________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/27/2019

Βιβλιοπαρουσίαση / ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ: Οι Ρωμιοί στην Εκπαίδευσή μας από το 1950 μέχρι σήμερα


Πασχάλης Βαλσαμίδης 
Επίκουρος Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης 
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 
İrini Dimitriyadis, 1950’den Günümüze Eğitim Hayatımızda Rumlar. Biyografik Portreler (Οι Ρωμιοί στην Εκπαίδευσή μας από το 1950 μέχρι σήμερα. Βιογραφικά πορτρέτα), Έκδοση Bahçeşehir Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2018 σσ. I-XXVII+540. 
Την Ειρήνη Δημητριάδου γνωρίζω πολλά χρόνια. Είναι μία συμπαθητική φυσιογνωμία, με καλούς τρόπους, χαμογελαστή, ευχάριστη, ευγενική και με καλή διάθεση την οποία εκτιμώ ιδιαιτέρα. Όταν βρίσκομαι στην Πόλη, συνήθως, συναντιόμαστε τα Σάββατα στο ναό του Αγίου Δημητρίου Κουρούτσεσμε (Ξηροκρήνης), που τελείται θεία λειτουργία. Μετά τη λειτουργία συζητάμε για την Πόλη και για τους Ρωμιούς. Πριν κάνω λόγο για το βιβλίο της θα ήθελα να παρουσιάσω σύντομο βιογραφικό της για να έχει μία εικόνα ο αναγνώστης. 
H Ειρήνη γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τα πρώτα γράμματα διδάχθηκε στη Δημοτική Σχολή Χαλκηδόνος. Συνέχισε στο Αγγλικό Γυμνάσιο Θηλέων της Κωνσταντινούπολης (English High School for Girls: σήμερα Beyoğlu Anadolu Lisesi) και στο Αμερικανικό Κολέγιο Μεγάλου Ρεύματος (σήμερα Robert Kolej). Ακολούθως φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και πραγματοποίησε προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Το 1981 προσλήφθηκε στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Βοσπόρου και από το 2003 διδάσκει μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσέσεχιρ της Κωνσταντινούπολης. 
Η Ειρήνη Δημητριάδου έχει γνωστικό αντικείμενο τα μαθηματικά, όμως θέλησε να βάλει ένα λιθαράκι στη νεότερη ιστορία των Ρωμιών της Πόλης. Επέλεξε ως θέμα να μελετήσει και να παρουσιάσει βιογραφικά Ρωμιών καθηγητών των πανεπιστημίων της Τουρκίας και καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης στα ξένα σχολεία της Πόλης από το 1950 έως σήμερα. Συνέλεξε με πολύ κόπο και μόχθο πολύτιμα στοιχεία μέσα από αρχεία, μελέτες, εφημερίδες, λευκώματα, προφορικές και γραπτές μαρτυρίες για να φέρει στο φως της δημοσιότητας το ανά χείρας πόνημα.
Ολόκληρο το κείμενο και φωτογραφικό υλικό στη συνέχεια




Η Ειρήνη Δημητριάδου

Ο Παναγιώτης Αμπατζής με την κόρη του Έρση και τη σύζυγό του Σουλτάνα.
Ο Στέφανος Γεράσιμος
Ο Βαγγέλης Κεχριώτης με την Ειρήνη Δημητριάδου
Ο Κρίτων Τζούρης
Ο Γεώργιος Δημητριάδης-Ντεμίλγκιλ με φοιτήτριές του σε ώρα διδασκαλίας
Η Ιωάννα Κουτσουράδη
Ο Γιάννης Καΐνης (Συλλογή Rıza Aydan Turak)
Βιβλιάριο γάμου του Βασίλειου Χανόπουλου
Ο Βασίλειος και η Ιουλία Σταυρίδου (Αρχείο Πασχάλη Βαλσαμίδη).
Ο Ηλίας και η Μαρία Τρικελιώτη (Αρχείο οικογένειας Τρικελιώτη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails