Ι. Μητρόπολις Κερκύρας
Με ένα γεμάτο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην Κέρκυρα, το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014.
Ο Παναγιώτατος το πρωί επισκέφθηκε το Μουσείο του Μον Ρεπό στην Παλαιόπολη στο Κανόνι, στην παλιά θερινή κατοικία των βασιλέων της Ελλάδας.
Στην επίσκεψη τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος και ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Νεκτάριος, ενώ παρών ήταν και ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνος Νικολούζος. Την ξενάγηση επιμελήθηκε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας κ. Τένια Ρηγάκου. Κατόπιν ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στο βυζαντινό ναό των Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου, των αποστόλων που ίδρυσαν την Εκκλησία της Κέρκυρας, όπου προσκύνησε τα ιερά λείψανα των Αγίων. Στον Παναγιώτατο έψαλλαν και τραγούδησαν τα παιδιά που αποτελούν το παιδικό τμήμα της Χορωδίας Κερκύρας, υπό τη διεύθυνση της κ. Χριστίνας Καλλιαρίδου. Παρούσα στην επίσκεψη ήταν και η Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Άντζελα Γκερέκου.
Στη συνέχεια, ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το Γαστούρι, όπου οι κάτοικοι και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του επεφύλαξαν θερμότατη υποδοχή και κατόπιν πήγε στο Αχίλλειο, όπου τον περίμενε η Φιλαρμονική Γαστουρίου, ενώ η πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Αναστασία Σαλή-Παπασαλή έκανε την ξενάγηση στο ανάκτορο της Αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ.
Ο Παναγιώτατος μετέβη κατόπιν στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου Αγρού, όπου η τριακονταμελής γυναικεία αδελφότητα τον υποδέχθηκε κατά το μοναστικό τυπικό. Σε προσφώνησή της η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Ευφημία μοναχή τόνισε την συγκίνηση και την τιμή που όλη η αδελφότητα αισθάνθηκε από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και περιέγραψε τον αγώνα της αδελφότητας το μικρό εγκαταλελειμμένο μοναστήρι να γίνει η σημερινή περικαλλής Ιερά Μονή, με την ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτη Κερκύρας Πολυκάρπου και την συνεργασία και αγάπη τόσο του μακαριστού Μητροπολίτη Τιμοθέου, όσο και του νυν Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ο οποίος στηρίζει το μοναστήρι.
Απαντώντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε στην αδελφότητα για την σημασία ο μοναχός στις μέρες μας να είναι ανοιχτός στον πόνο και την αγωνία των ανθρώπων, αλλά και ακολουθώντας το παράδειγμα αγίων μορφών της μοναχικής ζωής να είναι ευαίσθητος, ποιητής, άνθρωπος προσευχής και υπακοής στην Εκκλησία, να δίνει ελπίδα και να προσεύχεται για όλους τους ανθρώπους, να βλέπει στο πρόσωπο του καθενός ολόκληρη την ανθρωπότητα, σύμπαντα τον Αδάμ. Ζήτησε, τέλος, από την αδελφότητα να προσεύχεται για το Φανάρι και για εκείνον προσωπικά και ευχαρίστησε τόσο τον Μητροπολίτη Κερκύρας, όσο και την γερόντισσα Ευφημία για την ευλογία δύο μοναχές από την αδελφότητα να διακονήσουν επί τρίμηνο την Ιερά Μονή του Μπαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη.
Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος ευλόγησε την μοναχική τράπεζα, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, απηύθυνε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη αποχαιρετιστήρια προσφώνηση. Κατ’ αυτήν ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι το φυσικό περιβάλλον της Κέρκυρας, τα έργα των ανθρώπων, αλλά και τα πρόσωπά τους έλαβαν την ευλογία του Πατριάρχου και αυτό δίδει μεγάλη χαρά σε όλους. Η χαρά ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη του Παναγιωτάτου στην Ιερά Μονή του Παντοκράτορος στον Αγρό καθώς και την μετά από λίγο επίσκεψή του στην Μονή Παλαιοκαστρίτσας. Και αυτή η επίσκεψη αποτύπωσε την εκ νέου ευλογία τόσο προς τα έργα των μοναχών, όσο και προς το φυσικό τοπίο το οποίο αποθαύμασε και Εκείνος, αλλά και στα πρόσωπα των μοναχών, οι οποίοι αγωνίζονται να κρατήσουν τις μοναχικές αρετές με γνώμονα την αγάπη. Ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε ότι οι μοναχοί και οι μοναχές του νησιού εμπιστεύονται τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τον πρόσθετο λόγο ότι έχουν μάθει να συνυπάρχουν με τους άλλους ανθρώπους στην Κέρκυρα, ακόμη και ετερόδοξους, και γνωρίζουν ότι η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβο. Στα μοναστήρια της Κέρκυρας υπάρχει η υπακοή και η εμπιστοσύνη στους ηγουμένους της Εκκλησίας και αυτό αποτυπώνεται με την εγκάρδια και υιϊκή υποδοχή που επεφύλαξαν και τα δύο μοναστήρια της Κέρκυρας τα οποία ο Πατριάρχης επισκέφθηκε. Ευχαρίστησε τον κ. Βαρθολομαίο για την ευλογία της επίσκεψής του και τόνισε ότι Επίσκοπος, άρχοντες, κλήρος, μοναστήρια και λαός ένιωσαν την παρουσία του όπως εκείνη του πατέρα που ήρθε να δει τα παιδιά του. Με εμφανή τη συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να θεωρεί την Κέρκυρα σπίτι του και ζήτησε την ευλογία του για όλους. «Μέμνησθε των Κερκυραίων», είπε κλείνοντας την ομιλία του.
Απαντώντας ο Πατριάρχης εξέφρασε τις ολοκάρδιες ευχαριστίες του για την αγάπη την οποία έζησε στην Κέρκυρα το τετραήμερο 10-13 Δεκεμβρίου και ζήτησε από τον Επίσκοπο, τον κλήρο και τον λαό να τον μνημονεύουν στις προσευχές τους. Ευλόγησε πατρικά όλους και ζήτησε να μένουν εδραίοι στην πίστη και στον τρόπο ζωής της Εκκλησίας, αλλά και να θυμούνται την Μητέρα Εκκλησία όπως και αυτή δεν τους λησμονεί, αλλά κρατά και ενισχύει τις σχέσεις μαζί τους, όπως απέδειξε αυτή η ευλογητή επίσκεψη.
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης φύτεψε μία μανόλια έξω από το καθολικό της μονής, ως ένδειξη σεβασμού για το φυσικό περιβάλλον και κατόπιν επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας, όπου τον προσφώνησε κατάλληλα ο ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Ευθύμιος Δούης, ο οποίος τόνισε την αγάπη και το σεβασμό προς το Πατριαρχείο, αλλά και την ιστορικότητα του γεγονότος της επίσκεψης. Απαντώντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον καθηγούμενο και την αδελφότητα και θύμισε στους παρισταμένους την σημασία του προσώπου της Υπεραγίας Θεοτόκου ως Μητέρας όλης της ανθρωπότητας, ως εκείνης της μοναδικής ύπαρξης που άνοιξε τις πύλες του ουρανού για τον άνθρωπο και που τιμάται μέσω των εικόνων της απανταχού της γης.
Ο Παναγιώτατος στη συνέχεια μετέβη στο Αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας», όπου έγινε η επίσημη αναχώρησή του με την απόδοση τιμών από τη Φιλαρμονική ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ και άγημα του ΝΑΣΚΕ. Στις τελευταίες δηλώσεις του επί κερκυραϊκού εδάφους ο Παναγιώτατος, αφού ευλόγησε και πάλι το νησί και τους ανθρώπους του, ευχαρίστησε για την φιλοξενία τον Μητροπολίτη και τις αρχές του τόπου, τους παρευρεθέντας Περιφερειάρχη και Δήμαρχο και όλο τον κλήρο και το λαό για την θερμότατη υποδοχή και αγάπη. Ζήτησε από όλους να παραμένουν εδραίοι στην πίστη και δόξασε τον Θεό για το ότι αξιώθηκε να λάβει την δωρεά να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον άγιο Σπυρίδωνα, ο οποίος αποτελεί το εχέγγυο της χριστιανικής ζωής. Οι Επτανήσιοι έχουν γευθεί θλίψεων και δοκιμασιών, όμως η πίστη θα δώσει λύσεις σε κάθε κρίση, όσο κι αν αυτή φαίνεται σταυρός. Έκλεισε τέλος την αποχαιρετιστήρια δήλωσή του με την ανάγνωση στίχων από ένα ποίημα του Λορέντζου Μαβίλη, το οποίο αναφέρεται στην Κέρκυρα.
Σε δηλώσεις τέλος προς τα ΜΜΕ ο Μητροπολίτης Κερκύρας ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο και τόνισε ότι στις καρδιές όλων υπάρχει μεγάλη χαρά γι’ αυτή την επίσκεψη, η οποία αποτέλεσε τιμή για τον τόπο. Όλοι μας προσευχόμαστε για τον Παναγιώτατο και την Μητέρα Εκκλησία να συνεχίσουν να αγωνίζονται με την στήριξη όλου του Γένους, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νεκτάριος.
Η Κέρκυρα έζησε λαμπρές ημέρες, τόσο με την εορτή του πολιούχου του τόπου Αγίου Σπυρίδωνος, όσο και με την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, μετά από πενήντα ένα χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου