________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/29/2018

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΡΟΕΜΗΝΥΣΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


Π.Α. Ανδριόπουλος 
Σήμερα, Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, ημέρα μνήμης του Αγίου Κούκσα, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Οδησσού, τελέστηκε συλλείτουργο του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β΄, με τον «Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» Ονούφριο, όπως γράφτηκε. 
Όμως, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος δεν είναι «προκαθήμενος» της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ηγείται μιας αυτόνομης Εκκλησίας, η οποία υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Έχει, βέβαια, υπεροχική θέση στην Ρωσική Ιεραρχία, αλλά μέχρις εκεί. 
Με ποια λειτουργική «λογική» ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος συλλειτούργησε με τον Ουκρανίας Ονούφριο σα να είναι Προκαθήμενος Αυτοκέφαλης Εκκλησίας; 
Αυτός, ο Πατριάρχης του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας, έβαλε δίπλα του έναν Μητροπολίτη που ηγείται μιας αυτονόμου Εκκλησίας, σα να ήταν Προκαθήμενος. 
Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε για την σημερινή Λειτουργία το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ο Μητροπολίτης Κιέβου γράφεται ως "Μακαριώτατος", όπως ακριβώς δηλ. και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. 
Άραγε, την της αυτοκεφαλίας τιμήν για την Εκκλησία της Ουκρανίας προεμήνυσεν τοιουτοτρόπως ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας; 
Χωρίς άλλα σχόλια, γιατί ο νοών νοείτω, δημοσιεύουμε στη συνέχεια φωτογραφίες από Λειτουργία του Πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου, όπου φαίνεται καθαρά ποια είναι η θέση του Μητροπολίτου Κιέβου. 
Έχει μια μικρή υπεροχή έναντι των άλλων ρώσων ιεραρχών – απόλυτα νόμιμη για τα ρωσικά ειωθότα – αλλά σε καμία περίπτωση δεν ίσταται δίπλα στον Πατριάρχη Μόσχας, ως προκαθήμενος, αφού δεν είναι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails