________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/31/2019

ΟΙ ΚΑΤΑΒΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΙΝΑΡΑ


Οι αργές Καταβασίες της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως «Ο θειότατος προετύπωσε πάλαι Μωσής» σε ήχο α' και στο μέλος του Πέτρου Πελοποννησίου κατά την εκτέλεση του αοιδίμου π. Παναγιώτου Τσινάρα, Πρωτοπρεσβυτέρου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και διατελέσαντος επί μακρόν τοποτηρητού της Πρωτοψαλτίας και Λαμπαδαρίας Αυτής. 
Η ηχογράφηση έγινε στα πλαίσια της εκπομπής του αειμνήστου Άρχ. Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Λυκούργου Αγγελοπούλου στην ΕΡΑ.

   

Το παρατιθέμενο μέλος (στο βίντεο) προέρχεται από το Ειρμολόγιο του Ιωάννου Πρωτοψάλτου, έκδ. 1903. Προτιμήθηκε το κείμενο του Ιωάννου διότι είναι εγγύτερο προς την εκτέλεση σε σχέση με την πρώτη έκδοση του Ειρμολογίου του Πέτρου Πελοποννησίου ως προς κάποια λίγα σημεία που αφορούν σε χρονικές αξίες, κατά τα άλλα, όμως, το μέλος ταυτίζεται κατά ένα 99% μεταξύ των εκδόσεων του Ιωάννη και του πρωτοτύπου. Βέβαια, η απόδοση στην ηχογράφηση είναι ελεύθερη, παρατίθεται όμως το κλασικό κείμενο, που είναι η βάση, ώστε να καταδειχθεί ο τρόπος ανάλυσης των μουσικών θέσεων κατά την πατριαρχική παράδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails