________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/22/2018

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ (ΦΩΤΟ)


Φως Φαναρίου
Σήμερα, Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018, το απόγευμα, στην Κοινοτική Αίθουσα του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου στο Νιχώρι του Βοσπόρου, πραγματοποιήθηκε μια διάλεξη της Δρος Brigitte Pitarakis, Βυζαντινολόγου (με καταγωγή από την Πόλη που διδάσκει στο Παρίσι), με τίτλο: “Çocuklar, Denizciler, Mucizeler: Bizans’tan Osmanlı’ya Aziz Nikolaos, İbadet ve Sanat”. 
Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τους εορτασμούς των 180 χρόνων από την ανέγερση του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου. 
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πανοσιολ. κ. Ιωακείμ, ο οποίος και επέδωσε στην ομιλήτρια μία εικόνα του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου του Βυζαντίου, γόνου του Νεοχωρίου, εκ μέρους της Κοινότητος. 
Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Νικολάου, στην εξέλιξη της απεικόνισής του στην αγιογραφία και στους ναούς τους αφιερωμένους στον Άγιο κατά την περίοδο του Βυζαντίου, με παράλληλη προβολή διαφανειών. Κατέληξε αναφερόμενη στην σύγχυση που προκαλείται, κυρίως στον Δυτικό κόσμο και στην Τουρκία, με τον Άγιο Βασίλειο και τον Άγιο Νικόλαο (Santa Claus).
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό. 
Στην σημαντική αυτή εκδήλωση παρέστησαν και άλλοι βυζαντινολόγοι, οι οποίοι οργανώνουν το Παγκόσμιο Συνέδριο Βυζαντινολογίας στην Κωνσταντινούπολη το 2021, ο ιερατικώς προϊστάμενος της Κοινότητος Νεοχωρίου Αρχιμ. Αγαθάγγελος Σίσκος, ο Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε. Λάκης Βίγκας και πολλοί Ρωμιοί.
Ακολούθησε δεξίωση. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails