________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/07/2011

ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2011


Σε άριστη έκδοση κυκλοφόρησαν, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια και φέτος τα ημερολόγια του τ.έ. 2011 του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Το πρώτο είναι πλέον το γνωστό ογκώδες ημερολόγιον το οποίο εκδίδεται κάθε χρόνο και περιέχει το τυπικό μέρος των ιερών ακολουθιών του έτους, το ιστορικό και το διοικητικό μέρος του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Την κατάρτιση του τυπικού μέρους επιμελήθηκε ο αιδεσιμολ. πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεώργιος Λαδουκάκης, ο οποίος διόρθωσε και τα δοκίμια μαζί με τον φιλόλογο κ. Αθανάσιο Τζιερτζή, την ηλεκτρονική καταγραφή πραγματοποίησε ο αρχιμανδρίτης π. Παϊσιος Λαρεντζάκης και το φωτογραφικό υλικό ανήκει στον ταλαντούχο φωτογράφο κ. Νικόλαο Μαγγίνα. Την γενική επιμέλεια του ημερολογίου είχε ο πανοσιολ. Μ. Αρχιμανδρίτης π. Αθηναγόρας και είναι απαραίτητο εγχειρίδιο κάθε κληρικού και ιεροψάλτη για την ορθή εκτέλεση των ακολουθιών εσπερινού, όρθρου και θ. λειτουργίας.

Το ημερολόγιο φέτος αφιερώνεται στην Α.Θ.Π. με την εξής ρήση: «Αφιερούται ευλαβώς τη Α.Θ.Παναγιότητι, τω Αρχιεπισκόπω Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικώ Πατριάρχη κυρίω κυρίω Βαρθολομαίω, σεπτώ οιακοστρόφω της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, επί τη ευδοκία Θεού, αισία συμπληρώσει εικοσαετούς Πατριαρχίας».

Το ημερολόγιο επίσης περιέχει σύντομο ιστορικό σημείωμα περί του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πλήρη κατάλογο των Πατριαρχών από την ίδρυση της Εκκλησίας της Πόλης μας μέχρι σήμερα.

Ορθό θα είναι γράφοντας για το ημερολόγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να μνησθώμεν και του αειμνήστου και σεβαστού κληρικού Μ. Οικονόμου της Μ.Χ.Ε. Μελετίου Σακκουλίδη, ο οποίος για πολλά έτη είχε την επιμέλεια της έκδοσης του τυπικού τμήματος. Ας είναι η μνήμη του αιώνια.

Επίσης εκδόθηκε και πάλι και το έτερο εγκόλπιο ημερολόγιο «της τσέπης» σε άριστη επίσης έκδοση, το οποίο αφιερώθηκε φέτος στη θεματική ενότητα «Κωνσταντινούπολις η Αγιούπολις (Μέρος Β΄)». Περιέχει ιστορικά Ναών της πόλης μας, τα οποία ούτε και τα είχαμε ακούσει και θα εκπλαγεί ο αναγνώστης με τους πολυάριθμους ναούς που υπήρχαν στην πόλη μας και σήμερα δεν υπάρχουν ούτε καν τα ερείπιά τους.

Το ημερολόγιο εκδόθηκε με επιμέλεια του αρχιμανδρίτη π. Δοσίθεου Κανέλλου, Καθηγούμενου της Ι. Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου στην Τατάρνη Ευρυτανίας. Ο π. Δοσίθεος είναι ένας ένθερμος υποστηρικτής της Πόλης μας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μη φειδόμενος κόπων, μόχθων και εξόδων, την επισκέπτεται σε κάθε ευκαιρία και την γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή πολύ καλύτερα από εμάς που κατοικούμε εδώ. Ιδιαίτερο σεβασμό τρέφει προς τον Άγιο Σεβαστιανό και για τον λόγο αυτό επισκέπτεται την πόλη στις 18 Δεκεμβρίου στο ιστορικό Αγίασμα του Αγίου εντός του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Σαρμασικίου.

Ο π. Δοσίθεος για την ευλογημένη εικοσαετία της Α.Θ.Π. στον πρόλογό του καταλήγει ως εξής:

«…Έσονται γαρ Θεού ευδοκία, του εν Τριάδι αγία υμνουμένου και προσκυνουμένου, και άλλα πολλά. Ημίν απομένει έν και μόνον. Το υπερεύχεσθαι από καρδίας εν εσπέρα και πρωί και μεσημβρία και εν παντί καιρώ και λέγειν: Εις πολλά έτη, Δέσποτα».

Ακολουθούν σημειώματα ιστορικά και διοίκησης για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, διάφορες χρήσιμες δογματικές πληροφορίες και τελικά το αναλυτικό εορτολόγιο.

Εμείς ως Ρωμιοί της πόλης και πνευματικά Του τέκνα, ευχόμαστε στον Σεβαστό και Σεπτό Πατριάρχη μας, ο Κύριος να Τον ενισχύει στο έργο Του και υποσχόμαστε ότι πάντοτε θα είμαστε στο πλευρό Του.

ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ, Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως 26.1.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails