________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/25/2018

Η εορτή των Χριστουγέννων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (φωτό)


Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου 
Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Σε πανηγυρική και χαρμόσυνη ατμόσφαιρα εορτάσθηκε στο Σεπτό Κέντρο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας η μεγάλη Εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. 
Στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε σήμερα, Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Αγκύρας Ιερεμίας, Φιλαδελφείας Μελίτων, Μύρων Χρυσόστομος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και Κυδωνιών Αθηναγόρας. 


Μετά το Ιερό Ευαγγέλιο, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Ιωακείμ, ανέγνωσε το Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την εορτή των Χριστουγέννων, στο οποίο επισημαίνεται ότι, «Η Εκκλησία του Χριστού είναι ο τόπος της «κοινής σωτηρίας», της «κοινής ελευθερίας» και της ελπίδος της «κοινής βασιλείας», είναι ο τρόπος της βιώσεως της ελευθεροποιού αληθείας, ο πυρήν της οποίας είναι το αληθεύειν εν αγάπη». 
«Γενεά παρέρχεται και γενεά έρχεται, και αι επερχόμεναι εξελίξεις είναι κατ᾿ άνθρωπον δυσκόλως προβλέψιμοι», σημειώνει στο Μήνυμά του ο Παναγιώτατος και προσθέτει: «Η γνησία πίστις, όμως, δεν έχει διλήμματα. Ο Λόγος εγένετο σαρξ, η «αλήθεια ήλθε» και «παρέδραμεν η σκιά», μετέχομεν ήδη της Βασιλείας εν τη πορεία προς την τελείωσιν του έργου της ενσάρκου Θείας Οικονομίας. Έχομεν ακλόνητον την βεβαιότητα, ότι το μέλλον ανήκει εις τον Χριστόν, ο Οποίος είναι «χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας», ότι η Εκκλησία του Χριστού είναι και θα παραμένη τόπος αγιασμού και ενθέου βιοτής, ανακαινίσεως του ανθρώπου και του κόσμου, πρόγευσις της δόξης της Βασιλείας, ότι θα συνεχίση «να δίδη την ευαγγελικήν μαρτυρίαν» και «να διανέμη εν τη οικουμένη τα δώρα του Θεού: την αγάπην Του, την ειρήνην, την δικαιοσύνην, την καταλλαγήν, την δύναμιν της Αναστάσεως και την προσδοκίαν της αιωνιότητος». Το σύγχρονον ιδεολόγημα περί «μεταχριστιανικής» εποχής είναι άτοπον. «Μετά Χριστόν», τα πάντα είναι, και μένουν εις τον αιώνα, «εν Χριστώ». 


Εκκλησιάστηκαν ο Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ο βουλευτής κ.Νικήτας Κακλαμάνης, η Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ.Δανάη Βασιλάκη, ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας κ.Oleksandr Gaman, καθώς, επίσης, οι Πρόξενοι της Ελλάδος κ.Γεώργιος Γαϊτάνης και της Ουκρανίας κ. Maksym Vdovychenko και πλήθος πιστών από την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες. 
Ακολούθως, Αντιπροσωπεία του Κόμματος «CHP», υπό την ηγεσία του Βουλευτού κ. Sezgin Tanrikulu, και με τη συμμετοχή του Υποψηφίου Δημάρχου για τον Μητροπολιτικό Δήμο της Πόλεως, κ. Ekrem Imamoglu, καθώς και στελέχη της τοπικής Αυτοδιοικήσεως από διάφορους δήμους της Πόλεως, που νωρίτερα παρέστησαν στη Θεία Λειτουργία, έδωσαν τις εόρτιες ευχές τους στον Παναγιώτατο, ο οποίος τους δέχθηκε στην Αίθουσα του Θρόνου. 


Τις ευχές του έδωσε και ο Αντιπρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας της Πόλεως κ.Moris Levi, Εκπρόσωπος των Θρησκευτικών και Μειονοτικών Κοινοτήτων στο Δ.Σ. της Γενικής Διευθύνσεως Βακουφίων, που εδρεύει στην Άγκυρα. 


Το απόγευμα το Φανάρι επισκέφθηκε ο Τοποτηρητής του Αρμενικού Πατριαρχείου, Αρχιεπίσκοπος Aram Atesyan, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, προκειμένου να ευχηθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την εορτή των Χριστουγέννων. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails