πραγματικότητα στην Ίμβρο, όπου χτύπησε για πρώτη φορά το κουδούνι του ελληνικού Γυμνασίου - Λυκείου έπειτα από μισό αιώνα. 
Η λειτουργία του ελληνικού Γυμνασίου - Λυκείου είχε απαγορευτεί το 1964, όταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διένυαν μία ακόμη κρίση με αφορμή το Κυπριακό και οι τουρκικές Αρχές είχαν θέσει σε εφαρμογή το λεγόμενο «Εριτμέ Προγκραμί», δηλαδή το σχέδιο διάλυσης της ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας της Ίμβρου και της Τενέδου με κατάσχεση της αγροτικής γης, την ίδρυση ανοικτών αγροτικών φυλακών και την απαγόρευση της ελληνικής Παιδείας, που οδήγησε γρήγορα στη φυγή της. 
Το κτίριο του σχολείου στο χωριό Αγρίδια της Ίμβρου ανακαινίστηκε, ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων για την ακρίβεια, με τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, της Ομογένειας και κυρίως των συλλόγων των Ιμβρίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και χθες (28-9-2015) δέχτηκε τους πρώτους μαθητές του σε μία τελετή που έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας, εκπρόσωποι της Ελλάδας, των τουρκικών αρχών και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Ήδη όπως έγινε γνωστό ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αποσπάσεων εκπαιδευτικών Β/θμίας Εκπαίδευσης από την Ελλάδα, αλλά και ο διορισμός του λυκειάρχη από τις τουρκικές Αρχές, οι οποίοι θα στελεχώσουν το νέο ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Ίμβρου. Στο σχολείου έχουν κάνει εγγραφή σε πρώτη φάση 8 μαθητές από 5 οικογένειες που επανεγκαταστάθηκαν στην Ίμβρο.


Η επαναλειτουργία του Λυκείου και Γυμνασίου ακολουθεί αυτή του Δημοτικού το 2013 και έτσι ολοκληρώνεται ο κύκλος όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στην Ίμβρο μετά από 50 χρόνια σιωπής, αλλά συγχρόνως και άσβεστης ελπίδας.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους του συντελεστές, ανωνύμους και επωνύμους, αυτής της προσπάθειας και ιδιαιτέρως στον “Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ίμβρου”, ψυχή του οποίου είναι ο πρόεδρος Λάκης Βίγκας, ο οποίος και μίλησε κατά την τελετή έναρξης της λειτουργίας των σχολείων. 
Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων χαιρετίζει το γεγονός της ολοκλήρωσης προ ολίγων ημερών της διαδικασίας αδειοδότησης του Ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου της Ίμβρου από τις τουρκικές αρχές και επισημαίνει ότι «παρακολουθεί με ενδιαφέρον και ευαισθησία σε καθημερινή βάση την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής πρόκλησης, της επαναλειτουργίας ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο μετά από μισό αιώνα με μαθητές και γονείς που στη συντριπτική πλειοψηφία τους παλιννοστούν από την Ελλάδα».
Συνολικά 14 είναι οι μαθητές σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, και 8 οι εκπαιδευτικοί που θα διδάξουν στην Ίμβρο. Στα σχολεία της Ίμβρου το πρόγραμμα των μαθημάτων είναι το ίδιο με αυτό των ομογενειακών σχολείων της Κωνσταντινούπολης. Θα διδάσκονται όλα τα μαθήματα των θετικών επιστημών (Χημεία, Μαθηματικά, Φυσική, Βιολογία), Θρησκευτικά, Ηθική, Οικονομία, Αρχαία Ελληνικά και Αγγλικά. Τα νεοελληνικά μαθήματα θα γίνονται στην ελληνική. Ιστορία, Τουρκικά και Τουρκική Φιλολογία, Γεωγραφία, θα διδάσκονται στην τουρκική γλώσσα.
Στις 12 Οκτωβρίου ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα τελέσει τον Αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και θα εγκαινιάσει το νέο σχολικό συγκρότημα.


1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Κίτρους2 Οκτωβρίου 2015 στις 9:48 π.μ.

    Εκεί πού όλοι πίστευαν ότι όλα είχαν τελειώσει, εκεί πού πολλοί έλεγαν ότι ήρθε το τέλος της Ρωμηοσύνης τόσο στην Πόλη, όσο και στα δύο διαμαντένια νησιά του Αιγίου, την Ίμβρο και την Τένεδο, έρχεται για μία φορά ακόμα ο ποιητής της Ρωμηοσύνης και να αναφωνήσει: "Η Ρωμηοσύνη, εκεί πού πάει να σκύψει με το σουγιά στο κόκαλο με το λουρί στο σβέρκο, νάτην πετιέται από ξαρχής κι αντριεύει και θεριεύει και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου". Η επαναλειτουργία του Γυμνασίου και του Λυκείου στην Ίμβρο, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, πώς τίποτα δεν χάθηκε. Η επαναφορά και πάλι της Ρωμαίϊκης παιδείας στα νησιά αυτά, έρχεται ως ευλογία και ως δρόσος από τον Θεό των Πατέρων μας, αλλά και από την Παναγία της Ρωμηοσύνης, πού για πενήντα ολόκληρα χρόνια άκουγαν τους στεναγμούς του Γένους. Και να πού το θαύμα έγινε. Η Ίμβρος και η Τένεδος ζούν. Η Ρωμηοσύνη ζή. Το Πατριαρχείο και η Πόλη ζούν και βασιλεύουν, γιατί το "θέλει ο Θεός να ζήσουν και θα ζήσουν". Θερμά συγχαρητήρια στον Πατριάρχη του Γένους μας κύριο Βαρθολομαίο, αλλά και σε όλους τους συνεργάτες του με πρωτεργάτη τον Άρχοντα κύριο Μέγα Χαρτουλάριο κύριο Λάκη Βίγκα, πού κατάφεραν το ακατόρθωτο. Ο Θεός να τον ευλογεί, να τον αγιάζει και να τον μακροημερεύει, ώστε να χαρεί τους καρπούς των κόπων του. Παναγιώτατε να ζήσετε πολλά - πολλά χρόνια. Ο Θεός μαζί σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails