________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/11/2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Ο ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΝΟΤΗΤΟΣ


φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα στο Φανάρι για τα Ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, δόθηκαν σημαντικά μηνύματα την ώρα των καθιερωμένων ομιλιών.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στην προσφώνησή του προς τον εορτάζοντα Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας εξήρε τον συντονιστικό του ρόλο για την ενότητα των Ορθοδόξων:

" ...Είναι, τω όντι, άξιον θερμών συγχαρητηρίων το γεγονός της ενεργοποιήσεως υφ' Υμών της Πανορθοδόξου διαδικασίας, τόσον εις προπαρασκευαστικόν, όσον και εις προσυνοδικόν επίπεδον επί τω τέλει της ακλονήτου ορατής συμπορεύσεως και συνεργασίας ημών των Ορθοδόξων.
Η κίνησις αύτη, Παναγιώτατε, δεικνύει τρανότατα το ανύστακτον ενδιαφέρον Υμών διά την προώθησιν και προαγωγήν της γνησίας Ορθοδόξου μαρτυρίας προς πάντας· μαρτυρίας ισχυράς και συγκροτημένης δια την αντιμετώπισιν απάντων των μειζόνων προβλημάτων του πνευματικού και του εν γένει κοινωνικοπολιτικού βίου των ανθρώπων εις κάθε περιοχήν του κλυδωνιζομένου πλανήτου ημών".


Ολόκληρη την προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αντιφώνησή του υπογράμμισε την σημασία της Μεγάλης Εκκλησίας που συνεχίζει απτόητη τη διακονία της στην Κωνσταντινούπολη:

"Η Μεγάλη αυτή Εκκλησία, ως «γέρικη ελιά», ως ελαία κατάκαρπος, ριζωμένη βαθιά εις τα ιερά και αιματοβαμένα χώματα της Βασιλίδος, γνωρίζουσα το μυστικόν της μακροβιότητος, της ανθεκτικότητος και της αντοχής εις τας καταιγίδας και τας κακουχίας, σχεδόν έξ αιώνας μετά την άλωσιν, ως αποθνήσκουσα και ιδού ζώσα, εδραία, ορθία και αμετακίνητος, εξακολουθεί να καρποφορεί, να τρέφει με τον καρπόν της και να φωτίζει με το έλαιον του καρπού της και, επί πλέον, να προβάλλει τον κλάδον της ελαίας ως το σύμβολον των προσπαθειών της δια την ειρήνην και την καταλλαγήν, την συμφιλίωσιν και την συνεργασίαν μεταξύ των ανθρώπων και των λαών, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων και πολιτισμικών καταβολών, διότι πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε τέκνα του ενός και μοναδικού ουρανίου Πατρός, του γαρ και γένος εσμέν".


Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την παρουσία του σήμερα στο Φανάρι: "Σας ευχαριστούμεν ευγνωμόνως διότι ηθελήσατε να τιμήσετε τα ονομαστήρια ημών διά της πρόφρονος αυτοπροσώπου παρουσίας σας, εις εκδήλωσιν και τοιουτοτρόπως της αγάπης σας προς τον εορτάζοντα αδελφόν σας και υπογράμμισιν των αγαθών σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών μας".
Επίσης ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδος Κ. Μαρκόπουλο, εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως, τον Πρέσβυ της Ελλάδος στην Άγκυρα Φ. Ξύδα, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Πόλη Β. Μπορνόβα, τον Μέγα Ευεργέτη του Πατριαρχείου Θεόδωρο Αγγελόπουλο, τους Ιεράρχες, τους κληρικούς, τους μοναχούς και τους πιστούς, οι οποίοι πήγαν σήμερα στο Φανάρι για να του ευχηθούν υιϊκώς και να εκφράσουν τον σεβασμό τους στο πρόσωπό του.



1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ. Κίτρους. Κατερίνη.22 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:24 μ.μ.

    Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, το Σεπτό και Μαρτυρικό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, αλλά και ο Σεπτός Προκαθήμενος αυτού, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κύριος Βαρθολομαίος, αποτελούν την εγγύηση της ενότητος της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και ο κύριος εκφραστής της Ορθοδόξου Θεολογίας και Πατερικής παραδόσεώς μας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας αποτελεί την ευσεβή πηγή του Γένους μας, από την οποίαν ρέουν νάματα ζωής αιώνιου. Η ευχή και η προσευχή μας είναι, ο Θεός με τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου να φυλάττουν το Ιερό Κεντρο και τον Προκαθήμενο της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας, ώστε να συνεχίσουν την μεγάλη ιστορία και την προσφορά προς τον σύγχρονο κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails