________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/13/2012

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΜΙΟΥΣ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥΣ


Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ, χθες Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012, η παρουσίαση του βιβλίου “İmroz Rumları” (Οι Ρωμιοί της Ίμβρου) από τις Εκδόσεις Heyamola. 
Την εκδήλωση άνοιξε η επιμελήτρια του βιβλίου Επ. Καθηγήτρια Φεργιάλ Τανσούγκ η οποία περιέγραψε πώς ξεκίνησε το ενδιαφέρον της για την Ίμβρο και εξήγησε ότι ο στόχος ήταν να γίνει ένα πολυθεματικό βιβλίο το οποίο θα αναφέρεται σε ιστορία, οικονομία, κοινωνιολογία, στο δημογραφικό κλπ. Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο καθηγητής Μουράτ Μπελγκέ και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Κώστας Χριστοφορίδης,  ο οποίος περιέγραψε πολύ γλαφυρά το πώς οι Ίμβριοι ήταν και παραμένουν τόσο δεμένοι με την πατρίδα τους μετά τη μεγάλη έξοδο τους από το νησί και ζήτησε από το κράτος να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που υιοθετούν θετικές διακρίσεις για τους Ίμβριους Ρωμιούς, ενώ ευχήθηκε, τελειώνοντας, να μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία για να αλλάξουν τα δεδομένα όπως χάθηκαν τόσες στο παρελθόν. 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιάννης Καμπούρης και ο Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος του Μπαχτσεσεχίρ Ενβέρ Γιουτζέλ, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του που φιλοξενήθηκε η εκδήλωση στο πανεπιστήμιο. 
Την εκδήλωση έκλεισε ο γεννημένος στην Ίμβρο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος λέγοντας: «Είμαι σίγουρος ότι αυτό το βιβλίο θα συμβάλει στην ενημέρωση των νέων και μελλοντικών γενεών». Συνεχίζοντας, τόνισε: «Στο παρελθόν η Ίμβρος είχε χαρακτηριστεί ως απειλή για το κράτος και αυτό οδήγησε στην αναγκαστική φυγή του ρωμαίικου πληθυσμού της» και πρόσθεσε «Πώς να στερήσεις τους ανθρώπους από τα όμορφα σπίτια τους, τα χωριά τους και τον τόπο τους; Αυτός ο πόνος θα μείνει πάντα σε ένα μέρος της ψυχής μας.» Τελειώνοντας, επισήμανε ότι πρέπει να κάνουμε όλοι μας ότι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε να αλλάξει η κατάσταση. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επίσης προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Νόστιμον Ήμαρ» του σκηνοθέτη Ιωάννη Κατωμερή με μαρτυρίες Ιμβρίων της διασποράς, και στο φουαγιέ του χώρου παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφίας με 40 μοναδικές αριθμημένες φωτογραφίες από την Ίμβρο του φωτογράφου Βασίλη Γιάντα. 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Νικόλαος Ματθιουδάκης καθώς και πολλοί εκπρόσωποι ομογενειακών βακουφίων, μέλη της κοινότητας καθώς και πολλοί Ίμβριοι.

Με πληροφορίες από Rumvader

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails