Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Μια έκθεση με φωτογραφίες και ιστορίες ζωής Ρωμηών της Πόλης που σήμερα ζουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δημιούργησε κλίμα νοσταλγίας στους πολλούς επισκέπτες της. Την έκθεση με τον τίτλο «Πόλη, νοσταλγία μου» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο προγράμματος του Τουρκικού «Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λωζάνης», με τη στήριξη του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης Istanbul 2010» φιλοξενεί στο Σισμανόγλειο Μέγαρο το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Μεγάλη Οδό του Πέραν στην Πόλη.
Στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή παρέστησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Βασίλειος Μπορνόβας, ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, ο Επίσκοπος Σινώπης Αθηναγόρας από το Βέλγιο, κληρικοί του Πατριαρχείου, Πρόξενοι αλλων χωρών, παράγοντες του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λωζάνης και του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και πλήθος κόσμου απο Ομογενείς και Τούρκους.
«Ήταν μία εκδήλωσις συγκινητική για κάθε άνθρωπο που ξέρει τί θα πει ξεριζωμός, αλλά ιδιαιτέρως γι΄ αυτούς που τον έζησαν. Είναι οδυνηρό το να εκπατρίζεται κανείς και μάλιστα όταν αυτό γίνεται βιαίως, διότι ο άνθρωπος είναι συνδεδεμένος με τη γη των πατέρων του, με τον τόπο που τον γέννησε, εκεί που είδε το φως της ζωής. Οι Ρωμηοί της Πόλης δεν έφταιξαν σε τίποτε για να πληρώσουν τόσο βαρύ τίμημα, υπήρξαν θύματα πολιτικών συγκυριών και αντιπαραθέσεων. Η έκθεσις στο Σισμανόγλειο Μέγαρο μίλησε στις ψυχές όσων την επεσκέφθησαν. Τα λίγα λόγια που συνοδεύουν τις – επίσης εύγλωττες – φωτογραφίες λένε πολλά. Οφείλονται συγχαρητήρια στον κ. Γενικό Πρόξενο, στους συντελεστές της εκθέσεως και σε όσους συνέβαλαν γενικά στην οργάνωση και την επιτυχία της».
Η έκθεση με τίτλο «Πόλη, Νοσταλγία μου: Πρόσφυγες που νοσταλγούν. Οι Ρωμιοί της Πόλης ξαναθυμούνται» θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 19 Οκτωβρίου 2010 και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά 12.00-20.00.
Η έκθεση αυτή συγκεντρώνει τις ιστορίες 47 Ρωμιών που σε διάφορα χρονικά διαστήματα εγκατέλειψαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Πόλη μεταναστεύοντας στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Οι άνθρωποι αυτοί δεν έφυγαν οικειοθελώς από τον τόπο στον οποίο γεννήθηκαν. Γεγονότα τραγικά, που στιγμάτισαν τον πολιτικό βίο της χώρας, εξανάγκασαν τους περισσότερους Ρωμιούς της Πόλης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Για παράδειγμα, όλοι πλέον γνωρίζουν για τα οργανωμένα θλιβερά γεγονότα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου του 1955, καθώς και τις απελάσεις των Ελλήνων υπηκόων Κωνσταντινουπολιτών το 1964 κ.α. Η παρούσα έκθεση έρχεται να συμβάλει στην τεκμηρίωση μιας ιστορικής πραγματικότητας, δηλαδή, της πνευματικής, οικονομικής και κοινωνικής ακμής χιλιάδων Πολιτών οι οποίοι έφυγαν και τους οποίους και η Πόλη, με τη σειρά της, νοσταλγεί.
Ένα πανό για κάθε συνεντευξιαζόμενο –έτσι είναι οργανωμένο το υλικό. Σε κάθε ένα πανό παρουσιάζονται παλιές και καινούριες φωτογραφίες και αποσπάσματα από τη συνέντευξη. Οι χώροι για τους οποίους γίνεται λόγος στις συνομιλίες, φωτογραφήθηκαν από τα μέλη της ομάδας που ετοίμασε την έκθεση, με βάση τις πληροφορίες που δίνονται από τον συνεντευξιαζόμενο. Τα πανό είναι τοποθετημένα στην έκθεση με χρονολογική σειρά, ανάλογα με την ημερομηνία που έφυγε από την Πόλη ο κάθε συνομιλητής.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η ομάδα του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λωζάνης έθεσε στους 47 παλιούς Κωνσταντινουπολίτες ερωτήσεις σχετικά με τα βιώματά τους στην Πόλη, όπου το σχετικό υλικό παρουσιάζεται σε μορφή βιβλίου και βίντεο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου