________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/14/2018

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ


Διαβάσαμε το ανακοινωθέν της ουκρανικής εκκλησιαστικής παράταξης υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο και ομολογώ ότι εκπλαγήκαμε για ακόμη μια φορά! 
Όχι μόνο αυτό αλλά και αναρωτηθήκαμε αν έχει κάποια ισχύ το πτυχίο Θεολογίας που έχουμε, αλλά και όλη η βιωματική σχέση μας με την Εκκλησία από παιδιά. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά! 
Έχει δίκιο το ανακοινωθέν ότι η Θεία Λειτουργία που τελέστηκε χθες (13-12-2018) δεν ήταν με την ευλογία του Μητροπολίτου Ονουφρίου και αυτό διότι έγινε σε Ναό τον οποίον ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ως ο μόνος πανορθοδοξως που έχει αυτό το δικαίωμα, αναγόρευσε σε Σταυροπηγιακό Ναό. 
Η αναφορά ότι δεν ήταν Ναός πρεσβείας, και άρα δεν δικαιολογείται η Θ. Λειτουργία, είναι ύπουλη, διότι απλούστατα η Μόσχα για να διαφυλάξει από τους «σχισματικούς» της Μητέρας Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως το Ρωσικής καταγωγής ποίμνιο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, έστειλε ρώσο ιερέα να λειτουργεί στο ρωσικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, κατά προφανή, όντως, παραβίαση των ιερών κανόνων! 
Όμως αδελφοί, σε ποιον κανόνα είδατε ότι οι Ναοί των πρεσβειών ανήκουν στις εκκλησίες των χωρών από τις οποίες προέρχονται; Δηλαδή στο προξενείο της Ελλάδος που λειτουργεί Ναός μνημονεύει την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που είναι και η ανώτατη αρχή του Αυτοκεφάλου μέρους της; Η μήπως στην πρεσβεία της Ρωσίας δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί κάποιος παλαιόπιστος ή σχισματικός Ρώσος πολίτης; Που ζούμε; Ποιο κανονικό δίκαιο προτρέπει τέτοιες παράλογες και διαστρεβλωτικές ερμηνείες των γεγονότων; Οι Ναοί των προξενείων ανήκουν πνευματικά στους κατά τόπους επισκόπους! Ο Ναός του ρωσικού προξενείου στον Μητροπολίτη Δέρκων, ο Ναός του ελληνικού προξενείου στον Κωνσταντινουπόλεως, ο Ναός της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα στον Μητροπολίτη Αγκύρας! Ένας επίσκοπος, μια επαρχία ή καλύτερα μια επαρχία με έναν επίσκοπο! 
Επομένως, η θεία λειτουργία στο Κίεβο ήταν όντως κανονική, κανονικότατη, αφού ο Ναός με απόλυτα κανονικό τρόπο, κατά το ιστορικοκανονικό προνόμιο ΜΟΝΟΝ του Οικουμενικού Πατριάρχου ανακηρύχθηκε από τον ίδιο Σταυροπήγιο, ενώ οι θείες λειτουργίες στο ρωσικό παρεκκλήσι στην Πόλη είναι αντικανονικές, αφού ο ιερέας δεν έχει την ευλογία του οικείου ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων, στα όρια του οποίου ευρίσκεται, αφού κανένας κανόνας επαναλαμβάνουμε, δεν δικαιώνει μια τέτοια πρακτική και μάλλον την καταδικάζει. 
Οπότε φτάνει πια η παραπλάνηση του κόσμου αδελφοί! Το έχετε παρακάνει! Μη χαλάτε όλη την καλή γνώμη που έχει για σας ο κόσμος, λόγω της εξαγωγής στάρετς και ευσεβισμού, με τα οποία επιχειρείτε (συν χρήμασι κτλ κτλ κτλ) να αλλοιώσετε την Ρωμηοσύνη μας! 
Επίσης για να είναι κανονικός ο Μητροπολίτης Ονούφριος είτε με την προ της 11ης Οκτωβρίου κατάσταση, είτε τώρα, οφείλει να μνημονεύει τον Κωνσταντινουπόλεως! Ας κοιτάξει πού εκλέγονταν οι προκάτοχοι του! 
Αυτό ισχύει και για εσάς Σεβασμιώτατε Ζαπορόζιε κ. Λουκά, που επιμένετε να αποκαλείτε τον Οικουμενικό Πατριάρχη "Τούρκο": οι Κιέβου εκλέγονταν στα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Το μάθατε; Μήπως κινδυνεύει η αποστολική σας διαδοχή! 
Τι άλλο θα διαβάσουμε; Εις ποίας ημέρας τετήρηκας ημάς Κύριε!
Για την αντιγραφή 
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails