Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
"Είμαστε περήφανοι για την οικογένεια του Αρχηγένη που έχει δημιουργήσει τα σχολεία στην Σελίμπασα (Επιβάτης)", γράφει ο Τούρκος Δήμαρχος της Σηλυβρίας Δρ. Özcan Işıklar, στην τρίγλωσση έκδοση (ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά) που επιμελήθηκε και κυκλοφόρησε ο Δήμος Σηλυβρίας για τα Αρχιγένεια Εκπαιδευτήρια.
Τα Αρχιγένεια Εκπαιδευτήρια υπήρξαν εκπαιδευτικό ίδρυμα στους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης, που κτίστηκαν από τον Σαράντη Αρχιγένη και τη σύζυγό του Ελένη.
Κατά το 1857, ο Σαράντης Αρχιγένης, αποσπώντας ειδική άδεια από τον Σουλτάνο Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ κατάφερε να ανοίξει ελληνικό διδασκαλείο Θηλέων στους Επιβάτες, κατά το πρότυπο του Αρσακείου των Αθηνών, το πρώτο στην Ιστορία της γυναικείας εκπαίδευσης του Ελληνισμού της Διασποράς, και το πρώτο Διδασκαλείο μετά την Μεγάλη του Γένους Σχολή.
Τα Εκπαιδευτήρια στεγάζονταν σε πέντε μεγαλόπρεπα κτήρια (Αίθουσα Δεξιώσεων και κοιτώνες καθηγητών, Παρθεναγωγείο, Οικοτροφείο, Νηπιαγωγείο και Αστική Σχολή) εντός περιφραγμένου οικοπέδου εκτάσεως 5 στρεμμάτων, στο ανατολικό άκρο της κωμόπολης. Επίσης, ο Σαράντης Αρχιγένης έκτισε και ναό προς τιμήν των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.
Κατά το 1869 τα Αρχιγένεια Εκπαιδευτήρια συμπεριέλαβαν και το Ελένειον Ελληνικόν Εκπαιδευτήριον, κηρύχθηκαν σταυροπηγιακά Ιδρύματα με Πατριαρχικό Συγγίλιο του Γρηγορίου Στ΄. και τέθηκαν υπό την Υψηλή Προστασία του Οικουμενικού Θρόνου.
Κατά το 1869 τα Αρχιγένεια Εκπαιδευτήρια συμπεριέλαβαν και το Ελένειον Ελληνικόν Εκπαιδευτήριον, κηρύχθηκαν σταυροπηγιακά Ιδρύματα με Πατριαρχικό Συγγίλιο του Γρηγορίου Στ΄. και τέθηκαν υπό την Υψηλή Προστασία του Οικουμενικού Θρόνου.
Στην Διαθήκη του, ο Αρχιγένης κληροδότησε στα Εκπαιδευτήρια ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, ώστε να μην χρειαστεί ποτέ να ζητηθούν δίδακτρα από τις σπουδάστριες.
Ο Δήμαρχος της Σηλυβρίας στον πρόλογο της έκδοσης που παρουσιάζουμε εδώ αναφέρει ότι «ο Σαράντης Αρχηγένης ήταν ένας Ορθόδοξος Έλληνας και ήταν ο επίσημος γιατρός του Σουλτάνου Μουσταφά Ρεσίτ Πασά».
Στην έκδοση του Δήμου Σηλυβρίας συμπεριλαμβάνεται ψηφιακή αναστήλωση – αναπαράσταση των Αρχιγενείων Καθιδρυμάτων (1857-1922).
Για την έκδοση αυτή εργάστηκαν οι:
- Serbay Kocoglu: Ερευνητής, Μητροπολιτικός Δήμος Κωνσταντινούπολης,
Σελίμπασα, Τουρκία
- Μαριάνθη Φ. Παλάζη: Υπ. διδάκτωρ, Τμήμα Φιλοσοφικών & Κοινωνικών
Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κρήτης
- Εποπτεία
Κατερίνα Δαλακούρα: Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Φιλοσοφικών & Κοινωνικών
Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Παραθέτουμε εδώ φωτογραφικό υλικό από την έκδοση, καθώς και ένα Υπόμνημα των ερευνητών, που αποτελεί μέρος της όλης εργασίας για τα Αρχιγένεια.
Αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμο Σηλυβρίας για την αξιέπαινη πρωτοβουλία και υλοποίηση της έκδοσης για τα Αρχιγένεια, η οποία αποτελεί συμβολή στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Υπενθυμίζουμε, με την ευκαιρία, ότι την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015, στην Σηλυβρία, γενέτειρα του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας Μαξίμου, επί τη μνήμη του Αγίου (9 Νοεμβρίου). Προβλέπεται μεγάλη συμμετοχή πιστών από την Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη, καθώς καθιερώνεται - όπως φαίνεται - ως μεγάλη πανήγυρις η μνήμη του Αγίου στην ιστορική γενέτειρά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου