________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/13/2019

ΤΟ "ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ" ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ "ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΥΠΟ"


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Στην ιστοσελίδα «Ορθόδοξος Τύπος» δημοσιεύτηκε το ακόλουθο σχόλιο, που αφορά στην ανάρτησή μας με τίτλο: Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ
«Ο κ. Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος αναφέρει εις δημοσίευσίν του της 2ας Μαρτίου 2019 εις το ιστολόγιον που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Την ώρα που στο Φανάρι ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, δεχόταν τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο και όμιλο προσκυνητών από την Πάτρα (Παρασκευή 1-3-2019), η εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος» στο καινούργιο της φύλλο (1-3-2019) δημοσίευε άλλο ένα κείμενο του κληρικού της Μητροπόλεως Πατρών Αναστάσιου Γκοτσόπουλου εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας. 
Τα κείμενα του κληρικού Αναστάσιου Γκοτσόπουλου παίρνουν αναφανδόν το μέρος της Ρωσικής Εκκλησίας στο ζήτημα και προσπαθούν να αποδομήσουν τελείως τις ενέργειες του Οικουμενικού Θρόνου που οδήγησαν στην χορήγηση της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. 
Την ίδια, επίσης, ημέρα, σε μία περαιτέρω προσπάθεια αμφισβήτησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο κληρικός Αναστάσιος Γκοτσόπουλος ανέβασε στο διαδίκτυο βίντεο από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Κανάγκας Θεοδοσίου, υπογραμμίζοντας πως ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος δεν μνημόνευσε στα Δίπτυχα τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο και άρα δεν αναγνωρίζει την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας». 
Δεν έχομεν πρόθεσιν να υπερασπισθώμεν κανένα, καθώς έκαστος διαθέτει ιδίαν φωνήν και αξιόπιστον εις επιχειρήματα, ώστε να απαντήση. Όσον αφορά όμως τον «Ο.Τ.» είναι ψευδές να ισχυρίζεται κανείς ότι κείμενα που δημοσιεύονται, όπως και του π. Αν. Γκοτσοπούλου, είναι εναντίον του Φαναρίου. Τα κείμενα της εφημερίδος υπενθυμίζουν τι αναγράφεται εις τους Ι. Κανόνας με τεκμήρια. Όταν λοιπόν γίνεται κριτική να γίνεται με επιχειρήματα που αναιρούν επιχειρήματα και όχι να επιδιώκουν απλώς να προκαλέσουν διχόνοιαν μεταξύ Μητροπόλεων, προσώπων και του «Ο.Τ.». Ας αναιρέσουν, αν δύνανται, όσα γράφονται με αποδείξεις, άλλως να μη ενσπείρουν διχασμόν.» 
Φυσικά είναι αληθέστατο ότι τόσο ο «Ο.Τ.» όσο και ο κληρικός Αναστάσιος Γκοτσόπουλος στρέφονται με τα κείμενά τους εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι αστείο να ισχυριστεί κάποιος το αντίθετο. Και είναι και εντελώς γελοία η λογική τους ότι δεν επιτίθενται στον «θεσμό» του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά ασκούν κριτική στα πρόσωπα. Ας τους υπενθυμίσουμε, μόνο, ότι ασκούν κριτική – και μάλιστα αήθη - κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 20ού αιώνα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στους προκαθημένους του.
Επειδή όμως οι υπεύθυνοι του «Ο.Τ.» μας καλούν - «αν δυνάμεθα» (sic) – να αναιρέσουμε τα όσα γράφονται «με αποδείξεις», επειδή αυτοί απλώς «υπενθυμίζουν τι αναγράφεται εις τους Ι. Κανόνας με τεκμήρια», τους παραπέμπουμε στα πολλά και άκρως τεκμηριωμένα κείμενα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο κ.ο.κ. Εκτός και αν νομίζουν ότι μόνον αυτοί ερμηνεύουν «θεόπνευστα» τους ιερούς Κανόνες.
Τον διχασμό δεν τον ενσπείρουμε εμείς, οι «Πατριαρχικοί», αλλά οι «Ορθοδοξοτυπίτες» και οι όμοιοί τους, για τους οποίους ισχύει το Κυριακόν: «περιάγετε τήν θάλασσαν καί τήν ξηράν ποιῆσαι ἕνα προσήλυτον, καί ὅταν γένηται, ποιεῖτε αὐτόν υἱόν γεέννης διπλότερον ὑμῶν» (Ματθ. 23,15).
Ακόμα να μας απαντήσει ο κληρικός Αναστάσιος Γκοτσόπουλος με τίνος ευλογία πήγε στην Γεωργία για να προπαγανδίσει εναντίον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Αλλά και ο μητροπολίτης του Πατρών Χρυσόστομος που πηγαινοέρχεται στο Φανάρι προσκυνώντας; Σιγήν ιχθύος για την στάση του κληρικού του, όπως και για τα μείζονα θέματα που θέτει στον καιρό μας το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Εδώ ισχύει και πάλι το Κυριακόν: "οὕτω καὶ ὑμεῖς ἔξωθεν μὲν φαίνεσθε τοῖς ἀνθρώποις δίκαιοι, ἔσωθεν δὲ μεστοί ἐστε ὑποκρίσεως καὶ ἀνομίας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails