________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/28/2011

ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι επισκέπτονται οι επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, της Λουθηρανικής Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Φινλανδίας, σε μια κίνηση που υπογραμμίζει την αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία όλων των Χριστιανών στην παγωμένη Σκανδιναβική χώρα των εκατό και πλέον χιλιάδων λιμνών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και πάσης Φινλανδίας Λέων μαζί με τον Λουθηρανό Αρχιεπίσκοπο Φινλανδίας Kari Mäkinen και τον Ρωμαιοκαθολικό Επίσκοπο Ελσιγκίου Teemu Sippo, έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος μέσα σε ατμόσφαιρα τιμής και αδελφικής αγάπης.
Τους θρησκευτικούς ηγέτες της Φινλανδίας συνόδευαν ο πρεσβύτερος Heikki Jääskeläinen, ο αρχιδιάκονος Jyrki Härkönen και ο κ. Kaj Appelberg.


«Εύχομαι αυτές οι μεταξύ σας αδελφικές σχέσεις στην Φινλανδία να συνεχίζονται σταθερά και εις το μέλλον» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαριστώντας για την αγάπη που έδειξαν στο πρόσωπό του κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Φινλανδία τον περασμένο Ιούνιο.

«Η επίσκεψή σας στην Κωνσταντινούπολη θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά μια αρχαία Εκκλησία και συγχρόνως πονεμένη και μαρτυρική Εκκλησία, η οποία διά μέσω των αιώνων πέρασε πολλές δοκιμασίες αλλά με την χάρη του Θεού τις ξεπέρασε και ζει και υπάρχει, διακονεί τον λαό, τους οικουμενικούς διαλόγους – που είναι από τις προτεραιότητες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνον με το διάλογο μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας και στο Εκκλησιαστικό και στο πολιτικό επίπεδο», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος στους τρεις Ιεράρχες.


Υπενθύμισε δε ότι στην Κωνσταντινούπολη και την ευρύτερη περιοχή πραγματοποιήθηκαν οι Οικουμενικές Σύνοδοι που αποτελούν θεμέλιο της αδιαιρέτου αρχαίας χριστιανικής Εκκλησίας.

Στο πλαίσιο της επισκέψεως των Φινλανδών Ιεραρχών ο Αρχιεπίσκοπος Λέων είχε μακρά συνεργασία με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο πάνω σε θέματα που αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας, αλλά και θέματα πανορθοδόξου ενδιαφέροντος.


Οι Φινλανδοί Αρχιερείς επισκέφθηκαν την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και μνημεία της Πόλης, ενώ την Κυριακή παρέστησαν στη Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.



Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, δεκάδες προσκυνητές από την Ελλάδα. Ανάμεσά τους πολλοί μικροί μαθητές δημοτικού σχολείου των Γιαννιτσών, που με πολύ ευλάβεια προσκύνησαν και προσευχήθηκαν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και έλαβαν την ευχή και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί να επισκεφθούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Κωνσταντινούπολη εκατοντάδες μαθητές όλων των τάξεων από την Ελλάδα.


2/26/2011

Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΛΗΤΟΥΠΟΛΕΩΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


Την περασμένη Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Ρέντφερν του Σίδνεϋ, χειροτονήθηκε ο πρώτος αυστραλογεννημένος Επίσκοπος της Εκκλησίας της Αυστραλίας και ο πρώτος απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, που εκλέγεται σε αρχιερατικό αξίωμα.

Ο Επίσκοπος Μιλητουπόλεως Ιάκωβος (Τσιγκούνης), ο οποίος εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την συνεδρία της 11ης Ιανουαρίου 2011, ως βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού.

Την χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός, συμπαραστατούμενος από τους βοηθούς Επισκόπους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Δέρβης Ιεζεκιήλ, Απολλωνιάδος Σεραφείμ και Δορυλαίου Νίκανδρο.

Απευθυνόμενος κατά την ώρα της χειροτονίας προς τον νέο Επίσκοπο ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας είπε μεταξύ άλλων:

“Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, μετά του Προκαθημένου αυτού Βαρθολομαίου και των λοιπών ιεραρχών, απέβλεψαν εις την αξίαν την πνευματικήν την οποία υπέδειξα ότι εκπροσωπείς ανά πάσει τη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και ανταπεκρίθησαν εις την πρότασίν μου, όχι μόνο να σε ανυψώσουν εις τον βαθμό της αρχιεροσύνης εκλέγοντάς σε παμψηφεί, αλλά και δίδοντάς σου τον τίτλο τον οποίον η ταπεινότης μου έφερε μέχρι να εκλεγώ Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας.

Αφ' ενός μεν το όνομα Ιάκωβος του Αγίου Γέροντός μου Μητροπολίτη Ικονίου, αφ' ετέρου δε ο τίτλος Μιλητουπόλεως σε δένουν διά παντός με την ταπεινότητά μου. Νυχθημερόν θα προσεύχομαι να μας στηρίζει ο Θεός, το αυτό παρακαλώ να πράττεις κι εσύ μετά των λοιπών συνεπισκόπων ενταύθα, των πρεσβυτέρων, των διακόνων, των μοναχών και μοναζουσών.

... Είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου, διότι Άξιος εδείχθης. Άξιος και υπεράξιος της αγάπης και εμπιστοσύνης μας και της ανυψώσεώς σου εις τον τρίτον βαθμόν της κατά Θεόν ευθύνης. Αμήν”.

Ο νέος Επίσκοπος γεννήθηκε και ανδρώθηκε στο Σίδνεϊ. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1993 από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό, υπηρέτησε επί εξαετία ως αρχιδιάκονός του και παράλληλα διετέλεσε Επιμελητής της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ανδρέου μέχρι το 2001.
Το 2002 μετετέθη στη Μελβούρνη, διορισθείς Ιερατικώς Προϊστάμενος στην Κοινότητα Αγίων Αναργύρων Oakleigh, καθώς και στα Γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, κοντά στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δέρβης Ιεζεκιήλ, όπου υπηρέτησε μέχρι της εις Επίσκοπον εκλογής του.

Η χειροτονία του νέου Επισκόπου χαρακτηρίστηκε από τα ΜΜΕ ως ιστορικό γεγονός, αφού έγινε για πρώτη φορά και μάλιστα ενός Επισκόπου αυστραλογεννημένου, ο οποίος αγκαλιάστηκε από όλους ως “ο δικός μας Επίσκοπος”.


2/22/2011

ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Με αφορμή τα 50 χρόνια από την αποφοίτηση της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου από την Ιερά Σχολή της Χάλκης το ΙΔΙΣΜΕ διοργανώνει εκδήλωση με προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η Σιωπηλή Σχολή» όπου παρουσιάζεται αναδρομικά η ιστορία της Σχολής της Χάλκης από την ίδρυσή της το 1844 μέχρι και το κλείσιμό της το 1971.
Η ερευνητική ομάδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών, έπειτα από πολύμηνη ιστορική έρευνα, ταξίδεψε σε Χάλκη, Κωνσταντινούπολη, Κάλυμνο και Θεσσαλονίκη για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ. Συνάντησε και πήρε συνένευξη από πρώην μαθητές της Σχολής, καθηγητές αλλά και από τον τελευταίο Σχολάρχη. Συνέντευξη παραχώρησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος που αποφοίτησε από τη Σχολή το 1961.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Σαρίογλου, την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ο Βασίλης Δημητρίου. Το έργο που θα παρουσιαστεί στο Προξενικό Μέγαρο της Κωνσταντινουπόλεως, ώρα 6 μ.μ., στις 28 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα γενεθλίων του Οικουμενικού Πατριάρχη, θα επαναληφθεί στις 4 Απριλίου 2011 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


φωτογραφία: Σ’ εκδρομή στα χιόνια με τους συμμαθητές του στη Xάλκη με κοστούμι, γραβάτα και παλτό. O Πατριάρχης ακουμπά στον μανδρότοιχο.
Τήλεφος Καθημερινής

2/20/2011

ΕΝΕΝΗΝΤΑΧΡΟΝΗ ΦΑΝΑΡΙΩΤΙΣΣΑ ΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ


Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας


Στην γενέτειρά της επέστρεψε ύστερα από σχεδόν 90 χρόνια η κυρία Κωνσταντινιά Γεωργαλά, 91 ετών σήμερα, η οποία το Σάββατο το απόγευμα επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και έλαβε την ευλογία και τις ευχές του.
Συναισθήματα συγκίνησης και χαράς πλημμύρισαν την ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία γεννήθηκε το 1920 στο Φανάρι, βαπτίσθηκε στην Παναγία την Μουχλιώτισα που βρίσκεται δίπλα από την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή και το 1922 – στην αγκαλιά των γονιών της - ακολούθησε τον δρόμο του ξεριζωμού του ελληνισμού της Μικρασίας.



«Ήρθα να δω τον τόπο που άνοιξα τα μάτια μου, που είδα το φως της ζωής», μας εξομολογήθηκε η κυρία Κωνσταντινιά την ώρα που ετοιμαζόταν να μπει στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου για να προσκυνήσει. «Με αξίωσε ο Κύριος να επιστρέψω, ας είναι δοξασμένο το όνομά του» είπε εμφανώς συγκινημένη.


Στο δικό της προσκύνημα στην Πόλη, στην επιστροφή της στον τόπο που γεννήθηκε, την συνόδευαν η κόρη της, ιατρός Ανδρονίκη Καϊμάκη και φιλικά της πρόσωπα από την Θεσσαλονίκη όπου κατοικεί.


«Η Κωνσταντινιά στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδεχόμενος με ανοιχτή την αγκαλιά του την κυρία Γεωργαλά στο Πατριαρχικό Γραφείο.
«Γιατί δεν ερχόσασταν τόσα χρόνια;» την ρώτησε ο Πατριάρχης.
«Υποχρεώσεις και άλλα… δεν έδωσαν την ευκαιρία να έλθω. Τώρα μας αξίωσε ο Θεός» απάντησε η σεμνή κυρία Κωνσταντινιά που το πατρικό της επίθετο είναι Μάγκου.



Ο Πατριάρχης, η κυρία Γεωργαλά και η κόρη της συζήτησαν για το σημαντικό αυτό ταξίδι που χρειάστηκαν να περάσουν εννέα δεκαετίες για να πραγματοποιηθεί.

«Πώς σας φάνηκε η Κωνσταντινούπολη, η γενέτειρα;» την ρώτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
«Συγκίνηση ένιωσα ύστερα από τόσα χρόνια. Διάβαζα για την Πόλη αλλά και τη γνώριζα από διηγήσεις της γιαγιάς μου» απάντησε η ηλικιωμένη γυναίκα.




Αποχαιρετώντας την ο Πατριάρχης την προέτρεψε να επισκεφθεί και πάλι το Πατριαρχείο και την Πόλη.

Πατριάρχης:
Να μας ξανάρθεις…


κ.Γεωργαλά: Έτσι λέτε; Να σας έχει ο Θεός γερό…

Πατριάρχης: Η ευχή σου πιάνει. Να με θυμάσαι στην προσευχή σου.

«Δόξα τον Θεό, αισθάνομαι μια ικανοποίηση μέσα μου» μας δήλωσε αμέσως μετά την συνάντησή της με τον Πατριάρχη του Γένους η κυρία Κωνσταντινιά.

Και συνέχισε λέγοντάς ένα ποίημα:

«Mια έχω, μια ελπίδα. Λέω πως θα έλθω ένα πρωί, εκεί που πρωτοείδα το φως και τη ζωή».

«Η ελπίδα μου έγινε πραγματικότητα» πρόσθεσε.




Πριν την συνάντησή της με τον Πατριάρχη προσκύνησε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Προσκυνώντας τις εικόνες κοντοστάθηκε μπροστά από εκείνη της Παναγίας της Φανερωμένης που μεταφέρθηκε στο Πατριαρχείο από την Αρτάκη, κατά την Μικρασιατική Καταστροφή. Και αυτό γιατί μόλις πληροφορήθηκε την προέλευση της ιερής εικόνας συγκινήθηκε ιδιαιτέρως αφού ο μακαριστός σύζυγός της, που άφησε την τελευταία του πνοή το 2005 σε ηλικία 100 ετών, καταγόταν από την Αρτάκη. Η κυρία Κωνσταντινιά ασπάστηκε την εικόνα και προσευχήθηκε στην χάρη της Παναγίας.





2/19/2011

Ο ΝΕΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισκέφθηκε χθες, 18 Φεβρουαρίου, προκειμένου να λάβει τις ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, ο νέος Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Μαζί με το νέο Περιφερειάρχη ήλθαν στο Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος.


Καλωσορίζοντας τον νέο Περιφερειάρχη ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον συνεχάρη για την εκλογή και την ανάληψη των καθηκόντων του αλλά και για την αφοσίωσή του στην Εκκλησία. Γεγονός που φάνηκε, όπως είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, και από την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης να βρίσκεται κοντά στον κ. Αρναουτάκη, στο προσκύνημά του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.


«Η αρμονική συνεργασία των φορέων της Εκκλησίας και της Πολιτείας δεν μπορεί παρά να αποβεί επ' αγαθώ του ποιμνίου, του λαού του Κυρίου» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.



«Ο κόσμος χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις», έσπευσε να συμπληρώσει ο κ. Αρναουτάκης υπογραμμίζοντας την σημαντική προσφορά της Εκκλησίας της Κρήτης. «Είναι υποχρέωσή μας να συμπαρασταθούμε» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Κωδικογράφος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης π. Νήφων παρακάθισαν στην Πατριαρχική τράπεζα.



"Ήρθα από την Κρήτη στη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, να πάρω την ευχή του Παναγιωτάτου για τα νέα καθήκοντά μου, ως αιρετός Περιφερειάρχης Κρήτης και θέλουμε τη βοήθεια της Εκκλησίας μας ώστε να προχωρήσουμε μαζί, κλήρος και λαός, για να επιλύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε" μας δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε: "Η παρουσία μας εδώ είναι ένα απτό δείγμα της αφοσίωσης και του σεβασμού του Κρητικού λαού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μας".

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Κρήτη ο νέος Περιφερειάρχης προσκύνησε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

2/18/2011

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, το βράδυ της Πέμπτης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εγκαινίασε την έκθεση του Doug Patterson «Ζωγραφίζοντας σε Τόπους Ιερούς - Άγιον Όρος - Αγία Αικατερίνη Σινά» που διοργάνωσε η Αγιορειτική Εστία.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Αγιορειτικής Εστίας Γιάννης Μπουτάρης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Βασίλειος Μπορνόβας, ο Μητροπολίτης Σεβαστείας Δημήτριος, τα μέλη του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας π. Καλλίνικος Ιβηρίτης, π. Νικόδημος Αγιοπαυλίτης και π. Νείλος Σιμωνοπετρίτης, καθώς και πλήθος ομογενών.



«Σας υποδεχόμαστε στο Ζωγράφειο»
ήταν τα πρώτα λόγια του διευθυντή του ιστορικού σχολείου της Ομογένειας κ. Ιωάννη Δερμιτζόγλου, ο οποίος εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την πραγματοποίηση της έκθεσης καθώς και για την παρουσία του «ομογάλακτου» Οικουμενικού Πατριάρχη – που είχε φοιτήσει στο Ζωγράφειο - αλλά και του νέου Δημάρχου Θεσσαλονίκης.



Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο κ. Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την υποδοχή που του επεφύλαξε το πρωί στο Φανάρι.
«To πρωί είχα την ευκαιρία να Σας εκφράσω τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της Θεσσαλονίκης για την αγάπη που τρέφετε προς την πόλη μας αλλά και τα προσωπικά μου αισθήματα για τις ευχές τόσο της Αγίας Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας όσο και τις προσωπικές Σας ευχές, επί τη εκλογή και αναλήψει των καθηκόντων μου ως Δημάρχου της Θεσσαλονίκης», είπε ο κ. Μπουτάρης και ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκ μέρους του Δ.Σ., των στελεχών και συνεργατών της Αγιορειτικής Εστίας για την ευλογία και το ενδιαφέρον του προς το έργο της Εστίας.


«Επιτρέψτε μου Παναγιώτατε να εκφράσω ενώπιον Σας και τις θερμές μας ευχαριστίες προς τον κ. Γιάννη Δερμιτζόγλου και ολόκληρη την οικογένεια Ζωγραφείου Γυμνασίου για την αποδοχή του αιτήματός μας να φιλοξενηθεί εδώ η έκθεση της Αγιορειτικής Εστίας», συνέχισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης,

«Τα εγκαίνια της έκθεσης, τα οποία παρακαλώ να τελέσετε Παναγιώτατε, αποτελούν την συμβολική έναρξή μιας μεγάλης πολύπλευρης συνεργασίας με την Ομογένεια της Πόλης, αλλά και την Κωνσταντινούπολη ευρύτερα, καθώς τις δύο πόλεις συνδέουν ιστορικοί δεσμοί, πολιτιστικοί, εμπορικοί, οικονομικοί, τους οποίους επιθυμούμε να αναπτύξουμε σε όλους τους τομείς, υπηρετώντας πιστεύω τα αμοιβαία συμφέροντα των δύο πόλεων και των δύο λαών για ειρήνη, κατανόηση, συνεργασία και ευημερία» κατέληξε ο κ. Μπουτάρης ο οποίος προανήγγειλε ότι θα επανέλθει στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με τον δήμαρχο και τις Αρχές της πόλης.

Στη συνέχεια μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος εγκαινίασε την έκθεση ζωγραφικής.


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Ιερώτατοι αδελφοί,
Εντιμότατε κύριε Γενικέ Πρόξενε της Ελλάδος,
Εντιμότατε κύριε Δήμαρχε της Θεσσαλονίκης,
Ελλογιμώτατε κύριε Διευθυντά του Ζωγραφείου,
Φιλόμουσος ομήγυρις!

Κατ’ αρχήν απευθύνομεν ολοκάρδιον καλωσόρισμα εις τον νέον Δήμαρχον της Θεσσαλονίκης και Πρόεδρον της Αγιορειτικής Εστίας κ. Ιωάννην Μπουτάρην, επισκεπτόμενον το πρώτον την Βασιλεύουσαν υπό την νέαν επίσημον ιδιότητά του. Η παρουσία του φέρει εις την Κωνσταντινούπολιν όχι μόνον το μύρον της πόλεως του Μυροβλύτου Αγίου Δημητρίου, αλλά και το άρωμα της αγάπης και του σεβασμού του λαού της προς την Μητέρα Εκκλησίαν και της φιλαδελφίας του προς την ενταύθα ομογένειαν.


Η «Αγιορειτική Εστία» της Θεσσαλονίκης, γέννημα της καλής συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Ιεράν Κοινότητα του Αγίου Όρους, ήλθεν ως συνέχεια της ιστορικής εκείνης Εκθέσεως «Θησαυροί του Αγίου Όρους», η οποία επραγματοποιήθη εις την πρωτεύουσαν του Ελληνικού Βορρά το 1997, όταν η Θεσσαλονίκη ήτο Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Με το ερευνητικόν έργον της επί τας πηγάς των περί Αγίου Όρους πληροφοριών, με την παρακολούθησιν των σχετικών με την Αθωνικήν Μοναχικήν Πολιτείαν δημοσιευμάτων ακόμη και εις αυτό το διαδίκτυον, με τας εκδόσεις της, τα επιστημονικά συνέδρια τα οποία διοργανώνει κατ’ έτος, με τας εκθέσεις της εις την Ελλάδα και το εξωτερικόν και τας λοιπάς υποστηρικτικάς του αγιορειτικού πνεύματος εκδηλώσεις της, η Αγιορειτική Εστία προσφέρει μεγάλην υπηρεσίαν όχι μόνον εις το Άγιον Όρος και την αείποτε υπό την σκέπην των αγιορειτικών προσευχών αγιοτόκον πόλιν της Θεσσαλονίκης, αλλά και εις αυτόν τον παγκόσμιον πολιτισμόν.



Η ανάδειξις της πνευματικής αρχοντιάς, την οποίαν εκπροσωπεί ο αγιορειτικός μοναχισμός, με την λατρείαν του, την προσευχήν του, την άσκησίν του, την τέχνην του, τα κειμήλιά του, τας βιβλιοθήκας του, την απροσωπόληπτον φιλοξενίαν του, την οικουμενικήν αντίληψιν δια της οποίας υπερβαίνει κάθε έννοιαν εθνοφυλετισμού, με την όλην αρετήν του, αποτελεί πράγματι συμβολήν όχι μικράν εις τον παγκόσμιον πολιτισμόν. Προς αυτήν την κατεύθυνσιν εργαζομένη η Αγιορειτική Εστία, υπό την προεδρείαν του εκάστοτε Δημάρχου Θεσσαλονίκης, έχει προ πολλού αποσπάσει ολόθυμον την ευαρέσκειαν του Οικουμενικού Πατριάρχου και τον έπαινον της Μητρός Εκκλησίας.


Εις τον απόηχον των εορτασμών της Πόλεως ημών ως Πολιτιστικής Πρωτευούσης της Ευρώπης δια το προλαβόν έτος, η Αγιορειτική Εστία μας φέρει τον χαιρετισμόν της Πολιτιστικής Πρωτευούσης της Ευρώπης δια το 1997, δια της εν ευλογίαις εγκαινιαζομένης κατά την παρούσαν εσπέραν εις το ιστορικόν «Ζωγράφειόν» μας Εκθέσεως Ζωγραφικής του Doug Patterson: «Ζωγραφίζοντας σε Τόπους Ιερούς - Άγιον Όρος - Αγία Αικατερίνη Σινά», η οποία είναι η πρώτη έκθεσις που η Αγιορειτική Εστία διοργανώνει εις την Πόλιν μας (ευχόμεθα να ακολουθήσουν εις το μέλλον και άλλαι!).
Ο λαμπρός καλλιτέχνης κ. Πάτερσον, ακολουθείσας τα ίχνη ομοτέχνων του του 18ου και 19ου αιώνος, ωδήγησε τα βήματά του εις την Ανατολήν, δια να απεικονίση ζωγραφικώς ιερούς τόπους του Χριστιανισμού, του Ισλάμ και του Βουδισμού. Όσον αφορά εις τον Χριστιανισμόν, η προσέγγισίς του περιελάμβανε, προς τοις άλλοις, τας Ιεράς Μονάς του Αγίου Όρους και εκείνην του Θεοβαδίστου Όρους Σινά και δείγματα αυτής απόψε έχομεν την ευτυχίαν να σπουδάζωμεν εις την φιλόξενον αίθουσαν του Ζωγραφείου.



Το Άγιον Όρος εκφράζει υπερχιλιετή και η Μονή του Σινά σχεδόν χιλιοπεντακοσιετή παράδοσιν της Ορθοδοξίας και του ευσεβούς ημών Γένους.
Είναι δύο μοναδικά σεμνώματα της Πίστεως, αλλά και της ευγενείας της Ρωμιοσύνης, τα οποία ευλόγησεν ο Θεός να τηλαυγίζουν μέχρι της σήμερον φως Χριστού εις την οικουμένην. Το «Περιβόλι της Παναγίας» και το Θεοβάδιστον Σινά είναι εξ ίσου Άγια Όρη και εξ ίσου σημεία αναφοράς της αμεσότητος της σχέσεως του Θεού με τον άνθρωπον και της απείρου αγάπης Του προς αυτόν. Ταυτοχρόνως όμως και από αισθητικής πλευράς είναι όντως μοναδικά, όπως και από πλευράς πολιτιστικής και καλλιτεχνικής, με αποτέλεσμα να εφελκύουν το όμμα και το ενδιαφέρον διαπρεπών δημιουργών και ανθρώπων του πνεύματος, οι οποίοι τα απαθανάτισαν με τον χρωστήρα των, με την ποίησίν των, με τον φωτογραφικόν φακόν των, με το άσμα των κ.ο.κ.


Ο κ. Πάτερσον επέτυχε λαμπρά αποτελέσματα και του είμεθα πολύ ευγνώμονες. Είθε πολλοί καλλιτέχναι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του με ανάλογον σεβασμόν και ανάλογον επιτυχίαν. Πολύ ευγνώμονες είμεθα και προς το υπό τον κ. Δήμαρχον Θεσσαλονίκης Διοικητικόν Συμβούλιον της Αγιορειτικής Εστίας δια την ευγενή πρωτοβουλίαν να καταστήσουν κοινωνούς αυτής της υπερόχου εργασίας όχι μόνον ημάς τους ομογενείς της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και το ευρύτερον κοινόν της Τουρκίας. Η Έκθεσις αυτή είναι ένα ακόμη παράθυρον δια του οποίου οι δύο λαοί δύνανται να ίδουν ολίγον ο εις την ψυχήν του άλλου και να συνεννοηθούν εις μίαν άλλην γλώσσαν, υπερβαίνουσαν την καθημερινότητα. Είναι επίσης μία χρυσή γέφυρα συνδέουσα δύο πόλεις με τόσα κοινά πολιτιστικά, ιστορικά και θρησκευτικά στοιχεία. Πιστεύομεν ότι θα εκτιμηθή δεόντως.


Ευχαριστίας, τέλος, οφείλομεν και εις τον αγαπητόν κ. Ιωάννην Δεμιρτζόγλου και όλην την οικογένειαν του Ζωγραφείου, δια την πρόθυμον φιλοξενίαν της Εκθέσεως. Εις τον ευσεβή λαόν της Θεσσαλονίκης, εις τους εν Αγίω Όρει θεοφιλώς τον μοναχικόν βίον ανύοντας και εις τους εν Σινά αδελφούς και τον Ιερώτατον Αρχιεπίσκοπόν των κ. Δαμιανόν, στέλλομεν θερμήν την αγάπην μας. Προς πάντας δε τους παρισταμένους απευθύνομεν από κέντρου ψυχής κάθε καλήν ευχήν και κάθε ευλογίαν. Ας χαρώμεν τώρα τα εκθέματα!

2/17/2011

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασε ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Φρανκ Ριτσιαρντόνε, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης είχε ιδιαίτερη συνάντηση στο Φανάρι, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνάντησής τους, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, και για τον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο, ενώ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Μάλιστα ο Πατριάρχης ευχαρίστησε την αμερικανική Κυβέρνηση για το αμείωτο ενδιαφέρον που δείχνει για τα ζητήματα που ενδιαφέρουν το Πατριαρχείο και την Ομογένεια.


«Ήταν πολύ μεγάλη τιμή να έρθω εδώ, την πρώτη μου ημέρα στην Κωνσταντινούπολη ύστερα από τότε που έφυγα, πριν πολλά χρόνια, από την Τουρκία. Ήταν πολύ συγκινητικό να συναντήσω τον Παναγιώτατο. Την τελευταία φορά που συναντήθηκα μαζί του ήταν κατά την επίσκεψη της κυρίας Κλίντον (σ.σ.: ως Πρώτης Κυρίας) το 1996» τόνισε ο νέος Αμερικανός Πρέσβης.

«Συζητήσαμε θέματα που απασχολούν την Εκκλησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και άπτονται της στήριξης των θρησκευτικών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο. Συζητήσαμε με ικανοποίηση την φιλοδοξία της σύγχρονης Τουρκίας να αποτελεί παράδειγμα ελευθερίας και δημοκρατίας. Όπως πάντοτε μετέφερα τους χαιρετισμούς της υπουργού Εξωτερικών Κλίντον, τις θερμές ευχές των ΗΠΑ, του λαού και της Κυβέρνησης της χώρας και τον προσωπικό μου σεβασμό για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθόδοξη Κοινότητα».


Ο Πρέσβης Ριτσιαρντόνε συνοδευόταν από την σύζυγό του Marie, τον Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη Scott Kilner και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Εγκάρδια συνάντηση είχαν σήμερα το μεσημέρι στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

«Η συνάντησή μας είναι ένα ακόμα λιθαράκι στις πολύ στενές σχέσεις που θέλει να αναπτύξει ο Δήμος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο κ. Μπουτάρης έφτασε στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης συνοδευόμενος από τρεις Αγιορείτες Μοναχούς καθώς και από συνεργάτες του στην Αγιορείτικη Εστία, της οποίας είναι Πρόεδρος.



Αμέσως κατευθύνθηκε στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και αφού άναψε τρία κεριά, προσκύνησε τις εικόνες στο τέμπλο και σε άλλα σημεία του Ναού.


Ο νέος Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί για ποιο λόγο η βυζαντινή ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου βρίσκεται στο δεξιό κλίτος του Πατριαρχικού Ναού και όχι στο κεντρικό τμήμα του τέμπλου. Οι ιερείς του Πατριαρχείου εξήγησαν στον κ. Μπουτάρη ότι η συγκεκριμένη εικόνα μαζί με εκείνη της Παναγίας της Παμμακαρίστου προέρχονται από την Ιερά Μονή Παναγίας Παμμακαρίστου, η οποία αποτέλεσε για έναν και πλέον αιώνα, μετά την Άλωση, έδρα του Πατριαρχείου. Στο κέντρο του τέμπλου, έδειξαν οι ιερείς, υπάρχει άλλη αγιογραφημένη εικόνα του Τιμίου Πρόδρομου.
Ακολούθως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.


«Χαίρω πάρα πολύ για την συνάντησή μας με τον κ. Μπουτάρη, για πρώτη φορά ως Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, και του ευχόμεθα καλή θητεία για το καλό του λαού της Θεσσαλονίκης. Χαιρόμεθα για τη συνεχιζομένη αγαστή συνεργασία μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Αγίου Όρους δια της Αγιορειτικής Εστίας και όχι μόνον. Και ευχόμεθα αυτό το πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας να συνεχίζεται επί τω κοινώ αγαθώ. Είναι ελληνικό το μετέχειν της πόλεως και είναι χριστιανικόν το διακονείν τους αδελφούς. Στη θητεία σας εύχομαι να συνδυαστούν αυτά προς όφελος της διακονίας και εξυπηρετήσεως των καλώς νοουμένων συμφερόντων του ευσεβούς λαού της Θεσσαλονίκης, εκείθεν και όλης της Ελλάδος και των σχέσεων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Άγιον Όρος. Είμεθα αισιόδοξοι διότι ξεκινήσατε καλά και η αρχή αυτή δείχνει και την συνέχεια της συνεργασίας και της συμπράξεως», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδεχόμενος τον κ. Μπουτάρη.


Απαντώντας ο κ. Μπουτάρης και αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Πόλη, με αφορμή την έκθεση που διοργανώνει στο Ζωγράφειο η Αγιορειτική Εστία με θέμα: "Doug Patterson - Ζωγραφίζοντας σε τόπους Ιερούς. Άγιον Όρος - Αγία Αικατερίνη Σινά", είπε με εμφαντικό τρόπο: «Κωνσταντινούπολη χωρίς Πατριάρχη δεν γίνεται».
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ομογένεια. Μάλιστα όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι τον Αύγουστο θα επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ίμβρο, ο κ. Μπουτάρης άφησε να εννοηθεί ότι είναι και δική του επιθυμία να επισκεφθεί το αιγαιοπελαγίτικο νησί.


Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους ακολούθησε κοινή συνάντηση με τα μέλη του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας, π. Καλλίνικο Ιβηρίτη, π. Νικόδημο Αγιοπαυλίτη και π. Νείλο Σιμωνοπετρίτη, τον ειδικό Σύμβουλο της Εστίας Δημήτριο Σαλπιστή καθώς και τους συνεργάτες του Δημάρχου Αναστάσιο Ντούρο, Μιχάλη Λειβαδίτη και Γαβριέλα Scheiner.
Στη συνέχεια παρακάθισαν στην Πατριαρχική τράπεζα.


«Ήταν μια πάρα πολύ ευχάριστη και ουσιαστική συνάντηση γιατί θίξαμε πάρα πολλά θέματα τα οποία ενδιαφέρουν τις σχέσεις της πόλης της Θεσσαλονίκης με το Πατριαρχείο. Ένα από αυτά που μπορώ να πω είναι η βούληση του Δήμου να ανεγερθεί ένα μνημείο, ένα άγαλμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ’, που υπήρξε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο κ. Μπουτάρης, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Η συνάντησή μας είναι ένα ακόμα λιθαράκι στις πολύ στενές σχέσεις που θέλει να αναπτύξει ο Δήμος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο».



Related Posts with Thumbnails