________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/19/2020

Εκ Φαναρίου λόγος καρδίας

Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι. Φωτογραφία: Οικουμενικό Πατριαρχείο /Νίκος Μαγγίνας

Του Θεόδωρου Καλμούκου
Εξήλθε λόγος βαθύνους, οξύνους και μεστός νοημάτων και μηνυμάτων εκ καρδίας και στόματος Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τη μεγάλη και επικίνδυνη συμφορά που έχει βρει άπασαν την οικουμένη με το όνομα κορωνοϊός. 
Πρόκειται για έναν λόγο πατρικό τούτη την κρίσιμη την ώρα, στηρικτικό, ελπιστικό και ενθαρρυντικό πως με τη βοήθεια του Θεού και την πειθαρχημένη συνεργασία όλων των ανθρώπων «και αυτή η δοκιμασία θα περάσει», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης. 
Και το ευχάριστο επίσης είναι πως τούτη τη φορά ο Πατριάρχης μίλησε απλά και εύληπτα στην καρδιά και τον νουν κάθε ανθρώπου, αντί στην όντως εξαίσια Πατριαρχική γλώσσα ανώτερου επιπέδου, η οποία δυστυχώς δεν είναι κατανοητή από την πλειοψηφία των ανθρώπων. Και εν προκειμένω δεν πρόκειται για κάποια διατύπωση κάποιου εκκλησιαστικού θέματος το οποίο εν πάση περιπτώσει γίνεται κατανοητό από τους έμπειρους και ειδήμονες της Εκκλησιαστικής Γραμματολογίας, αλλά πρόκειται για θέμα του κοινού βίου των ανθρώπων, το οποίο αφορά την ίδια τους την ύπαρξη.

Εχω διαβάσει τις τελευταίες ημέρες πολλά κείμενα, μηνύματα και άρθρα με αφορμή τον κορωνοϊό, αλλά επειδή οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες ο λόγος και το μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίο αναδύει πατρότητα, ευαισθησία, αρχοντιά γι’ αυτό και μιλά κατευθείαν στην καρδιά. Το έχω γράψει κι άλλες φορές στο παρελθόν πως ο Βαρθολομαίος είναι ένας χαρισματικός και πολυτάλαντος ιεράρχης με λόγο και πρόταση για τα μεγάλα αλλά και τα κοινά πράγματα του βίου. Κι αυτό είναι τόσο εναργές μέσα και σε τούτο το πρόσφατο μήνυμά του, το οποίο σας συστήνω να διαβάσετε προσεκτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails