ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ
ΚΡΗΤΗΣ (ΟΑΚ)
«Ταξιδεύοντας με την κρητική ματιά του Νίκου Καζαντζάκη.
“Χτυπάμε” το φανατισμό και το ρατσισμό»
Μαρία Χατζηαποστόλου
Εκπαιδευτικός-Επιστημονική Συνεργάτις ΟΑΚ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΟΑΚ, καθώς και η διεξαγωγή της αντίστοιχης Ημερίδας που αφορούσε τη διαθεματική προσέγγιση του Μαθήματος των Θρησκευτικών, μέσα από την «κρητική ματιά» του Νίκου Καζαντζάκη, με τίτλο: «Ταξιδεύοντας με την κρητική ματιά του Νίκου Καζαντζάκη. “Χτυπάμε” το φανατισμό και το ρατσισμό». Στην τελική της μορφή η παρούσα δράση –με τη συνδιοργάνωση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.)– πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη των μαθητών στην ΟΑΚ, με τη διεξαγωγή επιστημονικής Ημερίδας και τη φιλοξενία τους στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, να ανταλλάξουν σκέψεις, να κάνουν προτάσεις για την αντιμετώπιση ενός κοινωνικού φαινομένου που αναπτύσσεται στις κοινωνίες μας και δεν είναι άλλο παρά ο ρατσισμός, αλλά και να έλθουν σ’ επικοινωνία μεταξύ τους. Με διαδραστικό τρόπο μίλησαν μέσα από τα κείμενα των μεγάλων συγγραφέων Νίκου Καζαντζάκη, Παντελή Πρεβελάκη και του μακαριστού Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη, για τις έννοιες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, καθώς και για το σεβασμό προς την ετερότητα. Επίσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Ιδρύματος, αλλά και να ανακαλύψουν την παράδοσή μας μέσα από τη μουσική και την επίσκεψη σε αξιοθέατα της περιοχής.
Πιο αναλυτικά, από 24 έως 27 Φεβρουαρίου 2016, η ΟΑΚ φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, μαθητές από τα σχολεία: 4ο Καζούλειο Γυμνάσιο Ρόδου, 5ο ΓΕΛ Ηρακλείου και Πατριαρχικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Χανίων, στα πλαίσια της παραπάνω Ημερίδας. Ακολούθως, στο Πρόγραμμα της Ημερίδας της Παρασκευής 26ης Φεβρουαρίου 2016, συμμετείχαν οι μαθητές του 4ου Καζουλείου Γυμνασίου Ρόδου, με θέμα: «Ταξιδεύοντας με την κρητική ματιά του Νίκου Καζαντζάκη», οι μαθητές από το 5ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης, με θέμα: «Στην άκρα του κόσμου ένας υποφέρει, εμείς φταίμε» και οι μαθητές από το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Χανίων, με θέμα: «Οι έννοιες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας μέσα από το συγγραφικό έργο των Νίκου Καζαντζάκη, Παντελή Πρεβελάκη και του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη».
Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς και μαθητές και τόνισε τη σημασία του σεβασμού προς την ετερότητα, καθώς και ο κ. Σήφης Μιχελογιάννης, Υπεύθυνος του Τομέα Κρήτης του Ελληνικού Τμήματος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ., ο οποίος χαρακτήρισε την περίοδο που διανύει η ΟΑΚ ως περίοδο ανήφορου. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε έμπρακτη κίνηση αλληλεγγύης των μαθητών που συμμετείχαν στην Ημερίδα προς την εκπαιδευτική κοινότητα του Κολυμπαρίου.
Ακολούθως, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016, έλαβε χώρα η πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «“Φτάσε όπου δεν μπορείς!”. –Ο Δομήνικος που έγινε “El Greco”–», με ηλεκτρονική παρουσίαση Power Point και συζήτηση, με ξενάγηση στους χώρους όπου φυλάσσονται τα αντίγραφα των έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και προβολή της ταινίας «El Greco» του κ. Γιάννη Σμαραγδή. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η στιγμή κατά την οποία πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σκηνοθέτη κ. Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος χαιρέτισε τα παιδιά και έστειλε το δικό του μήνυμα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Αυτό που γίνεται στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης είναι αξιοθαύμαστο. Είναι ένας πυλώνας φωτός. Επιτελεί το ρόλο που δεν μπορεί να επιτελέσει το κράτος αυτή τη στιγμή. Τα παιδιά που βρίσκονται, εκεί θα πρέπει να έχουν χαρά, επειδή η αγκαλιά της Ακαδημίας και του κ. Κωνσταντίνου Ζορμπά είναι μεγάλη. Στέλνω, λοιπόν, το μήνυμα της αγάπης κι’ εγώ και να ξέρουν τα παιδιά ότι προσωρινά είναι λαβωμένη η χώρα. Τα πράγματα θ’ αλλάξουν από τους καινούριους ανθρώπους που θα φέρουν μια νέα πνοή γι’ αυτή τη χώρα που το μέσα της σώμα δε λαβώνεται. Είναι τόσο μεγάλο και ισχυρό που δεν πρόκειται να λαβωθεί και στο μέλλον, αρκεί αυτά τα νέα παιδιά που τώρα είναι εκεί και ακούνε και οι νεότεροι γενικά, να βρουν ένα τρόπο να επιτελέσουν το καθήκον τους». Ακολούθως, θα γίνει προσπάθεια καταγραφής και έκδοσης των πεπραγμένων της Ημερίδας και έπειτα από πρόταση του Γενικού Διευθυντή της ΟΑΚ κ. Κωνσταντίνου Ζορμπά, τα συμμετέχοντα σχολεία θ’ αποστείλουν ειδικά υπομνήματα που θ’ αφορούν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Τέλος, η Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. σε συνεργασία με την ΟΑΚ προχωρούν στη διοργάνωση –τον προσεχή Απρίλιο– αντίστοιχης εκδήλωσης στο 4ο Καζούλειο Γυμνάσιο Ρόδου, καθώς και στην προετοιμασία Πανελληνίου Μαθητικού Συνεδρίου με την προοπτική να γίνει Διεθνές. Γιατί η παρούσα Ημερίδα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία Μαθητικού Πανελληνίου Συνεδρίου για τον Νίκο Καζαντζάκη, με την ευχή να γίνει Διεθνές, καθώς το 2017 συμπληρώνονται 60 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα.
Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης για τρεις ημέρες γέμισε με παιδικές φωνές και μουσικές, με ανυπότακτα νιάτα που σε πείσμα των καιρών τραβάνε τον ανήφορο και «θα φτάσουν όπου δεν μπορούν!». Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και ιδιαίτερα τις εκπαιδευτικούς κ. Ιωάννα Κλιάρη, Θεολόγο-Ειδική Σύμβουλο του Ελληνικού Τμήματος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. και την κ. Μαριάνθη Κοκολάκη, Φιλόλογο, για την αποδοχή του ταξιδιού μαζί με την ΟΑΚ. Γιατί ταξίδι χωρίς συνταξιδιώτες δεν έχει ομορφιά… Κάποτε θα λες… Μαζί ταξιδέψαμε… Γιατί, «Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει…».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου