________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/26/2021

Παραιτήθηκε ο Γ. Καντώνης από την προεδρία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης

Ο Γ. Καντώνης με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο

Του Θεοδώρου Καλμούκου 
Εθνικός Κήρυξ
ΒΟΣΤΩΝΗ. Την παραίτηση του υπέβαλε την Τρίτη 25 Μαΐου ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης Γεώργιος Καντώνης προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και την Εφορία των Σχολών. Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι ανάμεσα στα άλλα που υπαγόρευσαν στον κ. Καντώνη να παραιτηθεί είναι κάποιες ενέργειες και αποφάσεις του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου σχετιζόμενες με τη Σχολή χωρίς την επιβαλλόμενη, όπως υποστηρίζει, από τις προβλεπόμενες διαδικασίες επίβλεψη ή πληροφόρηση της Εφορίας. 
Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον κ. Καντώνη αφού επιβεβαίωσε την παραίτηση του δήλωσε πως «δεν θέλω να προβώ σε καμία δήλωση». Στην ερώτηση αν ο Αρχιεπίσκοπος την αποδέχθηκε, είπε «δεν έχω ακούσει από τον Αρχιεπίσκοπο». 
Επίσης σε επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και Πρόεδρο της Εφορίας του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής μας είπε «δεν έχω κάποια δήλωση». 
Εν τω μεταξύ γινόταν διάφορες διαβουλεύσεις για την εύρεση λύσης και ανάκλησης της παραίτησης του κ. Καντώνη, ο οποίος μάλιστα στην επιστολή της παραίτησης του έχει βάλει ημερομηνία 25 Μαϊου 2019, αντί 2021. 
Ο κ. Καντώνης διορίσθηκε στην Προεδρία του Ελληνικού Kολεγίου και της Θεολογικής Σχολής πριν από περίπου 18 μήνες και μάλιστα σε μία εποχή που η Σχολή είχε φθάσει στα έσχατα όρια φθίσης επί προηγούμενων διοικήσεων της Αρχιεπισκοπής, αλλά και της Σχολής, θεσμικώς, ακαδημαϊκώς και οικονομικώς, ενώ κινδύνευε να χάσει την ακαδημαϊκή της αναγνώριση από τις Αρμόδιες Ακαδημαϊκές Αρχές. 
Όπως έχει γράψει αρκετές φορές ο «Ε.Κ.», ο κ. Καντώνης με την συμπαράσταση και υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου κατόρθωσε και διέσωσε την ακαδημαϊκή αναγνώριση της Σχολής, προέβη σε αλλαγές στο καθηγητικό σώμα συμπεριλαμβανομένης και της απόλυσης έξι καθηγητών από αμφότερα τα Σχολεία, Ελληνικό Κολέγιο και Θεολογική Σχολή, καθιέρωσε κανόνες διοίκησης της Σχολής και διαφάνειας των οικονομικών της. Ακόμα προέβη στον διορισμό αντιπροέδρων Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Θεμάτων και πρόσφατα στον διορισμό στην κοσμητεία της Σχολής του επιφανή καθηγητή της Καινής Διαθήκης από το Πανεπιστήμιο Princeton, π. Γεωργίου Παρσένιου.
Ανάμεσα στον σχεδιασμό του, όπως είχε δηλώσει στην τελευταία συνέντευξη του στον «Ε.Κ.» ήταν η οικονομική ανασυγκρότηση της Σχολής, η εύρεση δωρητών και η εκστρατεία προσέλκυσης φοιτητών αμέσως μετά την ελάφρυνση της πανδημίας. 
Μέλη της εφορίας είπαν στον «Ε.Κ.» πως ο κ. Καντώνης αισθάνεται πως ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ενώ μέχρι τώρα επαινούσε και εξύψωνε τον κ. Καντώνη για το έργο του στη Σχολή, ωστόσο κάποιες πρόσφατες ενέργειες του Αρχιεπισκόπου οι οποίες ενδεχομένως να σχετίζονται και με την προ εβδομάδος Επισκοποίηση του Εκκλησιάρχη της Σχολής, εψηφισμένου Επισκόπου Ναζιανζού Αθηναγόρα Ζηλιασκόπουλου, δίνουν την εντύπωση ότι δεν υφίσταται πλέον η Αρχιεπισκοπική στήριξη, χωρίς την οποία δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails