________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/22/2020

Μ. Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσέτσης: Χαιρετισμοί της Θεοτόκου στο Φανάρι


Του Μ. Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Τσέτση 
Έγκλειστος στο σπίτι, λόγω των αυστηρών μέτρων που έλαβαν οι Ελβετικές Αρχές για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν μου απομένει παρά να καταφεύγω, όπως ουκ ολίγος κόσμος, στην τηλεόραση προκειμένου να γευθώ κάπως την ιερότητα των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. 
Έτσι, χάρις στο ιστολόγιο «Φως Φαναρίου», βρέθηκα την παρελθούσα Παρασκευή, έστω εξ αποστάσεως, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Φαναρίου, όπου ετελείτο η Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. 
Άδειος ο Πατριαρχικός Ναός. Ωστόσο, πλήρης κατανύξεως και Θεϊκής γαλήνης. Γεμάτος από τις ψυχές των προαναπαυσαμένων γονέων, αδελφών και ηγουμένων ημών εν τη πίστει, οι οποίοι από αμνημονεύτων χρόνων στήριξαν την Μεγάλη Εκκλησία και στηρίχθηκαν από αυτήν. 
Εννέα άτομα όλο κι’όλο. Οκτώ εσωκατάκοιλοι κληρικοί του Πατριαρχείου, με επικεφαλής τον Ηγούμενό τους, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 
Ο Πατριάρχης χοροστατεί από το Παραθρόνιο χωρίς μανδύα, αλλά μόνο με ράσο και επανωκαλύμμαυχο, κρατώντας χαζράνιο (και όχι πατερίτσα) και έχοντας στο πλευρό τον Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου. Ενώπιον της Αγίας Τραπέζης, ο Μ. Αρχιμανδρίτης απαγγέλλει το «Ευλογητός ο Θεός...» και έτσι αρχίζει το Μικρό Απόδειπνο.

Ο Μ. Εκκλησιάρχης πηγαινοέρχεται από το Ιερό Βήμα στον σολέα, για να αναγνώσει, κατά την Τάξιν, ενώπιον του Πατριάρχου, Ψαλμούς και τις τεταγμένες ευχές. 
Τους θώκους του Πρωτοψάλτου και του Λαμπαδαρίου κατέχουν ο Μ. Αρχιδιάκονος και ο Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, έχοντες δίπλα τους, δίκην ισοκράτου, από ένα διάκονο. Τα πάντα τελούνται ευσχημόνως και κατά την ψαλτικἠ παράδοση του Πατριαρχικού Ναού. Ο Κανών σε ύφος σεμνό, δωρικό και ρυθμό γρήγορο, (όπως πρέπει να ψάλλεται κάθε Κανών). Ενώ το αργοσύντομο «Τη Υπερμάχω...», έντεχνο και θριαμβευτικό. 
Το απόγειο της Ιεράς Ακολουθίας ήταν, νομίζω, η εκ μέρους του Μ. Αρχιμανδρίτου γοργόρυθμη και σε χαμηλή βάση εμμελής ανάγνωση των Οίκων ενώπιον της εικόνος της Παναγίας στο Τέμπλο. Υπογραμμίζω τον όρο «Εμμελής ανάγνωση», διότι οι κληρικοί, όλων των βαθμών, δεν άδουν μιμούμενοι τους ψάλτες, αλλά απλώς αναγινώσκουν και εκφωνούν εμμελώς. 
Υποδειγματική ήταν η κατανυκτική και συγκινητική αυτή Ιερά Ακολουθία. Αλλά και μάθημα, νομίζω, δι’ όσους, εδώ και καιρό, μετέτρεψαν τα εν τω Ναώ τελεσιουργούμενα, σε κακόγουστα «θεάματα».

2 σχόλια:

Related Posts with Thumbnails