________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/17/2019

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Βρυξέλλες παρουσία του Βασιλέως του Βελγίου (φώτο)


Ι. Μητρόπολις Βελγίου
Με την δέουσα λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου, την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019. 
Στο Διορθόδοξο Συλλείτουργο, το οποίο έλαβε χώρα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, με συλλειτουργούς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο, ιεράρχη της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος παρεπιδημεί τις ημέρες αυτές στις Βρυξέλλες, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο του Πατριαρχείου της Γεωργίας κ. Δοσίθεο και κληρικούς όλων των Ορθοδόξων Παρουσιών στο Βέλγιο, ενώ συμπροσευχόμενος παραβρέθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μάρκος του Πατριαρχείου Ρουμανίας. 
Ιστορικό γεγονός για τους φετινούς εορτασμούς της Κυριακής της Ορθοδοξίας στις Βρυξέλλες απετέλεσε η υψηλή παρουσία του Βασιλέως Φιλίππου του Βελγίου, με την οποία κηρύσσεται και επίσημα ο εορτασμός του Χρυσού Ιωβηλαίου της Μητροπόλεώς Βελγίου, της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από την ίδρυσή της το καλοκαίρι του 1969. 
Ο Βασιλεύς Φίλιππος, ο οποίος διακρίνεται για την ευλάβειά του και το ενδιαφέρον του για την αγαθή σχέση κράτους και θρησκειών, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του επικεφαλής και μόνιμου εκπροσώπου της Ορθοδόξου Εκκλησίας έναντι του κράτους Μητροπολίτου Αθηναγόρου και παρακολούθησε μαζί με την συνοδεία του την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, θαυμάζοντας το μεγαλείο της Ορθόδοξης παράδοσης και την τάξη της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η εστεμμένη κεφαλή της χώρας επισκέπτεται την Ορθόδοξη Εκκλησία, μετά την επίσημη αναγνώρισή της από το κράτος το 1985 και την επίσημη επίσκεψη του Βασιλέως Μποντουέν στην Ενορία του Αγίου Ανδρέου της Γάνδης το 1980 για την συμπλήρωση των 150 ετών της βασιλείας του Βελγίου.


Στην μεγάλη και ιστορική αυτή στιγμή της Μητροπόλεως Βελγίου παρευρέθηκαν ο Εξοχώτατος Υπουργός Δικαιοσύνης και Θρησκειών κ. Koen Geens, εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης του Βελγίου, ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Μαλινών και Βρυξελλών Καρδινάλιος Jozef De Kesel, οι επικεφαλής των αναγνωρισμένων θρησκειών στο Βέλγιο, Διπλωμάτες διαφόρων Ορθόδοξων Χωρών με επικεφαλής την Πρέβυ της Ελλάδος κα Ελευθερία Γαλαθιανάκη, πολιτικοί παράγοντες της Ελλάδος και του Βελγίου, οι εν Βελγίω Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπρόσωποι των διαφόρων συλλόγων των Βρυξελλών και πλήθος κόσμου. 
Κατά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας απηύθυνε στον Βασιλέα Φίλιππο τις θερμές του ευχαριστίες για την τιμητική αποδοχή της πρόσκλησης να παραστεί και να αντικρίσει ιδίοις όμμασι τον πλούτο της Ορθόδοξης Παράδοσης και την ενότητα στην πολυμορφία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 
Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Βελγίου ευχαρίστησε τον Υπουργό Geens για την καλή συνεργασία και την συμπαράσταση στα ζητήματα και τις ανάγκες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και όλους όσοι έσπευσαν να τιμήσουν το μεγάλο αυτό γεγονός. 
Οι πανηγυρικοί εορτασμοί ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη μεγάλη δεξίωση, σε γειτονική στον Μητροπολιτικό Ναό αίθουσα, όπου οι διαφόρων προελεύσεων Ορθόδοξες Ενορίες του Βελγίου παρουσίασαν χορούς και τραγούδια από τις Χώρες τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails