________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/24/2011

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΝΑΔΙΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Την ιδιαίτερη χαρά, τιμή και ευγνωμοσύνη του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία και ξεχωριστά προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εξέφρασε ο πρόεδρος της Καναδικής Γερουσίας Νoel A. Kinsella κατά την επίσκεψή του σήμερα στο Φανάρι.

Κατά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο η συζήτηση περιεστράφη γύρω από την Ορθόδοξη Εκκλησία στον πολυπολιτισμικό Καναδά, η οποία συμβάλλει στην δυναμική της και βρίσκεται στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στον διάλογο με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, καθώς ο Πρόεδρος τυγχάνει ρωμαιοκαθολικός, αλλά και στους άλλους διαλόγους που διεξάγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και οι οποίοι συντελούν στην δημιουργία γεφυρών μεταξύ των λαών.


Επίσης ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις αγαθές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ', καθώς και ευρύτερα με τις άλλες Ρωμαιοκαθολικές Επισκοπές ανά τον κόσμο. Ο Καναδός πολιτικός θέλησε να πληροφορηθεί την κατάσταση της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας στην Τουρκία από πλευράς πληθυσμού, δραστηριότητας και θρησκευτικής ελευθερίας.


Τον Πρόεδρο συνόδευαν δύο γερουσιαστές του Καναδά, οι
James Cowon και Donalt Oliver από την συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Κατά την συζήτηση τέθηκε το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για το οποίο ο ένας εκ των γερουσιαστών ρώτησε ποια ήταν η δικαιολογία του κλεισίματός της. Ο Πατριάρχης εξηγώντας το ιστορικό της υπόθεσης υπογράμμισε τη μεγάλη αδικία της αναστολής της λειτουργίας της. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες και στα προβλήματα με τις κοινοτικές περιουσίες που συνεχίζουν να υφίστανται χωρίς να παραλείψει να επισημάνει το γεγονός των θετικών βημάτων που έχουν γίνει, ενώ υπολείπονται πολλά άλλα που αναμένουν την επίλυσή τους.

Ο Πρόεδρος κάλεσε τον Πατριάρχη να επισκεφθεί επίσημα τον Καναδά, αν και ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έχει ήδη επισκεφθεί την χώρα αυτή το 1998. Ο Πρόεδρος της Γερουσίας κάλεσε εκ δευτέρου τον Πατριάρχη να ξαναεπισκεφθεί τον Καναδά, προβάλλοντας μάλιστα το σκεπτικό ότι ο Ιδρυτής της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως Απόστολος Ανδρέας είναι ταυτοχρόνως και ένας εκ των Αγίων και Προστατών της Καναδικής Γερουσίας, του οποίου η ζωγραφική απεικόνιση δεσπόζει σε εναν απο τους τέσσερις κίονες στο εσωτερικό της αίθουσας συνεδριάσεών της.


Μετά την ανταλλαγή δώρων ο Πρόεδρος και οι γερουσιαστές άναψαν κερί στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και ενημερώθηκαν για το ιστορικό του από τον Πατριαρχικό Διάκονο Νήφωνα.


«Ήταν για μένα μεγάλη τιμή που είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Παναγιώτατο. Είναι ένας πολύ σοφός άνδρας και ένας μεγάλος εκκλησιαστικός ηγέτης. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς τους Καναδούς γιατί η χώρα μας είναι πολυπολιτισμική, και επίσης είναι μια χώρα όπου υπάρχουν πολλά δόγματα και οι Ορθόδοξες Κοινότητες σε όλη την χώρα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του Καναδά. Τιμούμε την Ορθόδοξη Πίστη και Κοινότητα των Καναδών πολιτών που είναι μέλη της μεγάλης Κοινότητας των Ορθοδόξων Πιστών. Με την παρουσία τους κάνουν τον Καναδά πιο ισχυρό και ως Πρόεδρος της Γερουσίας και του Κοινοβουλίου του Καναδά, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο όποτε έχουμε την ευκαιρία να συναντιόμαστε με ηγέτες των Καναδικών Θρησκευτικών Κοινοτήτων όπως είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης», δήλωσε ο Πρόεδρος του Καναδικού Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails