________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/16/2019

Ο Μ. ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (ΒΙΝΤΕΟ)

φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε απόψε, Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά τον Μ. Εσπερινό της Κυριακής της Ορθοδοξίας. 
Μετά το πέρας του Εσπερινού χειροθέτησε  τον Εντιμ. κ. Παναγιώτη Πουρνάρα, από την Γενεύη, σε Άρχοντα Οφφικιάλιο της Μ.τ.Χ.Ε..
Παραθέτουμε στη συνέχεια το σχετικό βίντεο.


Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αύριο Κυριακή της Ορθοδοξίας "ὁ Παναγιώτατος θά προστῇ τῆς καθιερωμένης Πατριαρχικῆς καί Συνοδικῆς Θείας Λειτουργίας, καθ’ ἥν θά τελέσῃ τήν εἰς διάκονον χειροτονίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Δημητρίου Νικηφόρου, ὑποψηφίου Διδάκτορος τοῦ Πανεπιστημίου τοῦ Cardiff, ἐκ Καβάλας, μέλλοντος νά διακονήσῃ ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. Τόν πανηγυρικόν τῆς ἑορτῆς θά ἐκφωνήσῃ ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος. Μετά τήν ἀπόλυσιν, θά τελεσθῇ τό εἰθισμένον Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν ὑπέρ τῆς Ὀρθοδόξου ἡμῶν πίστεως ἀγωνισαμένων καί τελειωθέντων ἐν αὐτῇ καί θά ἐπακολουθήσῃ ἡ λιτάνευσις τῶν ἱ. εἰκόνων ὑπό τοῦ Πατριάρχου καί τῶν συλλειτουργούντων Αὐτῷ ἁγίων Ἀρχιερέων."

Όλα έτοιμα στην αίθουσα του Θρόνου για την αυριανή δεξίωση μετά την Πατριαρχική
και Συνοδική Θ. Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου: 
Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε το Σάββατο, 16 Μαρτίου, στον Πατριαρχικό Ναό, στο Φανάρι, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 
Αμέσως μετά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε το Οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτέκδικου στον κ.Παναγιώτη Πουρνάρα, οικονομολόγο και διακεκριμένο τραπεζικό, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικώς στην Γενεύη της Ελβετίας. 
«Ως οικονομολόγος και υψηλόβαθμος τραπεζίτης, γνωρίζετε άριστα τους μηχανισμούς λειτουργίας της οικονομίας και τους κινδύνους της μετατροπής της οικονομικής δραστηριότητος εις αυτοσκοπόν της λεγομένης “ιδιονομίας της οικονομίας”. Ως πιστόν τέκνον της Ορθοδόξου Εκκλησίας γνωρίζετε όμως, ότι η οικονομική ανάπτυξις αποτελεί πραγματικήν πρόοδον, μονον όταν συμβαδίζει με τον σεβασμόν και την καλλιέργειαν των πνευματικών και των ηθικών αξιών. Και, εν τω πνεύματι τούτω, είσθε δραστήριον μέλος της ελληνορθοδόξου παροικίας της Γενεύης, επιδεικνύετε ζωηρόν ενδιαφέρον διά την ζωήν της Εκκλησίας, στηρίζετε το έργον της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας και το εν Σαμπεζύ Ορθόδοξον Κέντρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναδεικνυόμενος εν παντί έμπιστον και άξιον τέκνον της Μητρός Εκκλησίας, η οποία έχει ανάγκην ανθρώπων με εκκλησιαστικόν βίωμα και φρόνημα και με κοινωνικήν παρουσίαν και δράσιν, ως η υμετέρα Εντιμολογιότης. Είμεθα βέβαιοι, ότι ως Άρχων Πρωτέκδικος θα συνεχίσετε και θα εντείνετε την φιλόχριστον και φιλογενή δράσιν σας», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τον νέο Άρχοντα Παναγιώτη Πουρνάρα. 


Στην αντιφώνησή του, ο νέος Άρχων, ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ιδιαίτερη μεγάλη τιμή που επιφύλαξε στον ίδιο αλλά και την οικογένειά του και αναφερόμενος στη σημαντική διακονία της Μητρός Εκκλησίας επισήμανε την προσφορά του εν Σαμπεζύ Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Πριν από την έναρξη του Μ.Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε από τον Παναγιώτατο η ρασοφορία του κ.Δημητρίου Νικηφόρου, νομικού και θεολόγου, του οποίου η εις διάκονον χειροτονία θα τελεστεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας, κατά τη Θεία Λειτουργία. 
Στον Μ. Εσπερινό παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες που συμμετέχουν στην Αγία και Ιερά Σύνοδο, άλλοι Αρχιερείς και Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Θρόνου, η σύζυγος και τα παιδιά του νέου Άρχοντος, οι συγγενείς του υποψηφίου κληρικού καθώς και πλήθος πιστών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Αμέσως μετά, στην Αυλή του Πατριαρχείου, όμιλος κληρικών και προσκυνητών από την Ι.Μ. Σιγκαπούρης, υπό τον Μητροπολίτη Κωνσταντίνο, προσέφερε στον Παναγιώτατο δώρα λαϊκής τέχνης και μία εικόνα της Παναγίας, σε ένδειξη αγάπης, σεβασμού και αφοσιώσεως προς την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καβάλας τραγούδησαν παραδοσιακά Πολίτικα τραγούδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails