________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/18/2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΩΡΑ" ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΓΑΛΑΤΑ


Σε συνεργασία με το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο και τη Σχολή Γαλατά, με επιτυχία παρουσιάστηκε χθες το βράδυ, 17 Δεκεμβρίου 2013, η παράσταση ‘Σωκράτης Τώρα’ με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιάννη Σιμωνίδη στο ρόλο του Σωκράτη. 
O Γιάννης Σιμωνίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και είναι ηθοποιός με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Γέιλ στην Αμερική. Η παράσταση «Σωκράτης τώρα» πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από 9 χρόνια με τίτλο «Απολογία του Σωκράτη» περιοδεύοντας πολλές χώρες και δίνοντας πάνω από 300 παραστάσεις. 
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, και την παρακολούθησαν: ο εκπρόσωπος των μειονοτικών βακουφίων Λάκης Βίγκας, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ΣΥΡΚΙ  Αντώνης Παριζιάνος καθώς και πλήθος θεατών όλων των ηλικιών στην πλειοψηφία τους Τούρκοι απολαμβάνοντας με πολύ προσοχή την παράσταση στα ελληνικά με τουρκικούς υπέρτιτλους και συμμετέχοντας ζωηρά στη συζήτηση που ακολούθησε. 


Η παράσταση αποτελεί δραματοποίηση της γνωστής απολογίας του Σωκράτη απέναντι στο Αθηναϊκό δικαστήριο που τον κατηγορεί για διαφθορά των νέων και αθεϊσμό. Το κοινό ανταποκρινόμενο με θέρμη ‘μπήκε’ για μιάμισι ώρα στο ρόλο των Αθηναίων δικαστών ακούγοντας με προσοχή την υπεράσπισή του απέναντι στις κατευθυνόμενες κατηγορίες. Ο ηθοποιός που περιφερόταν ανάμεσα στους θεατές απευθυνόταν σε αυτούς με αμεσότητα και ειλικρίνεια κάνοντας τη Σωκρατική σκέψη και πράξη προσιτή σε όλους. 


Το κοινό, στο τέλος, καταχειροκρότησε την παράσταση και τους συντελεστές ενώ από μικροφώνου ο Γιάννης Σιμωνίδης ευχαρίστησε την πρόεδρο του Δ.Σ. της Σχολής Μαίρη Κομοροσάνο και όλους όσους βοήθησαν και συνέβαλαν. Αμέσως μετά ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό η οποία διήρκησε πάνω από μία ώρα. Στις απαντήσεις του προς το κοινό ο Γιάννης Σιμωνίδης δεν παρέλειπε να υπενθυμίζει συνεχώς ότι το έργο αυτό είναι επίκαιρο κάθε στιγμή, προσθέτοντας ότι όπως στην Απολογία του κάνει ο Σωκράτης, σώφρον είναι να προσπαθήσουμε να δουλέψουμε με την ψυχή μας και τον εαυτό μας πριν κρίνουμε τους άλλους. Καθώς, επίσης, ότι μια η ζωή αξίζει όταν είναι στραμμένη στο δρόμο της αρετής και της αγάπης παροτρύνοντας τους θεατές να μην προβληματιστούν απλώς με το έργο αλλά να προσπαθήσουν να υιοθετήσουν μερικά από όσα άκουσαν.

Για την παράσταση δείτε και σχετική ανάρτηση στην Ιδιωτική Οδό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails