________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/26/2013

Tα κάλαντα στην Πόλη (ΦΩΤΟ)

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα 

Με χαρούμενες παιδικές και νεανικές φωνές γέμισαν και φέτος οι δρόμοι της Πόλης και η αυλή της Μεγάλης Εκκλησίας. Μαθητές των Σχολείων της Ρωμηοσύνης της Πόλης και νέοι πολλοί κάθε ηλικίας ξεχύθηκαν νωρίς το μεσημέρι της παραμονής των Χριστουγέννων στους δρόμους του Πέραν με αφετηρία το Ζωγράφειο Λύκειο. Το έναυσμα όπως πάντα δόθηκε με την παρουσία του δραστήριου Διευθυντού του Λυκείου Γιάννη Δεμιρτζίογλου ο οποίος με το ακορντεόν στα χέρια ηγήθηκε της ευχάριστης πορείας.
Πρώτος σταθμός της το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Πόλη. Στην είσοδο του ο πάντα γαλαντόμος και αρχοντικός οικοδεσπότης του Πρέσβυς Νικόλαος Ματθιουδάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη μας μαζί με την ευγενεστάτη οικοδέσποινα Αικατερίνα Βαρβαρήγου Πρόξενο της Ελλάδος στην Αδριανούπολη της Θράκης. Με χαμόγελο στα χείλη και ευχάριστη διάθεση οι προξενικοί οικοδεσπότες υποδέχθηκαν την μεγάλη παρέα των καλαντιστών που αποτελούνταν από μαθητές. καθηγητές, νέους Ρωμηούς και από την Ελλάδα. Στις αίθουσες του Σισμανογλείου Μεγάρου χριστουγεννιάτικα αιδέσματα, κουραμπιέδες και μελομακάρονα, περίμεναν τους επισκέπτες για να τους ευχαριστήσουν για τη συνέχιση για τέταρτη χρονιά του εθίμου αυτού. Αφού έψαλαν τα κάλαντα και τραγούδησαν επίκαιρα οι καλαντιστές δέχθηκαν τις εγκάρδιες ευχές του Γενικού Προξένου με την κατακλείδα "και του χρόνου με υγεία"! Στη συνέχεια οι ευχάριστες φωνές υπό το απορημένο βλέμμα των χιλιάδων περαστικών πλημμύρισαν την πολύβουη ιστορική Μεγάλη Οδό του Πέραν με επόμενο προορισμό το Φανάρι.


Εκεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην έδρα της Μητρός Εκκλησίας, τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους νέους καλωσόρισε πατρικά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη από μέρους των καλαντιστών ο Πρόεδρος του Ερασιτεχνικού και Θεατρικού Ομίλου νέων (ΕΡΘΟ) Νίκος Καλαμάρης ανέφερε μεταξύ άλλων πως "..έχουμε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να πραγματοποιούμε την καθιερωμένη επίσκεψή μας στη Μητέρα Εκκλησία για να σας υποβάλλουμε τις εόρτιες ευχές μας και να τραγουδήσουμε μαζί με όλους τους φίλους μας και τα μέλη μας, τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα μεταφέροντας τη γιορτινή ατμόσφαιρα των ημερών Πατριαρχικό Θρόνο...".
Στην προσφώνηση του Νίκου Καλαμάρη αντιφώνησε ο Πατριάρχης ο οποίος εξέφρασε την προσμονή που έχει κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες για να υποδεχθεί το μέλλον της Ρωμηοσύνης, τα νειάτα μας, και να ακούσει ιδίως από τους μικρούς μαθητές τα παραδοσιακά κάλαντα των ημερών. Άκουσε τα κάλαντα και ψαλμούς των ημερών και αποχαιρέτισε τους καλαντιστές μοιράζοντας γλυκίσματα. Στην Αίθουσα του Θρόνου παρέστησαν επίσης ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Σταύρος Γιoλτζόγλου, Άρχοντες του Θρόνου και Κοινοτικοί παράγοντες.
Μετά το Πατριαρχείο η παρέα των νεαρών αοιδών επισκέφθηκε το Γηροκομείο Βαλουκλή με σκοπό να ψάλει τα κάλαντα και φέτος τους ηλικιωμένους που διαμένουν εκεί μοιράζοντας τους δώρα που ετοίμασαν οι ίδιοι οι νέοι ώστε να ζήσουν μαζί λίγες στιγμές συντροφικότητας στις χρονιάρες μέρες αυτές του Αγίου Δωδεκαημέρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails