________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/25/2021

ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (ΦΩΤΟ)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ 
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας 
Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Πολωνίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο 
Επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη, 25 Μαϊου 2021, ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Εξοχ. κ. Andrzej Duda, ο οποίος έγινε δεκτός με ιδιαίτερη τιμή. 
Στα προπύλαια του Πατριαρχείου, τον Εξοχ. κ. Πρόεδρο, ο οποίος συνοδευόταν από την Πρώτη Κυρία Ευγεν. κ. Agata Kornhauser-Duda, από Υπουργούς και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της χώρας του, καλωσόρισε ο Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος, πλαισιούμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γρηγόριο, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής. Ακολούθως, ο κ. Duda, η σύζυγός του, και τα μέλη της Αντιπροσωπείας του, προσκύνησαν στον Πατριαρχικό Ναό, όπου ενημερώθηκαν από τον Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχη κ. Αέτιο, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, για την ιστορία του, καθώς και για τα ιερά λείψανα και τα κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ιερά λείψανα των Αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου, που επεστράφησαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το 2004, από τον Πολωνικής καταγωγής Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, ο οποίος προ της εκλογής του, το 1978, διακόνησε για δεκαπέντε έτη ως Αρχιεπίσκοπος Κρακοβίας, πόλης στην οποία γεννήθηκε ο Εξοχ. κ. Πρόεδρος. 


Στη συνέχεια, ο Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος, τον συνόδευσε στο Ευγενίδειο Μέγαρο, όπου στην Αίθουσα Ακροάσεων τον ανέμενε και τον υποδέχθηκε, κατά την τάξη, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, εκφράζοντας την χαρά του για την επίσκεψη του Προέδρου της Πολωνίας, τον οποίο είχε επισκεφθεί επισήμως πριν μερικά χρόνια στη Βαρσοβία. 
Κατά την επακολουθήσασα εγκάρδια ιδιαίτερη συνάντησή τους, παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, οι Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος και Αρχιμ. κ. Γρηγόριος, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, καθώς και η κυρία Kornhauser-Duda και η Πολωνική Αντιπροσωπεία. 


Ο Παναγιώτατος και ο Εξοχ. Πρόεδρος συζήτησαν για τη διακονία, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του Οικουμενικού Θρόνου, για την Ορθοδοξία στον κόσμο, αλλά και για την πορεία του διαχριστιανικού διαλόγου. Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στη σημαντική προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας, στην οποία απονεμήθηκε καθεστώς Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1924, και με συγκίνηση θυμήθηκε την επίσκεψή του στη Βαρσοβία, το 2015, όταν, ύστερα από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, έθεσε τον θεμέλιο λίθο του μεγαλοπρεπούς Ναού της του Θεού Σοφίας, ο οποίος υπενθυμίζει τους μακραίωνας και ακατάλυτους δεσμούς της θυγατέρας Εκκλησίας της Πολωνίας με την Μητέρα της Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Ακόμα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας Κοινής Γνώμης περί της ανάγκης διαφυλάξεως της Δημιουργίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και η σημασία που έχουν οι χριστιανικές αξίες και παραδόσεις στη διαμόρφωση των συγχρόνων κοινωνιών. 


Ακολούθως, ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία της Πολωνίας υπέγραψαν στο βιβλίο των επισκεπτών του Πατριαρχείου, όπου, στο κείμενό τους, επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, τη σημασία που έχει ο διαθρησκειακός διάλογος, ιδιαίτερα στο σύγχρονο κόσμο, για την ενότητα και την προώθηση της ειρήνης. Επίσης, δηλώνουν υπερήφανοι που η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Πολωνίας είναι μία δραστήρια κοινότητα της χώρας τους που συμμετέχει στην κοινωνική ζωή και ζει με τις αρχές και τις αξίες που μαρτυρούν την παγκοσμιότητα του χριστιανισμού. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποχαιρέτησε τον Πρόεδρο της Πολωνίας στα προπύλαια του Πατριαρχείου, κατά την αναχώρησή του από το Φανάρι, και τον ευχαρίστησε για την τιμητική επίσκεψή του στο Κέντρο της Ορθοδοξίας.
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails