________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/24/2014

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΜΕΝΙΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΡΑΜ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ


«Ατυχείς ιστορικές συγκυρίες, πολιτικοί και όχι μόνο θεολογικοί λόγοι μας χώρισαν. Υπήρξε μία μακρά περίοδος αποξένωσης των Εκκλησιών αλλά τώρα μερικές δεκαετίες, που εργαζόμαστε και συναντιόμαστε για να επανέλθουμε στην πλήρη ενότητα μας…» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος από την Κομοτηνή.


Η συμπλήρωση 180 χρόνων από την ίδρυση της Αρμενικής Εκκλησίας, έφερε στην Κομοτηνή τον Προκαθήμενο της Αρμενικής Εκκλησίας Αράμ Α' και η επίσκεψή του συνέπεσε με την περιοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Η 23η Σεπτεμβρίου ήταν ιστορική μέρα για την Κομοτηνή καθώς για πρώτη φορά υποδέχθηκε Αρμένιο Πατριάρχη και για πρώτη φορά, επίσης, έγινε μια τέτοια συνάντηση, του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Αρμένιο Προκαθήμενο. 
Μαζί έφτασαν λίγο πριν τις 5:30 το απόγευμα της Τρίτης στον Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστού, όπου τους περίμεναν μέλη της τοπικής κοινότητας των Αρμενίων. Οι δύο Πατριάρχες περπάτησαν πάνω στο κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί και παιδιά που τους περίμεναν στην είσοδο της εκκλησίας τους έραναν με ροδοπέταλα. 
Στην συνέχεια τελέστηκε δοξολογία με αφορμή τους εορτασμούς για τα 180 χρόνια από την ανέγερση της Αρμενικής Εκκλησίας του Αγίου Γρηγορίου. Στην δοξολογία παρέστησαν: ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Ορφανός, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων. 


Η γνωριμία των δύο Πατριαρχών μετρά περισσότερα από 40 χρόνια, αποκάλυψε κατά την ομιλία του ο Αρμένιος Πατριάρχης. Μάλιστα τόνισε πως κατά σύμπτωση συνέπεσε η επίσκεψη τους στη Θράκη και το ίδιο είχε συμβεί πριν από μερικά χρόνια στις ΗΠΑ. «Συνεργαστήκαμε στενά, γενικότερα στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών με αδελφική αγάπη», τόνισε ο Αρμένιος Πατριάρχης. 
«Από τότε που συνεργαστήκαμε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών διατηρήθηκε αλληλογραφία και επικοινωνία συνεχής, ιδιαίτερα κατά τις εορτές. Εκτός από την αδελφική εν Χριστώ αγάπη, μας συνδέει ένα κοινό όραμα», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κι αυτό είναι «το όραμα της εν Χριστώ πλήρους ενότητας των Εκκλησιών μας». 
Προς αυτή την κατεύθυνση ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι έδωσε την εντολή στον Μητροπολίτη Γαλλίας, που είναι και εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στη μικτή επιτροπή του διαλόγου των Εκκλησιών, να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την λειτουργία της. 
«Η διαίρεση είναι αμαρτία, η ενότητα είναι αρετή. Σας εύχομαι μακροημέρευση ώστε να υπηρετείτε την Εκκλησία του Χριστού» ήταν τα λόγια που είπε ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής Στεπάν Ματεοσιάν. Το συμβολικό δώρο που προσέφερε και στους δύο ήταν δύο ακριβή αντίγραφα του εξώφυλλου Ευαγγελίου του 18ου αιώνα. 


Αμέσως μετά αντάλλαξαν μεταξύ τους δώρα οι δύο Πατριάρχες. Ο Αρμένιος Πατριάρχης προσέφερε στον κ. Βαρθολομαίο ένα εγκόλπιο αρμενικής τεχνοτροπίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε επίσης εγκόλπιο καθώς και ένα θυμιατό στην Αρμενική Εκκλησία της Κομοτηνής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails