________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/12/2019

Ιερά Μητρόπολις Βελγίου - Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου: Μισός αιώνας προσφοράς στο κέντρο της Ευρώπης

Από την ημέρα της ενθρόνισης του πρώτου Μητροπολίτου Βελγίου, Αιμιλιανού Ζαχαρόπουλου,
την 11η Νοεμβρίου 1969, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών

Στην ιστορική πορεία των θεσμών υπάρχουν κάποια έτη σημαντικά και σπουδαία. Έτη κατά τα οποία εορτάζονται επέτειοι, τα ιωβηλαία έτη, τα οποία μνημονεύουν το παρελθόν και σηματοδοτούν νέες απαρχές και νέο ξεκίνημα. Ένα τέτοιο έτος, ιστορικό και σημαντικό, είναι το έτος που, το 2019, κατά το οποίο συμπληρώνονται πενήντα έτη από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως. Πρόκειται για το Χρυσό Ιωβηλαίο της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου.
Ήταν η 11η Αυγούστου του 1969, όταν η φιλόστοργος Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, με επικεφαλή τον μεγάλο Πατριάρχη Αθηναγόρα, αφουγκραζόμενο τις ποιμαντικές ανάγκες των Ελλήνων μεταναστών στις χώρες της Μπενελούξ (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο), ίδρυσε μια νέα Μητροπολιτική περιφέρεια και εκκλησιαστική Επαρχία, αποσπώντας τμήματα από τις ήδη υπάρχουσες Ιερές Μητροπόλεις Γαλλίας και Γερμανίας. Την ημέρα εκείνη, την 11η Αυγούστου 1969, εξελέγη και ο πρώτος Μητροπολίτης Βελγίου, ο από Σελευκείας και εξόριστος τότε στην Αμερική, κυρός Αιμιλιανός Ζαχαρόπουλος. Η ενθρόνιση του πρώτου Μητροπολίτου έγινε το ίδιο έτος, την 11η Νοεμβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών. Πενήντα χρόνια πριν, σαν σήμερα, ξεκίνησε ένα σπουδαίο έργο και ένας μεγάλος αγώνας για την διακονία των Ελλήνων μεταναστών, την διατήρηση των πατρώων παραδόσεων και την μεταλαμπάδευση της Ορθοδοξίας στον γηγενή πληθυσμό, στο κέντρο της Ευρώπης.


Ο σημερινός Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας (τότε αγοράκι) φιλώντας
το χέρι του Μητροπολίτου Αιμιλιανού.
Φωτογραφία από την ημέρα της ενθρόνισης του πρώτου Μητροπολίτου Βελγίου,
Αιμιλιανού Ζαχαρόπουλου, την 11η Νοεμβρίου 1969

Τον μεγάλο Μητροπολίτη Αιμιλιανό, ο οποίος έθεσε τις βάσεις και δημιούργησε τον πυρήνα των ενοριών και της διοικητικής οργάνωσης της νεοσύστατης Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, διαδέχθηκε ο πολιός και σεβάσμιος Μητροπολίτης πρώην Βελγίου κ. Παντελεήμων. Ο από Αρχιερατικός Επίτροπος Βελγίου της ενιαίας Μητροπόλεως Γαλλίας, Πρωτοσύγκελλος της νεοσύστατης Μητροπόλεως Βελγίου και Βοηθός Επίσκοπος αυτής με τον τίτλο του Απολλωνιάδος και μετέπειτα Μητροπολίτης, από το 1982 έως το 2013, ο Παντελεήμων Κοντογιάννης έδωσε την ζωή του για την περαιτέρω οργάνωση και την επίσημη κρατική αναγνώριση, στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Οι δύο πρώτοι Μητροπολίτες Βελγίου, Αιμιλιανός Ζαχαρόπουλος και Παντελεήμων Κοντογιάννης (1974)
Τον σπουδαίο και υπερδραστήριο Μητροπολίτη Παντελήμονα διαδέχθηκε ο σημερινός Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας. Γόνος του γηγενούς ορθοδόξου ποιμνίου του Βελγίου, σάρκα εκ της σαρκός της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος γαλουχήθηκε στα νάματα της ιεράς παραδόσεως της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, σπούδασε την ορθόδοξη θεολογία και μυήθηκε στην Ελληνική σκέψη και παράδοση, με την επιστασία και συμπαράσταση του από Φιλαδελφείας και Γέροντος Χαλκηδόνος Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, διακόνησε κοντά στον Γέροντα Μητροπολίτη Παντελεήμονα, και σήμερα συνεχίζει με νέα πνοή και νέες πρωτοβουλίες το ποιμαντικό έργο των Προκατόχων του, φέροντας χριστές ελπίδες για την περαιτέρω ανάπτυξη και διατήρηση του σημαντικού ρόλου της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Οι Μητροπολίτες Παντελεήμων Κοντογιάννης και Αθηναγόρας Peckstadt (2013)
Η Ορθόδοξη Εκκλησία στο Βέλγιο αναγνωρίσθηκε επίσημα από το κράτος το 1985 και διατηρεί πολλά προνόμια, αλλά και πολλές υποχρεώσεις έναντι των τοπικών αρχών. Τον παρελθόντα Μάρτιο, στα πλαίσια των εορτών του χρυσού ιωβηλαίου της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ημέρα σημαντική για την Εκκλησία μας, τίμησε με την υψηλή παρουσία του το Διορθόδοξο Συλλείτουργο, το οποίο έλαβε χώρα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών, η Αυτού Μεγαλιότης ο Βασιλεύς Φίλιππος του Βελγίου, γεγονός το οποίο ανανέωσε, τρόπον τινά, την αναγνώριση της περίοπτης θέσης, την οποία κατέχει η Ορθόδοξη Εκκλησία στο κράτος, αλλά και την κοινωνία του Βελγίου. Στην καρδιά της Μητροπόλεως Βελγίου, τον Μητροπολιτικό Ναό των Ταξιαρχών, όλοι οι Ορθόδοξοι που κατοικούν στο βασίλειο του Βελγίου, μακριά από διχόνοιες και εθνικές διαφορές, υποδέχτηκαν τον πρώτο πολίτη της χώρας και έδωσαν ηχηρό μήνυμα για μια Ορθοδοξία ενωμένη και δυνατή, έτοιμη να διατρέξει τον ρόλο που της αναλογεί στον σύγχρονο κόσμο. 
Στα πλαίσια των εορτών του Χρυσού Ιωβηλαίου, η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου διοργανώνει, συν Θεώ, λαμπρές εκδηλώσεις τον προσεχή Νοέμβριο, οι οποίες θα λάβουν χώρα στα τρία κράτη της Μητροπολιτικής περιφέρειας, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, με την τιμητική παρουσία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Η Σεπτή κεφαλή της Ορθοδοξίας θα βρεθεί στο κέντρο της Ευρώπης για να αναπέμψει δοξολογία στον Άγιο Θεό για όλα τα καλά τα οποία χάρισε στην σημαντική αυτή Επαρχία του Θρόνου, τον μισό αιώνα ζωής και δράσεώς της. Ταυτόχρονα όμως, με τις εορτές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, ο Πατριάρχης μας θα εγκαινιάσει και την νέα πεντηκονταετία για την τοπική Εκκλησία του Βελγίου, με ευχές και ελπίδες πολλές για την συνέχεια του έργου και της διακονίας του ευσεβούς λαού του Θεού. Σήμερα, ημέρα ιστορική για την Ιερά μας Μητρόπολη, γενέθλιο ημέρα και επέτειο λαμπρή, στρέφουμε την προσοχή μας και την σκέψη μας στον ουρανό, ευχαριστούμε τον Θεό για όλα τα καλά, τα οποία παρείχε πενήντα χρόνια στον κλήρο και τον λαό της Επαρχίας μας. Μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη όλους εκείνους, τους εμφανείς και αφανείς, ήρωες και αγωνιστές, κληρικούς και λαϊκούς, οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις και ξεκίνησαν την ζωή της Εκκλησίας μας στο κέντρο της Ευρώπης. Παρακαλούμε, ταυτόχρονα, τον Θεό να ευλογεί και να στερεώνει τις νέες προσπάθειες που γίνονται, με τις ευχές της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, τον ζήλο και τα οράματα του Μητροπολίτου μας, τον ιδρώτα και τον κόπο των κληρικών και την μεγάλη συμπαράσταση του ευσεβούς ποιμνίου της Μητροπόλεως, ώστε οι εορτές του ιωβηλαίου να μην αποτελούν μόνο μνημόσυνο ευχαριστίας, αλλά να σηματοδοτούν ταυτόχρονα την συνέχεια της πορείας της τοπικής μας Εκκλησίας, για την δόξα του Θεού και την σωτηρία των ανθρώπων. 
Έτη πολλά και καλά! 
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails