________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/28/2020

Ὑπέρ τῆς τοῦ κόσμου ζωῆς - Τὸ κοινωνικό ἦθος τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας


Ένα συλλογικό έργο, που αναδεικνύει το κοινωνικό ήθος στην Ορθόδοξη Εκκλησία, δίνεται σήμερα, Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020, στη δημοσιότητα, μέσω της ιστοσελίδας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. 
Πρόκειται για τον καρπό της εργασίας των μελών Ειδικής Επιτροπής Θεολόγων που όρισε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στις αρχές του 2017, προκειμένου να προετοιμάσει ένα κείμενο περί της κοινωνικής διδασκαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στο πνεύμα των σχετικών αποφάσεων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης (Ιούνιος 2016). Η Επιτροπή, αφού αξιοποίησε τις απόψεις πολλών Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου, υπέβαλε το τελικό κείμενό της στην Αγία και Ιερά Σύνοδο, η οποία, περί τα τέλη του 2019, συνεχάρη την επιτροπή για το αξιόλογο έργο της και συνέστησε την δημοσίευσή του. 
Το κείμενο τιτλοφορείται, “Για να ζήσει ο κόσμος: Το κοινωνικό ήθος στην Ορθόδοξη Εκκλησία”, και δίνεται στη δημοσιότητα, εκτός από την ελληνική και αγγλική, σε ακόμα δέκα γλώσσες: γαλλική, γεωργιανή, ισπανική, ιταλική, κορεατική, ουκρανική, πορτογαλική, ρουμανική, ρωσική και σερβική. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις σελίδες του δεν παρατίθενται συγκεκριμένες απαντήσεις στα ποικίλα κοινωνικά ζητήματα, αλλά προτείνονται γενικές κατευθυντήριες γραμμές πάνω σε δύσκολα και επίκαιρα ερωτήματα. Σκοπός είναι να προβληματίσει και να ανοίξει μία συζήτηση για το τι "τὸ Πνεῦμα λέγει ταῖς ἐκκλησίαις" (Αποκάλυψη 2:7). Όπως επισημαίνει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος: "Αυτό το κείμενο μας φέρει ενώπιον των επιπτώσεων του τί σημαίνει να μας αγαπά ο Θεός, και να ανταποκρινόμαστε στην αγάπη αυτή, αγαπώντας ο ένας τον άλλον”. 
Ενώ το κείμενο ολοκληρώθηκε πριν από την έκρηξη της πανδημίας του COVID-19, προβάλλει εντούτοις τη σημασία της κοινωνικής ευθύνης, τη φωνή της πίστης σε έναν κόσμο επιστήμης, ιατρικής και τεχνολογίας, καθώς και την απάντηση της Εκκλησίας σε θέματα υγείας, κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής πρόνοιας. Από την άποψη αυτή, το συγκεκριμένο έργο παρέχει ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, καθώς και εκείνων που δεν έχουμε ακόμη φανταστεί. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατο Μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφερόμενος στις πρωτοφανείς συνθήκες και τη δοκιμασία που διέρχεται η ανθρωπότητα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε ότι τώρα “είναι ώρα ατομικής και κοινωνικής, συλλογικής, ευθύνης”. 
Στο κείμενο “Για να ζήσει ο κόσμος” προσεγγίζεται η έννοια της κοινωνικής αποστασιοποίησης, την στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα δοκιμάζεται - και, μεταξύ όλων, και οι πιστοί της Εκκλησίας, οι οποίοι βρίσκονται είτε αυτο-περιορισμένοι, είτε σε καραντίνα (κάτι που παραπέμπει στην περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία αντανακλά τον πνευματικό αγώνα των μελών της Εκκλησίας). Παράλληλα, εξετάζεται ο ρόλος της Εκκλησίας σε μια εποχή πνευματικής κρίσης, προκλήσεων και γενικότερης ανησυχίας. Ως εκ τούτου, η δημοσιοποίηση του κείμενου γίνεται σε μία περίοδο που απαιτεί από εμάς αυτοπειθαρχία, και, ταυτοχρόνως, αναδεικνύει την αλληλεξάρτηση μας και την αποστολή όλων μας να φροντίζουμε ο ένας τον άλλο. 
Το θεολογικό αυτό έργο προσφέρεται με ταπεινοφροσύνη και αγάπη για συμπνευματισμό και συζήτηση, σε μία στιγμή που όλοι “Μένουμε Σπίτι". 
Το κείμενο θα εκδοθεί σε έντυπη μορφή (μόνο στα αγγλικά) τον επόμενο μήνα από το Holy Cross Orthodox Press, Brookline MA. 
Το έγγραφο διατίθεται στη διεύθυνση: http://goarch.org/social-ethos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails