Επιστημονικό Συνέδριο για τον Άγιο Πλάτωνα στην Εκκλησία της Εσθονίας
Επιστημονικό Συνέδριο με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων, αφενός μεν από την ανεξαρτηρία της Εσθονίας (1918-2018), αφετέρου δε από την εις επίσκοπον χειροτονία του Αγίου Ιερομάρτυρος Πλάτωνος, πρώτου Επισκόπου Ταλλίνης (1918), πραγματοποιήθηκε χθές, 16 Ιανουαρίου τρ. έτ., στην Εσθονική πρωτεύουσα της Ταλλίνης. Το Συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από την Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας, έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης και ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Πλάτωνα, ο οποίος στήριξε την προσπάθεια της ανεξαρτησίας της χώρας και συνέδεσε τη ζωή του με την ελευθερία και την φιλοπατρία.
Το συντονισμό του Συνεδρίου είχε ο π. Ματθίας Palli, πρωτοσυγκελλεύων της Αρχιεπισκοπής Ταλλίνης, ο οποίος παρουσίασε και τους ομιλητές. Οι εργασίες του Συνεδρίου άρχισαν με την ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Ταλλίνης κ. Στεφάνου με θέμα: «Μαρτυρία και Μάρτυρες κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία». Ο Σεβασμιώτατος, στην εμπνευσμένη ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία του μαρτυρίου κατά την Ορθόδοξη Θεολογία και τόνισε το στοιχείο της πίστεως και της αγάπης προς το Χριστό, στοιχεία τα οποία ενδυναμώνουν και κατευθύνουν τη ζωή των μαρτύρων.
Στη συνέχεια μίλησε η κ. Anu Raudsepp, Καθηγήτρια ιστορίας του Πανεπιστημίου του Τάρτου με θέμα: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας το 1917 – 1918». Η γνωστή, στην Εσθονική κοινωνία, καθηγήτρια αναφέρθηκε στο ρόλο του Αγίου Πλάτωνος, ως ηγέτου των ορθοδόξων πιστών της Εσθονίας, σχετικά με την μαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην κοινωνία καθώς και στη σχέση του με τις άλλες Εκκλησίες, κυρίως με τη Λουθηρανική.
Ακολούθησε η ομιλία του κ. Mart Laar, πρ. Πρωθυπουργού της Εσθονίας και αναγνωρισμένου ιστορικού και συγγραφέως, με θέμα: «Η θρησκευτική πολιτική των κομμουνιστών της Εσθονίας στην εποχή του Αγίου Πλάτωνα». Ο πρ. Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με ιστορικά στοιχεία στη βίαιη και σκληρή τακτική του κομμουνιστικού καθεστώτος προς τους κληρικούς και την Εκκλησία και υπογράμμισε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της τακτικής όχι μόνο στην Εκκλησία αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.
Κατόπιν ομίλησε ο π. Andrei Sõtsov, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής στην Ταλλίνη, ειδικευμένος στην τοπική εκκλησιαστική ιστορία, με θέμα: «Η ζωή του Επισκόπου Πλάτωνα» και, τέλος, ο πρωτοπρεσβύτερος Aleksander Serapik με θέμα: «Το μαρτύριο του Επισκόπου Πλάτωνα και η διατήρηση της μνήμης του».
Μετά από κάθε εισήγηση υπήρχαν ερωτήσεις και ανοιχτός διάλογος. Το Συνέδριο παρακολούθησαν ο Αρχιεπίσκοπος των Λουθηρανών, Urmas Viilma, ο Πρύτανης της Θεολογικής Σχολής Ove Sander και oι κοσμήτορες των δύο τμημάτων Θεολογίας, της Ορθόδοξης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος και της Λουθηρανικής ο κ. Randar Tasmuth. Παρόντες επίσης ήταν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Εσωτερικών και από τις άλλες Χριστιανικές Ομολογίας της Εσθονίας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση ύμνων από την εκκλησιαστική χορωδία του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ταλλίνης.
Κοπή Βασιλόπιτας στην Εκκλησία της Εσθονίας
Μέσα σε εορταστικό κλίμα, γεμάτο αισιοδοξία, χαρά και νεανικά χαμόγελα πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας για τους νέους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Ταλλίνης της Εκκλησίας της Εσθονίας.
Από νωρίς το πρωί νέοι και νέες, παιδιά της Εκκλησίας, συναντήθηκαν στο κέντρο της Ταλλίνης, όπου είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν μεταξύ τους σκέψεις και να περιηγηθούν στη μεσαιωνική πόλη μαζί με μια ομάδα νέων που έφτασαν από το Kohila και το Vendra της κεντρικής Εσθονίας. Κατόπιν, όλοι μαζί, προσήλθαν στο Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην παλιά πόλη, όπου πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πίτας από το Σεβασμιώτατο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Εσθονίας κ. Στέφανο παρόντος και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Στέφανος στην προσλαλιά του ευχαρίστησε τα νέα παιδιά για την παρουσία τους κοντά στην Εκκλησία και τα ενίσχυσε με λόγους παραμυθητικούς και επιστηρικτικούς για τον αγώνα της ζωής τους που έχουν μπροστά τους. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης στην προέλευση του εθίμου της Βασιλόπιτας καθώς και στη Μεγάλη Ιεραρχική Μορφή του Αγίου Βασιλείου. Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Στέφανος ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους υγεία, δύναμη, προκοπή και κάθε πρόοδο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ευχήθηκε επίσης το νέο έτος να είναι για την Εσθονία γεμάτο ευλογίες από το Θεό.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Στέφανος στην προσλαλιά του ευχαρίστησε τα νέα παιδιά για την παρουσία τους κοντά στην Εκκλησία και τα ενίσχυσε με λόγους παραμυθητικούς και επιστηρικτικούς για τον αγώνα της ζωής τους που έχουν μπροστά τους. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης στην προέλευση του εθίμου της Βασιλόπιτας καθώς και στη Μεγάλη Ιεραρχική Μορφή του Αγίου Βασιλείου. Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Στέφανος ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους υγεία, δύναμη, προκοπή και κάθε πρόοδο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ευχήθηκε επίσης το νέο έτος να είναι για την Εσθονία γεμάτο ευλογίες από το Θεό.
Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ
ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιερή κατάνυξη εορτάστηκε σήμερα στην Ταλλίνη ο προστάτης της Εκκλησίας της Εσθονίας Ιερομάρτυρας Άγιος Πλάτωνας, πρώτος Επίσκοπος Ταλλίνης και οι συν αυτώ τελειωθέντες Άγιοι πρεσβύτεροι Μιχαήλ και Νικόλαος.
Της Ευχαριστιακής Συνάξως, προεξήρχε ο Προκαθήμενος της Εσθονικής Εκκλησίας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνος, ο οποίος συλλειτούργησε με τους Θεοφιλέστατους Επισκόπους Τάρτου κ. Ηλία, Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρο και Χριστουπόλεως κ. Μακάριο, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής.
Παρόντες στη Θεία Λειτουργία ήταν, εκτός από το ευσεβές και πολυπλυθές ποίμνιο της Εσθονίας, η πρέσβης της Ελλάδος κ. Μαρία Καρνούτσου, πλειάδα ιερέων από όλη την Εσθονία, εκπρόσωπος της Εσθονικής Κυβερνήσεως, καθώς και ιερείς και προσκυνητές από τη γειτονική Φιλλανδική πρωτεύουσα, το Ελσίγκι.
Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας εψάλη, κατά το έθος, επιμνημόσυνη Δέηση για όλα τα θύματα της κομμουνιστικής θηριωδίας, ενώ στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Στέφανος περικόσμησε με το παράσημο Γ´ Βαθμού του Αγίου Πλάτωνος, τρεις άξιες γυναίκες της Εσθονικής κοινωνίας, τις πρεσβυτέρες κ. Ελένη Τόλτ και κ. Μαρίνα Τρέιμα, καθώς και την κ. Κίιρα Άαβ για την προσφορά τους στην τοπική Εκκλησία.
Να σημειωθεί ότι ο Άγιος Ιερομάρτυς Πλάτωνας γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1869, στην επαρχία Πάρνου της Εσθονίας. Σπούδασε Θεολογία και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Εργάστηκε ιεραποστολικά κηρύσσοντας τον λόγο του Θεού σε πολλές Ορθόδοξες ενορίες της Εσθονίας. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 31 Δεκεμβρίου του 1917. Ως Επίσκοπος επέδειξε μεγάλη δραστηριότητα και ζήλο για την ανόρθωση των Ορθοδόξων Ενοριών και την κατήχηση του εσθονικού λαού. Το 1919 συλλαμβάνεται από το άθεο κομμουνιστικό καθεστώς της Μόσχας και αφού φυλακίστηκε και βασανίστηκε, τελειώθηκε δια τουφεκισμού. Το λείψανό του από τα πολλά και σκληρά βασανιστήρια είχε πλήρως παραμορφωθεί αλλά αναγνωρίστηκε από το αρχιερατικό εγκόλπιο που βρέθηκε επί του στήθους του. Ο ενταφιασμός του τιμίου σώματός του έγινε με μεγάλες τιμές και με τη συμμετοχή όλου του Εσθονικού Λαού στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ταλλίνης στην παλαιά πόλη, ο οποίος θεωρείται ο παλαιότερος ναός της Βορείου Ευρώπης (11ος αιώνας).
Σε αυτόν τον ιστορικό Ιερό Ναό και με επίκεντρο τον τάφο και το λείψανο του Αγίου τελέσθηκε σήμερα 12 Ιανουαρίου 2018 η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Ο Άγιος Πλάτωνας αποτελεί για την Εσθονική Κοινωνία σύμβολο ελευθερίας, αγωνιστικότητας και αγιότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου