Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μεταδίδει το Αγιο Φως το βράδυ της Ανάστασης, η οποία τελέσθηκε κεκλεισμένων των θυρών λόγω κορωνοϊού, στα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής. Φωτογραφία: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Μαγγίνας |
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ 17/5/2020
Ανάλυση του Θεοδώρου Καλμούκου
Ανάλυση του Θεοδώρου Καλμούκου
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με την περιγραφική, γλαφυρή, λεπτομερή και σε εύληπτη γλώσσα απάντησή του στο ερώτημά μας, «πώς περνάτε Παναγιώτατε τις ημέρες της υποχρεωτικής απομόνωσης λόγω κορωνοϊού;» άνοιξε πραγματικά την καρδιά του και μας μίλησε με τη γλώσσα της. Κι όταν ομιλεί η καρδιά και μάλιστα του Οικουμενικού Πατριάρχη, «του Πρώτου, άνευ ίσων» (Primus sine paribus) όπως πολύ εύστοχα έχει γράψει μία ολόκληρη πραγματεία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, αναμφίβολα το μίλημα και το μήνυμα είναι ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας και βαρύτητας.
Βέβαια το γεγονός ότι προέβη σ’ αυτή την τόσο ανθρώπινη και ζεστή κίνηση και αφήγηση, ξεπερνώντας περιοριστικά πρωτόκολλα και θέσμια, είναι αφ’ εαυτής ιστορική και ιδιαίτερα τιμητική για την εφημερίδα μας, τον «Εθνικό Κήρυκα» και φυσικά για την πλήθουσα Εκκλησία της Αμερικής, τον ενταύθα Ελληνισμό, αλλά και τον Ελληνισμό απανταχού της Γης γιατί την ειδησεογραφία και αρθρογραφία του την διαβάζουν «εις πάντα τα έθνη».
Λάβαμε μηνύματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Βέλγιο, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Αγιο Ορος, την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το Γιοχάνεσμπουργκ, την Αυστραλία, έτσι για να αναφέρω μερικές χώρες και πόλεις. Ετυχε επίσης ευρείας αναδημοσίευσης από ηλεκτρονικούς ιστότοπους οι οποίοι ασχολούνται με την Εκκλησιαστικογραφία.
Εντύπωση μου προκάλεσαν τα τηλεφωνήματα Μητροπολιτών και Ιεραρχών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα, την Ευρώπη και αλλού και τα φιλόφρονα λόγια τους για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ιεράρχης, μάλιστα, εξ’ Αμερικής μου έγραψε ανάμεσα στα άλλα, πως «πολύ τον σκέφτομαι τον Πατριάρχη μας και προσεύχομαι γι’ αυτόν» και ευχαρίστησε για το δημοσίευμα του «Ε.Κ.».
Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος μου είπε στο τηλέφωνο πως το διάβασε τρεις φορές και συγκινήθηκε πολύ γιατί ο Πατριάρχης της Ορθοδοξίας άνοιξε την καρδιά του.
Μέσα στις δύο παραγράφους που ακολουθούν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος περιέγραψε με ακρίβεια το κλίμα και την απομόνωση που επικρατεί στο σεπτό Κέντρο αναφοράς και ορατής ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανά την Οικουμένη. Ας θυμηθούμε τι είπε: «Είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς εδώ που υπό ομαλές συνθήκες έχουμε πολύ μεγάλη κίνηση κάθε μέρα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους: επίσημες επισκέψεις, ιδιώτες από την Πόλη ή από το εξωτερικό που προσέρχονται για διάφορους συγκεκριμένους λόγους ή για να λάβουν την Πατριαρχική ευχή και ευλογία, ομίλους προσκυνητών, σχολεία κυρίως από την Ελλάδα κ.ά.
Τώρα βασιλεύει απόλυτη σιωπή και ηρεμία, προ πάντων τη νύχτα που δεν υπάρχει ούτε ίχνος διαβάτη στους γύρω δρόμους. Και οι καφετέριες και τα μαγαζιά που ξεφύτρωσαν τελευταίως στη γειτονιά μας, κι αυτά ερμητικά κλειστά».
Όσοι έχουν μείνει μερικές μέρες ή έστω και ώρες στο Φανάρι κατανοούν πλήρως τα όσα είπε ο Πατριάρχης, διότι έχουν δει ιδίοις όμμασι και ζήσει πως το Πατριαρχείο σφύζει από ζωή, κίνηση και δράση. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχεται Προκαθημένους τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, Αρχηγούς Κρατών, Υπουργούς και Βουλευτές εξ’ Ευρώπης και συνάμα απλούς ανθρώπους από την Πόλη, Θεολόγους εξ’ Ελλάδος, Μοναχούς από το Άγιο Όρος, ομογενείς από την Αμερική, αντιπροσωπείες του Επισκόπου της πρεσβυτέρας Ρώμης, ομίλους προσκυνητών, τους πάντες. Σε όλους έχει κάτι να πει ανάλογα με την ιδιότητά τους, τα ενδιαφέροντά τους και τη γλώσσα τους αφού ομιλεί απταίστως επτά γλώσσες.
Οταν σημάνει όμως η καμπάνα του Εσπερινού προτεραιότητά του είναι η λατρεία και η δοξολογία του Θεού. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι πολύ φιλακόλουθος, δηλαδή φίλος των Ακολουθιών της Εκκλησίας. Τον είδαμε στη φωτογραφία στο Παρεκκλήσιο να στέκεται ευλαβικά στη θέση του, πίσω δεξιά, στην Ακολουθία του Αποδείπνου. Τον είδαμε ακόμα ως απλό Μοναχό να έχει πιάσει κουβεντολόι με την συμπαθητική γάτα η οποία τον κοίταζε με δέος και σεβασμό λες και διαισθανόταν ότι ο συνομιλητής της ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας και πως ο θεσμός του διά της Αποστολικής διαδοχής διαπερνά αιώνες πολλούς και φτάνει μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο μαθητή του Χριστού, όντας ο Βαρθολομαίος ο 270ς διάδοχος του Ανδρέα!
Αλήθεια ποίος θα υπενθυμίσει στον Μόσχας Κύριλλο, ή στον Αλβανίας Αναστάσιο αυτές τις ιλιγγιώδεις πραγματικότητες για να πάψουν να συμπεριφέρονται με ασέβεια, αγνωμοσύνη και αφιλαδελφεία στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο; Επί τέλους ο Κύριλλος είναι αυτός που είναι, αλλά ο πιο απαράδεκτος είναι ο Αναστάσιος, ο οποίος ό,τι είναι το οφείλει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κι όμως παίζει παίγνια για την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, φερόμενος αλληλέγγυος στον αποπεμφθέντα φίλο του Δημήτριο, ο οποίος οδήγησε την Αρχιεπισκοπή Αμερικής στη διάλυση. Η ιστορία όμως γράφει με τη δική της γραφή.
Δεν αναφέρομαι σε κάποιους άλλους μητραλοίες τόσο της Ελλάδος, όσο και του Ομογενειακού μας χώρου, γιατί πραγματικά τους θεωρώ άνευ σημασίας, θλιβερούς θεωρητικούς δυσείμονος μικρόνοιας και ειλικρινά θαυμάζω τη μακροθυμία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Άλλωστε κάποια πράγματα δεν διδάσκονται, είναι θέμα ήθους του καθενός. Κι ένα από αυτά είναι ο σεβασμός και η αγάπη στο Γένος. Κι ο Βαρθολομαίος είναι αυτό ακριβώς, ο Πατριάρχης του Γένους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου