________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/17/2018

ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΟΙ ΔΥΟ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΑΙΡΕΘΗΚΑΝ


π.α. ανδριόπουλος
Η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, και προχώρησε στην καθαίρεση των δύο Ιεραρχών που συμμετείχαν στην ''Ενωτική Σύνοδο'', η οποία ανέδειξε τον προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στον Ι. Ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου. 
Πρόκειται για τους Μητροπολίτες, Βίνιτσα και Μπαρ Συμεών και Περεγιασλάβ Αλέξανδρο. 
Πριν από λίγο ο Μητροπολίτης Περεγιασλάβ - Χμελνίτσκυ και Βίσενκυ Αλέξανδρος, δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb ένα Πατριαρχικό Γράμμα, το οποίο προφανώς αποτελεί την άμεση απάντηση, θα λέγαμε, του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην απόφαση της υπό τον Μόσχας Ουκρανικής Εκκλησίας. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης γνωστοποιεί στον Μητροπολίτη Αλέξανδρο - προφανώς και στον Βίνιτσα Συμεών - ότι τους εντάσσει στην δικαιοδοσία του.
Γράφει χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης: ''...ήχθημεν εις την απόφασιν ίνα εντάξωμεν υμάς, δια τώνδε των Πατριαρχικών ημών Γραμμάτων, εις την δικαιοδοσίαν του καθ' ημάς Αγιωτάτου Αποστολικού και Πατριαρχικού Οικουμενικού Θρόνου μετά και του περί υμάς ευαγούς κλήρου και του ευσεβούς λαού, απαλλάσσοντες πάσης ευθύνης ή βάρους ή ετέρας υφ' οιουδήποτε εκκλησιαστικού οργάνου επαχθούς προς υμάς συμπεριφοράς ή τιμωρίας, απολαμβάνοντας πλήρως πάντα τα εκ της επισκοπικής υμετέρας ποιμαντικής ευθύνης''. 
Επειδή το Πατριαρχικό Γράμμα έχει ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου, δηλαδή μία μέρα πριν την Ενωτική Σύνοδο, αυτό σημαίνει ότι οι δύο ιεράρχες υπήχθησαν στον Οικουμενικό Θρόνο από εκείνη τη στιγμή, άρα η σημερινή "καθαίρεσή" τους από μία Σύνοδο στην οποία δεν ανήκαν πλέον, είναι άκυρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails