________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/22/2014

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (ΦΩΤΟ)


Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως
Συνεχίζοντας την επίσκεψή του στη Θράκη, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε λαμπρότατη υποδοχή το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Σεπτεμβρίου 2014 στην Αλεξανδρούπολη. 
Πλήθος πιστών με επικεφαλής τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμος και τους Ιερείς της Μητροπόλεως, ανέμεναν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου. Ο κόσμος επευφημούσε και χειροκροτούσε τον επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, ζητώντας την ευλογία και την ευχή του, ενώ στο πέρασμά του τον έραναν με ροδοπέταλα και δαφνόφυλλα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την πορεία του προς τον Ναό, στάθηκε αρκετές φορές για να δώσει την ευχή του στον κόσμο και κυρίως στα μικρά παιδιά.
Ακολούθησε πανηγυρική Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, ως ελάχιστη τιμή για την ευλογητή διεύλευσή του Προκαθημένου του Οικουμενικού Πατριαρχικού Θρόνου από την πρωτεύουσα του Έβρου, λίγο πριν συνεχίσει την περιοδεία του, στις γειτονικές Μητροπόλεις Μαρωνείας - Κομοτηνής και Ξάνθης - Περιθεωρίου στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης αντίστοιχα.
Ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος στην εκφώνησή του στάθηκε στην μοναδική στιγμή της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αλεξανδρούπολη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους πιστούς να δεχθούν την ευλογία του. 


Ο Παναγιώτατος κ. Βαρθολομαίος στη σύντομη αντιφώνησή- ομιλία του ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη και όλο το λαό για την θερμότατη υποδοχή, την απλόχερη φιλοξενία και την ειλικρινή αγάπη που δείχνουν προς τον εκπρόσωπο της Ορθοδοξίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που βρίσκεται στην Βασιλεύουσα, στην Κωνσταντινούπολη.  
Ξεχωριστή ήταν η στιγμή, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας, μιλώντας «από στήθους» (κάτι που συνηθίζεται πολύ σπάνια) εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών στην υποδοχή και αφού τους ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά, προχώρησε σε μια νοσταλγική αναφορά στα δικά του μαθητικά χρόνια στην γενέτειρα του, την Ίμβρο. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’60 όταν και είχαν κλείσει τα σχολεία στην Ίμβρο, ενώ με ιδιαίτερη ικανοποίηση αναφέρθηκε στη νέα προσπάθεια και την πρόοδο που παρατηρείται αυτό το διάστημα με την συνεργασία των Ελλήνων της Ίμβρου και των κρατικών υπηρεσιών της Τουρκίας, ώστε να ξαναλειτουργήσουν σχολειά όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης για τους Έλληνες του νησιού. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε στα παιδιά, «ανεξάρτητα από την πορεία που θα πάρει η ζωή του καθενός, το βασικό είναι να έχουμε αυτοσεβασμό. (…) Και επίσης θα πρέπει να μας διακρίνει η εντιμότητα για να μπορέσουμε να στεκόμαστε μέσα στη σύγχρονη κοινωνία με τους διάφορους πειρασμούς και τις δυσκολίες». Ευχόμενος, τέλος, υγεία και μακροημέρευση προς όλους, παρότρυνε «να προχωρήσουν οι Έλληνες στη δημιουργία μιας χριστιανικής οικογένειας» κάνοντας έτσι ευθεία αναφορά στο μέγα θέμα της χώρας μας, που είναι το δημογραφικό. 


Ο Πατριάρχης εκφράστηκε επαινετικά για τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως μας, π. Ειρηναίο Λαφτσή και απονέμοντάς του το Οφφίκιο, τον χειροθέτησε Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, κάτι που έγινε δεκτό με χειροκροτήματα από το πλήθος που είχε κατακλύσει τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου. 
Σύντομη συνάντηση και συζήτηση είχε ο Πατριάρχης με τους εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων, ακούγοντας τους για θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των κατοίκων και, κυρίως, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα, τα τελευταία χρόνια, τα λεγόμενα «χρόνια της κρίσης». 
Στην συνέχεια, ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη στο πρόσφατα ανακαινισθέν κτίριο του Ξενώνα της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως «Ο Άγιος Στέφανος», όπου τέλεσε τον Αγιασμό και τα εγκαίνια λειτουργίας του. Ο Παναγιώτατος ευχήθηκε καλή διαμονή στους διαμένοντες, ήδη, στον ξενώνα και ευλόγησε τους χώρους του κτιρίου. Αμέσως μετά, η Ιερά Μητρόπολις παρέθεσε επίσημο γεύμα στον Πατριάρχη και την συνοδεία του καθώς και στους επισήμους. 


Τελευταίος σταθμός της ολιγόωρης παραμονής του στην Αλεξανδρούπολη, ήταν η Ιερά Μονή στην Μάκρη «Η Παναγία του Έβρου». Εκεί, η αδελφότητα των μοναχών, υποδέχθηκε θερμώς και με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, ο οποίος προσκύνησε την Ιερά Εικόνα της Παναγίας. Μετά την σύντομη ανάπαυσή του στο Μοναστήρι, ο κ. Βαρθολομαίος αναχώρησε για την Κομοτηνή, όπου θα δέχονταν επίσημη υποδοχή από τον οικείο Μητροπολίτη και τους πιστούς της περιοχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails