________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/22/2009

Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣΡεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών από την Πόλη και την Ελλάδα γιορτάστηκε σήμερα στο Φανάρι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, εν Συνοδική συγχοροστασία, και ιερουργούντος του Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Ελπιδοφόρου.
Στη Θ. Λειτουργία παρέστη ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Άγκυρα κ. Φώτιος Ξύδας και ο Γενικός Πρόξενος στην Πόλη κ. Βασίλειος Μπορνόβας. Μεταξύ των προσκυνητών από την Ελλάδα ήταν και ο Δήμαρχος Λαρίσης.
Στο τέλος της ακολουθίας ο Πατριάρχης απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Ορφανοτρόφου στον επιχειρηματία κ. Νικόλαο Μάνο από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έχει συνδράμει ποικιλοτρόπως και επανειλημμένως το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Πατριάρχης είπε ότι τα οφφίκια απονέμονται δια να επιβραβεύεται η όλη αρετή και η προσφορά εις την Εκκλησίαν και την κοινωνία.Στην Θεία Λειτουργία προσήλθε και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Σημίτης με τη σύζυγό του Δάφνη. Ο Κ. Σημίτης βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη με αφoρμή διάλεξη που θα πραγματοποιήσει, προσκεκλημένος Τουρκικού Πανεπιστημίου. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε με θερμά λόγια τον πρώην Πρωθυπουργό:

"Όπως βλέπετε έχουμε σήμερα την μεγάλη χαρά να είναι μαζί μας συμπροσευχόμενος ο εξoχότατος κύριος πρόεδρος, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος ο κ. Κωνσταντίνος Σημίτης μετά της ευγενεστάτης κυρίας Σημίτη. Η παρουσία σας, εξοχότατε, περιποιεί τιμή σε όλους ημάς και αποτελεί αφορμή ειλικρινούς και γνησίας χαράς, διότι η εξοχότης σας δεν είναι τυχαίος πολιτικός, ούτε τυχαίος επιστήμων. Συνδυάζετε ως άριστα και τα δύο. Υπηρετήσατε κατά τρόπον υποδειγματικόν, αλλά και με σεμνότητα επί οκτώ συναπτά έτη τον Ελληνικό λαό.

Διηυρύνατε τα όρια και τους ορίζοντας της Ελλάδος, την κατεστήσατε πολύτιμον και υπολογίσιμον μέλος της Ευρωπαϊκής οικογενείας. Την ενετάξατε εις την νομισματικήν ένωση, προσεφέρατε με μία λέξη πολλά και πολύτιμα. Ο ελληνικός λαός σας ευγνωμονεί, το Πατριαρχείο μας σας τιμά και σας ευχαριστεί δι’ ό,τι εκάνατε δι' αυτό κατά την πρωθυπουργικήν θητεία σας. Εκτιμώμεν όλην την σεμνότητα με την οποίαν οικειοθελώς αποχωρήσατε από την ηγεσία του Κινήματός σας, είστε πάντοτε εντεταγμένος εις το Κίνημα, το οποίο προετιμήσατε να υπηρετήσετε, και είστε πάντοτε βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αναγνωρίζομεν την αξίαν σας, χαιρόμεθα διότι αυτάς τας ημέρας είστε εδώ προσκεκλημένος ενός Τουρκικού Πανεπιστημίου για να δώσετε διαλέξεις. Είναι και αυτό μία απόδειξη της εκτιμήσεως την οποία τρέφει και ο εδώ επιστημονικός κόσμος προς την διακεκριμένη προσωπικότητά σας.
Ενθυμούμεθα τις προσπάθειες που κατεβάλατε για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της συνεργασίας, ενθυμούμεθα την συμβολή σας εις το Ελσίνκι, όταν ενεκρίθη στην εκεί Σύνοδον Κορυφής με την πρωτοβουλίαν σας η έναρξις των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή μάλλον το να είναι η Τουρκία υποψήφιος χώρα για την Ε.Ε. Τα εκτιμώμεν όλα αυτά. Επαναλαμβάνω και με την δεδομένην αυτήν τη στιγμή ευκαιρία ότι ημείς ως Οικουμενικόν Πατριαρχείον εκθύμως υποστηρίζομεν την ένταξη της χώρας, εις την οποίαν εδρεύει ο Πάνσεπτος Οικουμενικός Θρόνος εις την μεγάλην ευρωπαϊκήν οικογένειαν, δια τα καλά τα οποία θα προκύψουν διά την Τουρκία, δια τας εδώ μειονότητας ιδιαιτέρως διά την Ε.Ε. και ευχόμεθα η συμβολή σας και εις τα επόμενα χρόνια να είναι πολύτιμος, όπως υπήρξε μέχρι σήμερα διά το ευρωπαϊκόν γίγνεσθαι, δια τας Ελληνοτουρκικάς σχέσεις, δια την ευημερίαν και την σταθερότητα εις την Ελλάδα.
Καλώς ήλθατε".


Αντιφωνώντας ο Κωνσταντίνος Σημίτης είπε τα εξής:

"Παναγιώτατε,
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια, σας ευχαριστώ για την υποδοχή και θέλω να εκφράσω τη χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Έχω επισκεφθεί και άλλη φορά το Πατριαρχείο και προσπάθησα όλα τα χρόνια, που ήμουν υπεύθυνος για την πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης, να βελτιώσω τις σχέσεις με την γείτονα Τουρκία και μέσα από αυτό να βελτιώσω το περιβάλλον στο οποίο εργάζεσθε με τόση επιτυχία.
Είστε γνωστός για την μεγάλη προσπάθεια, την οποίαν έχετε καταβάλει για να αναδείξετε μερικά σημαντικά θέματα στον σύγχρονο κόσμο, όπως την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και βεβαίως για τη μεγάλη προσπάθεια να αναδείξετε τα προβλήματα του Πατριαρχείου, της μεινότητος και να έχετε μια μεγαλύτερη προστασία στην εργασία σας. Γι' αυτό και πάλι βρίσκομαι εδώ με μεγάλη χαρά και με μεγάλη ευγνωμοσύνη.
Σας ευχαριστώ".


Ο Πατριάρχης δέχθηκε το ζεύγος Σημίτη στο Πατριαρχικό Γραφείο και είχε συνομιλία με τον πρ. Πρωθυπουργό για διάφορα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ομογένειας. Εν συνεχεία ο Κ. Σημίτης παρεκάθισε στην Πατριαρχική Τράπεζα. Ο πρέσβης της Ελλάδος κ. Φώτιος Ξύδας, ο Γενικός Πρόξενος κ. Βασίλης Μπορνόβας, εκπρόσωπος του Γαλλικού ΥΠΕΞ στη διεθνή συνδιάσκεψη για τους υδάτινους πόρους που συγκροτήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ο Δήμαρχος Λαρίσης κ. Κωνσταντίνος Τζανακούλης, εκπρόσωπος στη συνδιάσκεψη της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδος, παρακάθισαν επίσης στο γεύμα μαζί με τους μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο πρ. πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου "BILGI" θα μιλήσει με θέμα: «Διαφορετικότητα και Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αύριο το απόγευμα.

4 σχόλια:

 1. Δεν πίστευαν στ’ αφτιά τους οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου όταν κατά τη διάρκεια μιας πρωινής σύσκεψης άκουσαν από
  τα χείλη του το περίεργο αίτημα που είχε:
  «Θέλω να μου δίνετε το μισθό μου σε χαρτονομίσματα των πενήντα ευρώ», τους είπε και εκείνοι άρχιζαν να τον κοιτάζουν απορημένοι. Μόνο ένας κατάλαβε. Οσοι γνωρίζουν από παλιά τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας ξέρουν ότι συνηθίζει να «μοιράζει» μυστικά μεγάλο μέρος του μισθού του σε ανήμπορους ανθρώπους. Οχι ότι τα λεφτά τού περισσεύουν.
  Οι αποδοχές του μόλις που φτάνουν τις 2.000 ευρώ, ενώ οι τραπεζικές του καταθέσεις είναι πενιχρές. Ωστόσο, ο Ιερώνυμος θέλει να έχει πάντοτε στην τσέπη του χρήματα.
  Το δόγμα του Αρχιεπισκόπου, ένα χρόνο από τότε που εξελέγη στο αξίωμά του, είναι απλό: «Λιγότερη σπατάλη και λιγότερα έξοδα για τον εαυτό μας, περισσότερα χρήματα, περισσότερη έγνοια για τους οικονομικά αδύναμους».
  Επί μακαριστού Χριστόδουλου τα έξοδα διαβίωσης και οι δαπάνες ξενίας έφταναν τις 130.000 ευρώ ετησίως. Ο κ. Ιερώνυμος έδωσε εντολή για τη δραστική περικοπή τους, ώστε να φτάσουν τις 10.000 ευρώ ετησίως.
  - Πούλησε δύο από τα πέντε αυτοκίνητα που διέθετε η Αρχιεπισκοπή, μάρκας BMW.
  -Αρνήθηκε να διαμείνει στην οικία του Αρχιεπισκόπου στο Ψυχικό και κοιμάται στο Συνοδικό Μέγαρο της οδού Αγίας Φιλοθέης, το οποίο χτίστηκε, όπως ανακάλυψε δηλώνοντάς το στο Κτηματολόγιο, το 1896.
  -Έδωσε εντολή για την πλήρη μηχανογράφηση των δαπανών, την πορεία των οποίων παρακολουθεί μέσα από τα e-mail που φτάνουν καθημερινά στο λάπτοπ που του δώρισαν οι συνεργάτες του.
  Πώς αξιοποιούνται οι 120.000 ευρώ που εξοικονομήθηκαν;
  Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε εντολή να στηρίζονται, όταν είναι επιτρεπτό, ανήμποροι άνθρωποι. Πρόσφατα η Εκκλησία έσωσε το σπίτι μιας γυναίκας στη Ζάκυνθο, το οποίο κινδύνευε με πλειστηριασμό από τράπεζα.
  Με απόφαση του μακαριότατου βοηθούνται επίσης κατά καιρούς με διάφορα ποσά νέοι που σπουδάζουν, μοναχικοί υπερήλικες κ.ά., οι οποίοι με βάση τη φορολογική τους δήλωση ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
  Η κοινωνική πολιτική είναι ο πρώτος άξονας της πολιτικής που ακολουθεί ο αθόρυβος αυτός ηγέτης της Εκκλησίας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τα οποία γενικώς δεν τα πάει καλά.
  Η μεγάλη του έγνοια είναι η νεολαία μα και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, που αποτελούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία το πλήρωμα της Εκκλησίας.
  Πριν από καιρό, στις αρχές του φθινοπώρου, περνούσε έξω από το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο μια ομάδα φοιτητών με κιθάρες στην πλάτη:
  -Για πού το βάλατε, παιδιά; ρώτησε ο Αρχιεπίσκοπος τους φοιτητές, καθώς συνέπεσε να βγαίνει εκείνη τη στιγμή από το Μέγαρο.
  -Πάμε στον Λυκαβηττό, του απάντησαν.
  Οταν έμαθε μέχρι πότε θα βρίσκονταν εκεί, δεν δίστασε: Ζήτησε από τον οδηγό του να τον μεταφέρει στο Λόφο. Εκατσε μαζί τους μέχρι αργά. Τους άκουσε να παίζουν γνωστές μελωδίες, σιγοτραγούδησε, μίλησε μαζί τους.
  Πράξη αγάπης
  Μια άλλη φορά, νύχτα, επιστρέφοντας από μια εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων, ζήτησε από τον οδηγό του να τον μεταφέρει σε δρόμους πέριξ της Ομόνοιας. Μόλις είδε τα πρεζόνια, σταμάτησε, κατέβηκε από το αυτοκίνητο και έπιασε κουβέντα μαζί τους.
  Εκπληκτοι οι περαστικοί έβλεπαν από μακριά ένα ρασοφόρο να μιλά με «ναυάγια» της ζωής.
  Σε όσους επιχείρησαν να τον αποτρέψουν στο μέλλον από τέτοιες βόλτες επιφύλασσε πάντα μια νηφάλια απάντηση: «Γιατί να μην πάω; Τι έχω να φοβηθώ; Ανθρωποι του Θεού είναι».
  «Θέλω να δώσουμε τη μάχη ενάντια στα ναρκωτικά», λέει στους συνομιλητές του, ενώ δεν κρύβει ένα όνειρο που είναι στα σχέδιά του: Να μπει η Εκκλησία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  Να λειτουργήσουν σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια) υπό την εποπτεία της Εκκλησίας, όπως κάνουν και οι καθολικοί. Ο ίδιος ήταν κάποτε καθηγητής στη Λεόντειο και διψά η Εκκλησία να προσφέρει Παιδεία υψηλής ποιότητας στους νέους Ελληνες.
  Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος νοιάζεται, όμως, και για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
  Σε μια επίσκεψη που έκανε πρόσφατα σε σχολείο του Αιγάλεω, μόλις άκουσε ότι τα παιδιά που φοιτούν σ’ αυτό χρειάζονται νέα αναπηρικά αμαξίδια ρώτησε αμέσως συνεργάτη του:
  -«Εχουμε λεφτά να αγοράσουμε ένα για κάθε παιδί; Αν ναι, θα το ανακοινώσω τώρα!».
  -«Ναι, μακαριότατε», ήταν η απόκριση και με 18.000 ευρώ ικανοποιήθηκε το αίτημα των παιδιών.
  Στα σχέδια του Αρχιεπισκόπου είναι η αξιοποίηση μιας έκτασης 130 στρεμμάτων που αγόρασε πρόσφατα η Εκκλησία στην περιοχή του Βαρνάβα, για την περίθαλψη, μεταξύ άλλων, και παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα νοητικής στέρησης. Στον ίδιο χώρο, σε άλλα κτίρια, προγραμματίζεται η ανέγερση ξενώνων στους οποίους θα φιλοξενούνται:
  -είτε υπερήλικες
  -είτε φτωχοί κάτοικοι της επαρχίας που έρχονται στην Αθήνα για χημειοθεραπείες και δεν έχουν τόπο διαμονής.
  Ενα χρόνο τώρα στην ηγεσία της Εκκλησίας, ο Ιερώνυμος χαράζει το δικό του δρόμο στα εκκλησιαστικά μας πράγματα. Δεν θορυβεί, αποφεύγει τις συγκρούσεις για κοσμικά θέματα, είναι ενωτικός («θα τραβήξουμε μία γραμμή στο παρελθόν και δεν θα λερώσουμε κανέναν») και αρχίζει σιγά σιγά να δείχνει προς τα έξω το δείγμα γραφής της δικής του θητείας.
  Μιας θητείας η οποία δεν είναι μεν «φαντεζί», αλλά για όσους γνωρίζουν δικαιώνει αθόρυβα την αποστολή της

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ! ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΞΙΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΝΣΕΠΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΝ ΝΑΟΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑΝ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ(14η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)-ΕΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΜΟΙΩΣ- ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ. ΔΙΑ ΔΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΜΟΥΣΟΥΣ ΕΡΑΣΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΩΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΕΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΗ -ΚΑΤΑ ΤΕ ΤΑΣ ΕΟΡΤΑΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΝ ΕΤΟΣ ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ- ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΔΥΟ ΛΙΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: http://www.cmkon.org/SoundsStavropr.htm KAI http://www.cmkon.org/SoundsTimStavrou.htm ΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΣΕΠΤΟΥ ΟΙΚ.ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ http://www.ec-patr.net/gr/sounds_htm/index.htm ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΥΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΝΤΩΣ "ΜΥΣΤΑΣ" ΤΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εξαιρετικό το σχόλιο του ανωνύμου για τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ανθρωπος αγάπης, ενότητας, πραγματικά απλός, πνευματικός και ουσιαστικός
  Ίσως δεν ήταν όμως το καταλληλότερο σημείο για να αναρτηθεί το σχόλιο
  Υπάρχουν στο ίδιο μπλογκ άλλες δημοσιεύσεις για τον Μακαριότατο όπου θα είχε θέσει το σχόλιο αυτό.
  Αν πάλι, ο συντάκτης το προσθέτει προκειμένου να το παρουσιάσει σε αντιδιαστολή με την λαμπρή τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Φανάρι εχτές, αν λέω, γιατί μπορει να είναι τυχαιο και να σκέφτομαι εγώ πόνηρα, τότε δεν κάνει καλά.
  Δεν ειναι καλό να συγκρίνει κανείς ανόμοια πράγματα. Ο ρόλος , η θέση , η παράδοση, η πορεία, οι ανάγκες, το παρον και το μέλλον του Οικουμενικου Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κατ' επέκταση του εκάστοτε Πατριάρχη και Αρχιεπισκπόπου είναι πράγματα τελείως διαφορετικά.
  Η όποια προσπάθεια για ανταγωνιστική σύγκριση (κάτι που δυστυχώς έγινε επί μακαριστού Χριστοδούλου από τη μία πλευρά μόνο οφείλουμε να θυμήσουμε) δεν βοηθά ούτε τον θεσμό ούτε τα πρόσωπα που τον εκπροσωπούν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Υ.Γ. Καθυστερημένα πρόσεξα πως το σχόλιο του ανωνύμου στο οποίο αναφέρομαι ειναι αντιγραφή του άρθρου του Μανώλη Κοττάκη που αναδημοσιεύται από το μπλογκα αμέσως μετα
  Μπορώ πλέον, ευλόγως, να θεωρήσω την ανάρτηση του σχολίου πράξη εκ του πονηρού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails