________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/22/2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΙΒΗΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΥΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟ Ε'

Επιμέλεια - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση βιβλίου του μοναχού Μαξίμου Ιβηρίτου, με θέμα «Ο Αθωνίτης Πατριάρχης του Γένους και Μέγας Εθνοϊερομάρτυρας Άγιος Γρηγόριος Ε’». 
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Αδελφότητα Δημητσανιτών ”Γρηγόριος Ε’” που είναι βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ ο Πρόεδρός της Αθανάσιος Μαγουλιανίτης απηύθυνε χαιρετισμό και παρασημοφόρησε τον μοναχό Μάξιμο. Παρέστησαν ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος και πολύς κόσμος. 
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο-αφιέρωμα στην Δημητσάνα, την αρχόντισσα του Μωριά και την γενέτειρα έξι αγίων, ενώ για την προσωπικότητα του Αγίου ιερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε’ αλλά και του συγγραφέα μίλησαν ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Δημήτριος Αναγνωσταράς, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και νομικός κ. Ηλίας Γιαννικόπουλος, ο φιλόλογος και ιστορικός κ. Σοφοκλής Δημητρακόπουλος και ο συγγραφέας του έργου, μοναχός Μάξιμος Ιβηρίτης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους  τους παρευρισκόμενους.  
Την βραδιά άνοιξε με παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια το οργανικό συγκρότημα του Γιώργου Δαλιάνη και η χορωδία «Βυζαντινή Κυψέλη» υπό την διεύθυνση του πρωτοπρεσβυτέρου π. Χρήστου Κυριακόπουλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο στις 10 Απριλίου, ημέρα μνήμης του μαρτυρικού Πατριάρχου Γρηγορίου Ε', ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ίσταται προσευχητικώς προ της κλειστής κεντρικής πύλης του Πατριαρχείου στο Φανάρι, η οποία είναι κλειστή από το 1821, ακριβώς επειδή μαρτύρησε ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε'. Ανάβει κερί και εναποθέτει ανοιξιάτικα άνθη, δεόμενος για την πνευματική προκοπή του ποιμνίου του, για την εκτόνωση των εντάσεων και για την επικράτηση ειρήνης στον κόσμο. 



Παραθέτουμε στη συνέχεια την ομιλία του κ. Σοφοκλή Δημητρακόπουλου, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Ιβηρίτη μοναχού Μαξίμου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails