Ρεπορτάζ-φωτογραφίες Νικολάου Μαγγίνα
Η Κωνσταντινούπολις είναι ο Παράδεισός μας και δεν μπορεί κανείς να μας εκβάλει από αυτόν. Με αυτά τα λόγια και με αφορμή τη ρήση ενός ρουμάνου φιλόσοφου που λέει ότι «Οι αναμνήσεις μας είναι ο Παράδεισός μας από τον οποίον δεν μπορεί να μας διώξει κανείς» ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Απόκρεω, όπου χοροστάτησε, στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στο Μπεμπέκι του Βοσπόρου, αναφέρθηκε στη βίωση της Πόλης ως Παράδεισου των Ρωμηών κατοίκων της.
Συγκεκριμένα ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε τα εξής:«Εμείς εδώ στην Κωνσταντινούπολη έχουμε πολλές, πάρα πολλές αναμνήσεις από το παρελθόν του Γένους μας, της Εκκλησίας μας, της πίστεώς μας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Αναμνήσεις ημερών δόξης και μεγαλείου αλλά και αναμνήσεις ημερών διωγμών, παθημάτων, μαρτυρίου, αγωνίας, ικριωμάτων και εδώ στο Βόσπορο αλλά και στην Κλειστή Πύλη στο Φανάρι που μας τα θυμίζει όλα αυτά. Και με αυτά ζούμε. Είναι τα βιώματά μας, είναι οι αναμνήσεις μας, είναι ο Παράδεισός μας. Ακόμα και οι πικρές εμπειρίες αποτελούν και αυτές τον Παράδεισό μας από όπου δεν μπορεί να μας εκβάλει κανείς. Ζούμε διαρκώς μέσα στον κόσμο των ιστορικών αναμνήσεων, της ιστορικής μνήμης, όμως η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως δεν είναι ένα απέραντο μουσείο δεν είναι μόνο ιστορία.» Ακόμη ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις λέγοντας: «Δοξάζουμε το Θεό για τις τελευταίες θετικές εξελίξεις που μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε, όταν βλέπουμε να αποκαθίστανται, η μια μετά την άλλη, οι πολλές αδικίες του παρελθόντος, οι πολλές αδικίες τις οποίες υπέστη το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η περί αυτό Ομογένεια και συνεχίζουμε με κουράγιο, με αποφασιστικότητα και με αγωνιστικό φρόνημα την συντήρηση και την διατήρηση των ιερών θεσμίων και της μεγάλης κληρονομίας και παρακαταθήκης που παραλάβαμε από τους προγόνους μας».
Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Βίκτωρ Μαλιγκούδης και οι Μητροπολίτες Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Επόπτης της Περιφέρειας Βοσπόρου, ο οποίος και προσφώνησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Σισανίου και Σιατίστης Παύλος και Χίου Μάρκος. Επίσης από μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ναού του Αγίου Χαραλάμπους μίλησε η Μαίρη Συμεωνίδου.
|
Ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος |
|
Η κ. Μαίρη Συμεωνίδου προσφωνεί τον Πατριάρχη |
|
Οι Μητροπολίτες Σισανίου και Χίου |
Μητροπολίτης Σιατίστης: «Το Φανάρι δεν είναι μουσείο, αλλά μήτρα ζωής»
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, μετά τον Πατριάρχη έλαβε τον λόγο ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος ο οποίος είπε μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά: «Νιώθουμε ότι ήλθαμε στο σπίτι μας, ήλθαμε να συναντήσουμε τον Πατέρα μας. Ήλθαμε να τον καλέσουμε να έλθει στη χαρά μας και χαιρόμεθα που βρισκόμαστε στο σπίτι μας... Νιώθουμε πραγματικά και ευλογημένοι και ηλεημένοι από το Θεό που μας αξιώνει να βρισκόμαστε στον τόπο αυτό. Τον τόπο της δόξης και του μαρτυρίου, τον τόπο της σταυροαναστασίμου ζωής και μαρτυρίας μέσα στον κόσμο. Ασφαλώς, Παναγιώτατε, αυτός ο τόπος δεν είναι μουσείο, αλλά μήτρα ζωής. Ονομάσατε ταπεινό το Φανάρι. Εχει την ταπείνωση του θεοδέγμονος σπηλαίου. Σ΄ αυτό το ταπεινό σπήλαιο ενσαρκώθη ο Υιός και Λόγος του Θεού. Σ΄ αυτό το ταπεινό σπήλαιο συντελέσθηκε η σωτηρία του γένους των ανθρώπων... Καθώς ο άκτιστος Θεός στα άχραντα σπλάχνα της Θεοτόκου εκοινώνησε με την κτιστή μας ανθρώπινη φύση και ο Χριστός είναι σωτήρας μας όχι με κάτι που κάνει για εμάς, αλλά με αυτό που είναι για μας. Είναι εκείνος ο οποίος εμβολίασε την ανθρώπινη φύση μας με το θεϊκό μπόλι. Και τώρα μπορούμε να αντλήσουμε τους ανθούς της ανάστασης και τον καρπό της ζωής. Έτσι λοιπόν το ταπεινό Φανάρι είναι η μητέρα αυτής της ζωής, που διατηρεί ακαινοτόμητη την πίστη και αλώβητη την ζωή, παρ΄όλο που πέρασε τόσα και τόσες δυσκολίες, τόσους διωγμούς, όμως ζει Κύριος ο Θεός ημών εις τους αιώνας. Και γι΄ αυτό θα ζει αυτό το ταπεινό Φανάρι μέσα στους αιώνες για να μεταλαμπαδεύει το φως του στον κόσμο ολόκληρο.»
|
Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους στο Μπεμπέκι εξωτερικά |
Μαστίχη Χίου για το Άγιο Μύρο
Κατά την δεξίωση που ακολούθησε ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, μαζί με τον Πρόεδρο της ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Ευθύμιο Μονίαρο, προσέφερε την απαιτούμενη ποσότητα μαστίχης για την παρασκευή του Αγίου Μύρου κατά το προσεχές Πάσχα. Παραδίδοντας τα δώρα της φύσης της μυροβόλου νήσου Χίου ο Μητροπολίτης Μάρκος ανέφερε την εξής φράση από το τροπάριο του Αγίου Ισιδώρου για το πρόσωπο του Πατριάρχου ¨ταις προς τον Κτίστην ευχαίς Σου, Συ εχαρίτωσας το αποστάζον δάκρυ εκ των σχίνων της Χίου¨.
Τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλός του Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος και ο Ηγούμενος της Μονής της Αγίας Παρασκευής Πελεκάνου Αρχιμ. Στέφανος Λαμπρόπουλος, ενώ τον Μητροπολίτη Χίου συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλός του Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Γεώργιος Λαδής, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος του νησιού Πρωτοπρ. Δημήτριος Γέμελος, ο Εφημέριος της Νέας Μονής της Χίου Αρχιμ. Διονύσιος, ο Αντιπεριφεριάρχης Χίου Κ. Γιαννιάρης, ο Αντιδήμαρχος Χίου Ν. Μαρτάκης, ο Διαυθυντής Οικονομικών της ΕΚΥΟ Δ. Τίκας, ιερείς και 70 προσκυνητές από τη νήσο Χίο. Συμπροσευχήθηκαν επίσης πλήθος προσκυνητών από την Ελλάδα και άλλες χώρες του Εξωτερικού.
|
Ο Πατριάρχης με τον Μητροπολίτη Χίου Μάρκο και κληρικούς της Μητροπόλεως Χίου |