________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/18/2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΕΛΓΙΟΥ (13-17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019)


Η μνήμη της Αγίας Μαρίνας στις Βρυξέλλες 
Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η ετήσια πανήγυρη της Ενορίας της Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος και θαυματουργού Μαρίνης στο κέντρο των Βρυξελλών την Τρίτη 16 και Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019. 
Η ενορία της Αγίας Μαρίνας φιλοξενείται στο ομώνυμο παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Μεγάρου στις Βρυξέλλες, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή των ευρωπαϊκών οργάνων και θεσμών. Στον πανηγυρικό Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία της εορτής προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, πλαισιωμένος από ιερείς και διακόνους της Μητροπόλεως. 
Κατά την διάρκεια του Εσπερινού, τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή και το μαρτύριο της Αγίας Μαρίνας, το οποίο γίνεται οδοδείκτης και παράδειγμα για την ζωή του χριστιανού της κάθε εποχής. 

Κατά την Θεία Λειτουργία τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Αθανάσιος Τοπαρλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πίστη της Αγίας Μαρίνας και στην σταθερότητα της ομολογίας της για τον αληθινό Θεό που πήγαζε από την πολλή της αγάπη για τον ποθητό Νυμφίο της, η οποία ήταν μεγαλύτερη ακόμα και από την αγάπη προς τον κατά σάρκα πατέρα της. Παρά του νεαρού της ηλικίας της, η Αγία με την σταθερή της πίστη, δεν δίστασε να αψηφήσει τον κίνδυνο των βασανιστηρίων και του θανάτου γενόμενη μία από της μεγαλύτερες και λαοφιλέστερες Αγίες των πρώτων αιώνων του χριστιανισμού. 
Το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε δεξίωση σε παρακείμενη στον Ναό αίθουσα του Επισκοπείου.


Η μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου



Την μνήμη του λαοφιλούς Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019, στην φερώνυμο ενορία, η οποία βρίσκεται στα περίχωρα των Βρυξελλών.
Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, με συλλειτουργούς του ιερείς και διακόνους της Μητροπόλεως. 
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην μορφή και την βιωτή του Αγίου Παϊσίου, ο οποίος μέσα από την απλότητα και την άσκηση, αναδείχθηκε σε έναν παγκοσμίου φήμης Άγιο και ενισχύει με την παρρησία του προς τον Θεό κάθε ένα που προστρέχει στην χάρη του. 
Ανάμεσα στους πολλούς πιστούς, οι οποίοι έφτασαν στην γραφική περιοχή του Lasne, όπου βρίσκεται η ενορία, παρευρέθηκε και ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Ολλανδία κ. Δημήτριος Χρονόπουλος, ο οποίος περαίωσε την διπλωματική του αποστολή στις Κάτω Χώρες και μετατίθεται τώρα σε άλλο διπλωματικό πόστο. Ο κ. Χρονόπουλος καθ΄ όλη την διάρκεια της θητείας του στην Χάγη συνεργάστηκε αρμονικά με την τοπική Εκκλησία για το καλό της Ελληνικής παροικίας στην Ολλανδία. Λίγο πριν την αποχώρησή του έσπευσε να λάβει την ευχή του Μητροπολίτου Αθηναγόρου, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την αγαστή συμπόρευση και του ευχήθηκε κάθε καλό στην νέα διπλωματική αποστολή του με τις πρεσβείες και την χάρη του τιμωμένου Αγίου Παϊσίου.


Μετά την απόλυση ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας εξομολογήθηκε στο εκκλησίασμα ορισμένες προσωπικές εμπειρίες από την συναναστροφή του με τον Όσιο, τα χρόνια που ως φοιτητής Θεολογίας στην Θεσσαλονίκη επισκεπτόταν το Άγιον Όρος και το κελί του Γέροντος στην Παναγούδα. Κορυφαίο γεγονός στην μνήμη του Σεβασμιωτάτου παραμένει η επίσκεψή του στον Άγιο Παΐσιο την άνοιξη του 1990, όταν ως νέος διάκονος συνόδευε τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Βαρθολομαίο και νυν Οικουμενικό Πατριάρχη, στο Άγιον Όρος, στα πλαίσια της προετοιμασίας του ταξιδίου του μακαριστού Πατριάρχου Δημητρίου στο Περιβόλι της Παναγίας. Κατά την επίσκεψη αυτή ο Όσιος Παΐσιος προφήτευσε την πατριαρχεία του Πατριάρχου Βαρθολομαίου λέγοντάς του «Εσύ θα είσαι ο επόμενος Πατριάρχης…». 
Ακολούθησε υπαίθρια δεξίωση στον προαύλιο χώρο του Ναού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails