________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/21/2012

"ΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΟΝ ΤΟΙΣ ΕΘΝΕΣΙ" (Βιβλιοπαρουσίαση)


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεολογική Σχολή,
“Εἰς μαρτύριον τοῖς ἒθνεσι. Τόμος Χαριστήριος εικοσαετηρικός εις τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον”, Θεσσαλονίκη 2011

(Βιβλιοπαρουσίαση)

Στυλιανός Δ. Χαραλαμπίδης
Θεολόγος (MTh) – Νομικός
Υπ. Δρ. Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Το έτος 2011 υπήρξε, αναμφισβήτητα, έτος – σταθμός στη ζωή και τη διακονία του από Χαλκηδόνος Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, καθώς συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την αποφοίτησή του εκ της κατά Χάλκην Ιεράς Θεολογικής Σχολής και από την είσοδό του στον ιερό κλήρο. Ταυτόχρονα, είναι γνωστό ότι τους τελευταίους μήνες του 2011 συμπληρώθηκε μία ολόκληρη 20ετία από την εκλογή (22 Οκτωβρίου) και την ανάρρησή (2 Νοεμβρίου) του στον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο. Τα 20 αυτά χρόνια είναι γεμάτα από όμορφες και δύσκολες στιγμές, σημεία μιας σταυρικής και ανηφορικής πορείας του Πατριάρχη του Γένους, ο οποίος εν μέσω πολλών αντιξοοτήτων διακονεί την ενότητα και τη συνοδικότητα της Εκκλησίας, την παγκοσμιότητα του χριστιανικού μηνύματος και το διάλογο των θρησκειών και των πολιτισμών. Το Ιωβηλαίο αυτό, όπως και κάθε Ιωβηλαίο, αποτελεί μία ευκαιρία αποτίμησης αλλά και μία αφορμή περισυλλογής και οραματισμού για το μέλλον. Ταυτόχρονα, όμως, η επέτειος αυτή κρίθηκε επιβεβλημένο να τιμηθεί από τον εκκλησιαστικό χώρο, από εκπαιδευτικά ιδρύματα, από πολιτιστικούς και άλλους φορείς. Ο ίδιος ο Πατριάρχης επαναλαμβάνει συνεχώς ότι τις τιμές που κατά καιρούς του απονέμονται, τις εκλαμβάνει ως τιμή και σεβασμό προς τον αιωνόβιο θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτό είναι σωστό, αλλά θα πρέπει πάντοτε να έχουμε κατά νου ότι οι θεσμοί σαρκώνονται πάντα μέσα στην ιστορία από συγκεκριμένα πρόσωπα που τους διακονούν με αίσθηση ευθύνης και χρέους. Στη χορεία τέτοιων εκκλησιαστικών ανδρών θα κατατάσσαμε και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας

Μέσα σ’ αυτό το εόρτιο κλίμα πρέπει να ενταχθεί και η έκδοση ενός νέου τόμου προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον εύγλωττο και δηλωτικό της φύσης της πατριαρχικής διακονίας τίτλο: “Εις μαρτύριον τοις έθνεσι (Τόμος χαριστήριος εικοσαετηρικός εις τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον)”, Θεσσαλονίκη 2011. Ο καλαίσθητος τόμος εκδόθηκε με πρωτοβουλία της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη στήριξη του ίδιου του Πανεπιστημίου και άλλων φορέων. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά η αδιάρρηκτη σχέση της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως με τη Θεολογική Σχολή της συμπρωτεύουσας, η οποία πάντοτε ερχόταν αρωγός προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδίως στις δύσκολες στιγμές, όπως ήταν εκείνη της αναστολής λειτουργίας της κατά Χάλκην Ιεράς Θεολογικής Σχολής, όταν αρκετοί από τους τότε σπουδαστές ή τους μαθητές του γυμνασιακού τμήματος βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο στην αγκαλιά της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης και σήμερα διακονούν τον Οικουμενικό Θρόνο είτε ως Αρχιερείς είτε ως πρεσβύτεροι είτε και ως λαϊκοί. Εξάλλου, η Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. είχε και έχει την ξεχωριστή τιμή να περιλαμβάνει στο διδακτικό προσωπικό της διαπρεπείς Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Τυρολόης & Σερεντίου κ. Παντελεήμων (διατελέσας και πρύτανης του ιδρύματος) και Περγάμου κ. Ιωάννης (διατελέσας και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών) παλαιότερα και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας (εκ της Εκκλησίας της Κρήτης) και Προύσης κ. Ελπιδοφόρος (ο και ηγούμενος της Ι. Μ. Αγίας Τριάδος Χάλκης) σήμερα.
Την τιμητική επιτροπή του τόμου αποτέλεσαν οι πρυτανικές αρχές του Α.Π.Θ. (ο πρύτανης καθηγητής κ. Ιω. Μυλόπουλος και οι αντιπρυτάνεις καθηγητής κ. Ιω. Παντής και καθηγήτριες κυρίες Δ. Λιάλιου και Σ. Κουΐδου – Ανδρέου), την επιστημονική επιτροπή ο Κοσμήτορας της Σχολής καθηγητής κ. Μ. Τρίτος, οι πρόεδροι των Τμημάτων Θεολογίας καθηγητής κ. Χρ. Σταμούλης και Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας καθηγητής κ. Αθ. Καραθανάσης, καθώς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, καθηγητής της Σχολής. Η επιτροπή επιμέλειας του τόμου συγκροτήθηκε από μέλη Δ.Ε.Π. των δύο Τμημάτων της Σχολής.
Των μελετών που απαρτίζουν τον τιμητικό τόμο προτάσσονται χαιρετισμοί τόσο των πρυτανικών αρχών του Α.Π.Θ. όσο και του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής. Ο τόμος καταλαμβάνει 1.000 σελίδες, ενώ ο αριθμός των δημοσιευόμενων εργασιών αγγίζει τις 51 και καλύπτουν όλο το φάσμα της θεολογικής επιστήμης: από τις βιβλικές σπουδές, την εκκλησιαστική ιστορία και τη δογματική έως την πατερική θεολογία, τη λειτουργική και το κανονικό δίκαιο και από την αγιολογία, τη χριστιανική ηθική και την οικουμενική κίνηση έως την ομιλητική, την κοινωνιολογία, τη θρησκειολογία και τη φιλοσοφία. Οι μελέτες είναι στην πλειοψηφία τους γραμμένες στα ελληνικά, ενώ δεν λείπουν και οι ξενόγλωσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά).
Ο τόμος επιδόθηκε στον τιμώμενο Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ. και τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 18 Δεκεμβρίου 2011. Ζούμε σε ένα κόσμο που δοκιμάζεται καθημερινά από ποικίλες διαιρέσεις, βλέπουμε γύρω μας μία πολύπλευρη κοινωνική κρίση σε πλήρη εξέλιξη. Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική και τις διαδικασίες αντιπροσώπευσης δοκιμάζεται, η δυσπιστία προς τους θεσμούς εντείνεται, η δημόσια σφαίρα αμαυρώνεται και η ελπίδα των ανθρώπων καθημερινά συρρικνώνεται υπό το βάρος της διογκούμενης οικονομικής κρίσης. Ο θεολογικός λόγος, τον οποίο με συνέπεια και τόλμη αρθρώνει “πολυμερῶς και πολυτρόπως” (Εβρ. 1, 1) ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, είναι ένας επίκαιρος λόγος “περί τῆς ἐν ἡμῖν ἐλπίδος” (Α΄ Πετρ. 3, 15), όχι μιας ελπίδας μισθαποδοσίας, αλλά μιας εμπράγματης ελπίδας ότι ο Θεός είναι αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο μέσα στον κόσμο και την ιστορία. Έχουμε ανάγκη από τη δροσιά αυτού του λόγου και γι’ αυτό θα θέλαμε και από αυτή τη θέση να ευχηθούμε εκ μέσης καρδίας υγεία και δύναμη στον Πρώτο της ανατολικής ορθόδοξης Εκκλησίας, ώστε να συνεχίσει επί πολλά ακόμα έτη να ορθοτομεί το λόγο της αληθείας, να διακονεί κενωτικά το μυστήριο της Εκκλησίας και να εκφράζει αυθεντικά την καθολικότητα της χριστιανικής πρότασης.

Διαβάστε τις σχετικές αναρτήσεις στο ιστολόγιό μας:
- Χαριστήριος τόμος στον Πατριάρχη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Ομιλία του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κατά την επίδοση του Τόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails