________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/19/2019

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ (ΒΙΝΤΕΟ)


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας του 2012 προχώρησε στα δικά του αυτοσχέδια «Αναθέματα», για τα οποία έχουμε γράψει εδώ
Τις επόμενες χρονιές έδωσε την …σκυτάλη στους «αντιοικουμενιστές» ιερείς του, προφανώς για να μην πολυεκτίθεται ο ίδιος. Έτσι, και φέτος οι κληρικοί της Μητροπόλεως Πειραιώς Άγγελος Αγγελακόπουλος και Ματθαίος Βουλκανέσκου εξαπέλυσαν αναθέματα κατά πάντων. Φυσικά και κατά της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας και κατά του Οικουμενικού Πατριάρχου. Πολλά από τα «Αναθέματα» είναι τα ίδια με αυτά που είχε εκφωνήσει το Πειραιώς το 2012, αλλά έχουν προστεθεί και αρκετά άλλα, που απηχούν απολύτως τις «θεολογικές» απόψεις του Σεβ. Πειραιώς. Παραθέτουμε ενδεικτικώς κάποια: 
- Τοις διδάσκουσι και κηρύσσουσι την αίρεσιν ότι ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης πρώτος εστί άνευ ίσων, Ανάθεμα, Ανάθεμα, Ανάθεμα.
- Τη ληστρική, αιρετική, οικουμενιστική, ψευδοσυνόδω της Κρήτης του Ιουνίου 2016, και τοις κακοδόξοις αυτής κειμένοις, Ανάθεμα, Ανάθεμα, Ανάθεμα.
- Τω κανονικώς ανυποστάτω και εκπεσόντι αιρεσιάρχη Πάπα και Πατριάρχη Παλαιάς Ρώμης Φραγκίσκω τω Α΄ και τοις αυτώ κοινωνούσι, Ανάθεμα, Ανάθεμα, Ανάθεμα. 
- Τοις Μαρτίνω Λουθήρω, Ιωάννη Καλβίνω, Ουρλίχω Σβιγκλίω και Ερρίκω τω 8ω δυσσεβή βασιλεί και τοις συν αυτοίς συγκροτήσασι τας αιρετικάς παραφυάδας της Διαμαρτυρήσεως, Ανάθεμα, Ανάθεμα, Ανάθεμα. 
- Τοις αρνουμένοις και καθυβρίζουσι την Παναγίαν, Ομοούσιον, Αδιαίρετον και Ζωοποιόν Τριάδαν, Ραβίνοις του Ιουδαϊσμού, Ισλαμισταίς και μέλεσι της ανωνύμου φυλλαδικής Εταιρίας Σκοπιά του Πύργου, των Μαρτύρων του Ιεχωβά, Ανάθεμα, Ανάθεμα, Ανάθεμα. 
- Τοις αρνουμένοις τας Αγίας 4ην, 5ην, 6ην και 7ην Οικουμενικάς Συνόδους Μονοφυσίταις, Μονοθελήταις και Μονοενεργήταις, Ανάθεμα, Ανάθεμα, Ανάθεμα. 
- Τοις κηρύσσουσι και διδάσκουσι την παναίρεσιν του Διαχριστιανικού και Διαθρησκειακού Συγκρητιστικού Οικουμενισμού, Ανάθεμα, Ανάθεμα, Ανάθεμα. 
- Τοις κηρύσσουσι και διδάσκουσι την μεταπατερικήν, νεοπατερικήν , συναφειακήν και μετακανονικήν αίρεσιν, Ανάθεμα. 
Επίσης, ο Πειραιώς Σεραφείμ δια των κληρικών του αναθεμάτισε: \τον Αρχηγό της Αγγλικανικής Εκκλησίας, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (κατ’ αυτούς «αιρέσεων»), όσους αρνούνται την «8η και 9η» Οικουμενική Σύνοδο, όσους συμμετέχουν σε «αντικανονικές προσευχές» με «αιρετικούς» κατά την Εβδομάδα Ενότητος των Χριστιανών, τα «αντορθόδοξα» κείμενα που προήλθαν από τους διαχριστιανικούς διαλόγους (Τορόντο, Μπαλαμάντ, Σαμπεζύ, Πόρτο Αλέγκρε, Πουσάν), όσους θεωρούν ότι οι ετερόδοξοι έχουν έγκυρα μυστήρια κ.α.
Δείτε τα "Αναθέματα" του 2018 εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails