________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/25/2018

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΜΕ «ΡΩΣΙΚΕΣ» ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΗΝ Μ. ΑΣΙΑ


π.α. ανδριόπουλος 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας: «Της Θείας λειτουργίας στη νησίδα του Αγίου Νικολάου στον Τουρκικό κόλπο της Μάκρης (Fethiye - Τελμησσός) προεξήρχε στις 20 Δεκεμβρίου 2018 ο υπεύθυνος της διαποιμάνσεως του Ρωσόφωνου ποιμνίου στην επικράτεια της Τουρκικής Δημοκρατίας Ιερέας Γεώργιος Sergeev, ο ασκών χρέη του Προϊσταμένου του Ι. Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κωνσταντινουπόλεως, συλλειτουργίᾳ ομάδας κληρικών και παρουσίᾳ προσκυνητών από τις Ιερές Μητροπόλεως Πσκοφ και Αγίας Πετρουπόλεως. Κατά το παρόν η νησίδα είναι ακατοίκητη και τελεί υπό την προστασία του Υπουργείου Τουρισμού της Τουρκίας». 
Από το παραπάνω ανακοινωθέν καθίσταται σαφές ότι η πρόθεση του Πατριαρχείου Μόσχας είναι να τελεί Θείες Λειτουργίες σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, προκειμένου να εφαρμοστεί στο ακέραιο η απόφαση της Ρωσικής Εκκλησίας για διακοπή κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, λόγω του Ουκρανικού ζητήματος. 
Με δεδομένη την οδηγία να μην κοινωνούν οι Ρώσοι πιστοί σε Ναούς της δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το Πατριαρχείο Μόσχας επιζητεί την ευχαριστιακή «καθαρότητα» και γι’ αυτό έχρισε τον απεσταλμένο του - προϊστάμενο του Ι. Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κωνσταντινουπόλεως, δηλ. του Ναού μέσα στο Ρωσικό Προξενείο, ως «υπεύθυνο της διαποιμάνσεως του Ρωσόφωνου ποιμνίου στην επικράτεια της Τουρκικής Δημοκρατίας». 
Το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα του ΤΕΕΣ και της Ρωσικής Εκκλησίας δημοσιεύεται η είδηση για την Θ. Λειτουργία στη νησίδα του Αγ. Νικολάου, φανερώνει την πρόθεση του Πατριαρχείου Μόσχας για «ρωσικές» Λειτουργίες ανά την Τουρκική επικράτεια. 
Πάντως πριν από λίγες μέρες (18/12/2018) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε ρωσόφωνους πιστούς στο Φανάρι. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο, ο Πατριάρχης εδέχθη «τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Μιχαήλ Ἀνισένκο καί τόν Αἰδεσιμολ. Οἰκονόμον κ. Κωνσταντῖνον Σεβτσένκο, ἐπί κεφαλῆς προσκυνητῶν ἐκ τῶν Ὀρθοδόξων Κοινοτήτων Ἀτταλείας καί Ἀλάγιας». 
Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που παραθέτουμε στη συνέχεια είναι από την ακρόαση των προσκυνητών στην Αίθουσα του Θρόνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails