________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/10/2019

ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)

Ο φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Νικόλαος Μαγγίνας 


Στον Βόλο, στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, 9 Δεκεμβρίου 2019, τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο: «Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή». 
Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο και εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής Του στην πόλη. Τώρα μεταφέρθηκε στον Βόλο. 
Ένας Έλληνας, ένας Εβραίος, δύο Αρμένιοι και μια Τουρκάλα μουσουλμάνα, δημιούργησαν ένα πλέγμα φωτογραφιών με θρησκευτικά θέματα, δημιουργώντας μία διαπολιτισμική και διαθρησκειακή έκθεση η οποία έχει ταξιδέψει σε πάνω από 14 πόλεις. 
Πέντε φωτογράφοι οι Alberto Modiano, Berge Arabian Emine Ülkerim, Migirdic Arzivyan και Νικόλαος Μαγγίνας από διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις, μιλούν με τα έργα τους για τον σεβασμό στην ετερότητα και την σημασία της αλληλοκατανόησης και δίνουν μέσα από τη ζωντάνια των φωτογραφιών τους το μήνυμα της συναδέλφωσης των λαών, πέραν των θρησκευμάτων και εθνικοτήτων. 
Στα εγκαίνια της έκθεσης στον Βόλο απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό ο φωτογράφος - δημοσιογράφος Νικόλαος Μαγγίνας, ο οποίος καλύπτει επί χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 




Κυρίες και κύριοι, 
η έκθεσή μας ταξίδεψε από τη Βασιλεύουσα στη Συμβασιλεύουσα και «προσόρμισε» τώρα στην πόλη της αρχαίας Ιωλκού. Από εδώ ξεκίνησε η Αργοναυτική εκστρατεία. Και όπως η μυθολογία παραδίδει, πριν τον τελικό προορισμό, την Κολχίδα, οι αργοναύτες διέσχισαν τον Βόσπορο της Πόλης και σταμάτησαν στα Θεραπειά, Φαρμακεία ήταν το προηγούμενο όνομα του προαστίου, γιατί εκεί συνέλεξε η Μήδεια βότανα θεραπευτικά. Το προάστιο ονομάστηκε Θεραπειά τον 5ο αιώνα από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αττικό. 
Είναι η πρώτη φορά που πέντε φωτογράφοι, διαφορετικής θρησκευτικής πίστης και πολιτιστικής παράδοσης, που όλοι όμως ζούμε στην ίδια μεγάλη και ιστορική Πόλη, στη βασιλίδα των πόλεων, συναντώμεθα, ενώνουμε την τέχνη μας, διασταυρώνουμε τους πολιτισμούς μας και στέλνουμε ένα κοινό μήνυμα. 
Το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης, του σεβασμού και της αγάπης για τον συνάνθρωπο που διαφέρει, για τον κάθε άνθρωπο. 
Το μήνυμα αυτό συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ
Πρόκειται για τις τρεις ιερές ημέρες των τριών μονοθεϊστικών Θρησκειών, Ιουδαϊκής, Χριστιανικής, Μουσουλμανικής. 
Και πιστεύουμε πως το μήνυμα μας, διαχρονικά επίκαιρο, σήμερα (όμως), σε μια εποχή πολλών δυσκολιών, αποκτά ιδιαίτερη αξία και σημασία. 
Οι συνάδελφοι φωτογράφοι Alberto Modiano, Berge Arabian, Emine Ülkerim, Mıgırdiç Arzivyan και o υποφαινόμενος, αν και ανήκουμε σε διαφορετικούς θρησκευτικούς χώρους, ενώσαμε τις διαφορετικές ματιές μας για την πραγματοποίηση αυτής της Εκθέσεως με απόλυτο σεβασμό ο ένας στην παράδοση του άλλου. 
Εκ μέρους όλων, σας ευχαριστώ θερμά για την αποψινή παρουσία σας και για τα καλά λόγια που ακούστηκαν για την προσπάθειά μας. Και η δική μας χαρά είναι μεγάλη που βρισκόμαστε στη θεσσαλική γη, η οποία σύμφωνα με το χρησμό του Μαντείου των Δελφών "Γαίης μεν πάσης το Πελασγικόν Αργος άμεινον" (=απ' όλο τον κόσμο η καλύτερη γη είναι θεσσαλική). 


Στα εγκαίνια παρέστησαν:  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Λάκης Βίγκας, από την Ομογένεια της Πόλης, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, ο Περιφερειάρχης Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο οποίος επίσης χαιρέτισε την εκδήλωση, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη,  ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών, περιφερειακοί Σύμβουλοι, άλλοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων και πολύς κόσμος.
Κατά την τελετή των εγκαινίων αναγνώστηκε και μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφίας Ζαχαράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails