________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/18/2010

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Με λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα το πρωί, Κυριακή των Μυροφόρων, το συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, ο οποίος κατάφερε τελικά να ξεπεράσει τα «φυσικά» εμπόδια και να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη. Με το συλλείτουργο των δύο προκαθημένων στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, όπου κατά παράδοση λειτουργεί ο Πατριάρχης την Κυριακή των Μυροφόρων, ξεκίνησε και η ειρηνική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η πρώτη επίσκεψη Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου ύστερα από πολλούς αιώνες.

Στο Συλλείτουργο παρέστησαν: ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Βασίλειος Μπορνόβας, οφφικιάλοι της Μ.τ.Χ.Ε. και πλήθος πιστών από την Πόλη, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μετά την Θ. Λειτουργία ο Πατριάρχης τέλεσε Τρισάγιο στους τάφους των Πατριαρχών, αλλά και υπέρ πάντων των χριστιανών (στο Β' Κοιμητήριο της Μονής) και ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν των δύο Προκαθημένων και των συνοδιών τους.

Κατά την δεξίωση ο Ηγουμενεύων της Ιεράς Μονής Βαλουκλή Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, προσφώνησε τους Προκαθημένους και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη, για πρώτη φορά στην ιστορική Μονή, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.

Ακολούθησαν ομιλίες του Αρχιεπισκόπου και του Πατριάρχου.



Τον Ναό - θρύλο της Αγίας Σοφίας, το σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, επισκέφθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί την Αγία Σοφία παρά τον εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο του, εξαιτίας της ανατροπής του προγράμματός του.
Άλλωστε το πρωί κατά το Συλλείτουργο είχε πει στην ομιλία του:

Ήρθαμε να προσκυνήσουμε και να κλάψουμε στην Αγία Σοφία...

Έτσι αμέσως μετά το επίσημο γεύμα στο Βαλουκλί ο κ. Χρυσόστομος αναχώρησε για το κέντρο της βυζαντινής Πόλης όπου ορθώνεται ο περίλαμπρος Ναός.

Για περισσότερη από μισή ώρα περιηγήθηκε στο Ναό και το υπερώο όπου συνήρχοντο οι Σύνοδοι και θαύμασε τα σωζόμενα ψηφιδωτά: την Δέηση (στην φωτό ο Αρχιεπίσκοπος και οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου μπροστά στην μεγάλη αυτή σύνθεση), την Πλατυτέρα, το προσφάτως αποκαλυφθέν Χερουβείμ κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails