________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/17/2018

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΕΡΩΝ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΕΝΑΣ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΗΣ ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ


Πασχάλης Βαλσαμίδης 
Επίκουρος Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης 
Στις 19 Απριλίου 2018 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε παμψηφεί τον Μητροπολίτη Σεβαστείας Δημήτριο στη Μητρόπολη Πριγκηποννήσων και ταυτόχρονα στο πρόσωπό του η Μητρόπολη ανυψώθηκε σε Γεροντική. Μετά την εκλογή του ακλούθησε το Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα του Σεβασμιώτατου, ο οποίος ευχαρίστησε την Εκκλησία για την εκλογή του και αποδέχθηκε με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη να ποιμάνει τη νέα Μητρόπολη. 
Η ενθρόνισή του έγινε με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Πριγκήπου στις 28 Απριλίου 2018. Παρέστη συμπροσευχόμενος από το Ι. Βήμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ανώτεροι και κατώτεροι κληρικοί, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, ο δήμαρχος της Πριγκήπου, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, οφφικίαλοι, προσωπικοί φίλοι του Σεβασμιώτατου και πλήθος λαού από την Πόλη και την Ελλάδα. 
Γεννήθηκε στα Ταταύλα στις 26 Οκτωβρίου του 1952 από γονείς τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κομματά και τη Ζωή Πέττα. Τα εγκύκλια γράμματα διδάχθηκε στην Αστική Σχολή Ταταούλων. Συνέχισε στο γυμνάσιο της Μεγάλης του Γένους Σχολής και στο λύκειο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε το 1971. Ακολούθως σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου έλαβε το πτυχίο το 1975. 
Στις 14 Ιουλίου του 1974 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μελίτωνα (1966-1989) και τον Ιούλιο του 1975 προσελήφθηκε στην Πατριαρχική Αυλή. Κατά τα έτη 1980-1981 φοίτησε στο Αγγλικό Θεολογικό Κολέγιο Oak-Hill του Λονδίνου. To 1985 ονομάστηκε Μέγας Αρχιδιάκων αφού πρώτα ανήλθε τις βαθμίδες του Τριτεύοντος και του Δευτερεύοντος. 


Στις 2 Οκτωβρίου του 1990 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε παμψηφεί Τιτουλάριο Μητροπολίτη Σεβαστείας. Η χειροτονία του σε επίσκοπο έγινε στις 4 Νοεμβρίου του ίδιου έτους από τον γέροντά του Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο (1972-1991) στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και τοποθετήθηκε ηγούμενος στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή (2 Οκτωβρίου 1990 - 5 Μαΐου 1992). Μετά την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου στις 24 Οκτωβρίου του 1991 διορίστηκε Διευθυντής του Ιδιαίτερου Πατριαρχικού Γραφείου. Στις 13 Οκτωβρίου του 1994 ενετάγη στους ενεργεία Μητροπολίτες του Θρόνου. 
Ομιλεί εκτός της μητρικής του γλώσσας την τουρκική και αγγλική. Έχει συγγράψει μελέτες και άρθρα μεταξύ των οποίων αξιόλογη είναι η μελέτη του με τίτλο «Η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξις του 1928 παρακωλυομένη τοις όροις», Θεσσαλονίκη 2006, σσ. 852. Επίσης τιμήθηκε με πολλές εκκλησιαστικές διακρίσεις. 
Με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο σχετίζομαι από τα παιδικά μου χρόνια που ήταν Δευτερεύων των Πατριαρχικών Διακόνων. Είναι ένας ευχάριστος άνθρωπος, χαμογελαστός, αριστοκράτης, με κωνσταντινουπολίτικη ευγένεια και με καλή διάθεση. Υπηρετεί με αφοσίωση, αγάπη και ζήλο το Οικουμενικό Πατριαρχείο και είναι γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στην ομογένεια της Πόλης και στο εξωτερικό. Διαθέτει από την πολυετή διακονία του στο Φανάρι μεγάλη πείρα στα εκκλησιαστικά θέματα και έχει προσφέρει πολλά στην Εκκλησία. Στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα που ανέλαβε να ποιμάνει την Ι. Μητρόπολη Πριγκηποννήσων έχει αναπτύξει σημαντικό ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο και έχει αγαπηθεί από το ποίμνιό του. Τέλος, ανήκει στη γενεά των Φαναριωτών Ιεραρχών και ο Θεός να τον χαρίζει υγεία δύναμη και Έτη Πολλά να ποιμάνει την Ι. Μητρόπολη Πριγκηποννήσων. 
Σημείωση: Το φωτογραφικό υλικό επιλέχθηκε από την προσωπική σελίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου στο Facebook https://www.facebook.com/dimitrios.komatas.9?fb


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails